Çimento sektöründe lider isim: OYAK ÇİMENTO GRUBU
OYAK Otomotiv ve Çimento Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.

OYAK Otomotiv ve Çimento Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
OYAK Çimento Grubu, güçlü finansal ve kapsamlı Ar-Ge çalışmaları ile oluşturduğu kaliteli, proje odaklı, katma değeri yüksek ürünleri sayesinde Türkiye’nin en zorlu, uzmanlık gerektiren, büyük ölçekli projelerinde tek adres olmaya devam ediyor. Türkiye’nin Batısından Doğusuna tüm bölgelerinde hizmet veren ve sektörünün hiç kuşkusuz tek lideri konumunda olan firma, 6 fabrikası ile Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde faaliyetlerine devam ediyor. 5’i halka açık 6 çimento şirketini bünyesinde barındıran OYAK Çimento Grubu aynı zamanda sahip olduğu fabrikaları ile Türkiye’nin en büyük klinker kapasitesine sahip…
Sorularımıza geçmeden önce bizlere kısaca OYAK Çimento’dan bahseder misiniz?
OYAK Çimento Grubu, bir emeklilik fonu olan Ordu Yardımlaşma Kurumu’nun sahibi olduğu çimento şirketlerin bütünüdür; OYAK Çimento denildiğinde beşi halka açık 6 çimento şirketi, Adana, Mardin, Denizli, Bolu, Ünye, Aslan Çimento anlaşılırken, OYAK Çimento Grubu içinde çimento şirketlerinin yanı sıra OYAK Beton ve Modern Beton ile Türkiye’nin tek entegre kağıt üreticisi olan OYKA Kağıt Ambalaj söz konusu olmaktadır.
Ürün ve hizmet yelpazenizden bahseder misiniz? Ağırlıklı olarak hangi sektörlere ne tür ürünler temin ediyorsunuz?
Çimento şirketleri, Türkiye’nin en büyük projeleri başta olmak üzere, inşaat sektörünün temel maddesi olan gri çimentonun yanı sıra, beyaz çimento, öğütülmüş cüruf gibi diğer çimento benzeri yapı malzemeleri üretmektedir. Şirketler, 2014 yılı boyunca 13 Milyon Ton’a yakın çimento ve benzeri ürünleri, yurtiçi ve yurtdışında pazarlamış olup, pazar payı yıl sonu itibariyle %16 seviyesindedir, sektör lideridir. Çimento dışında ise inşaat sektörüne hizmet eden hazır beton şirketleri ile 2014 yılında yaklaşık 5 Milyon m3 yıllık satış yaparak Türkiye’de beton sektörünün pazar lideri olmuştur. Kraft kağıt ve torba tesisi ise Türkiye’nin faal tek üreticisidir, çimento dışında gıda, kimya sektörlerinde faaldir.
Firmanızın kuruluşu ve bugünlere gelişi hakkında bizleri kısaca bilgilendirir misiniz?
Bir emeklilik fonu olan OYAK, 1961’de kurulmuş ve 1963 yılında çimento sektörü yatırımlarına başlamıştır. O günden bu yana çeşitli çimento şirketlerinin kuruculuğu yapılmış, geçen dönemde bazılarındaki ortaklık payları satılmıştır. Bugün gelinen noktada ise 6 fabrika ile Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesine hizmet veren fabrikaları ile en büyük klinker kapasitesi OYAK’a ait bulunmaktadır. Ayrıca 2003 yılında OYKA tarafından Çaycuma Entegre Kraft Kağıt Fabrikası satın alınmış, 2004 yılında OYAK Beton kurulmuştur.
Türkiye’de nerelerde ve kaç fabrikayla üretim yapıyorsunuz? Yıllık toplam üretim ve satış rakamlarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Çimento fabrikaları Adana, Mardin, Denizli, Bolu, Ünye ve Aslan Çimento’dur, Aslan Çimento Kocaeli Darıca’da hizmet vermektedir. OYAK Çimento Grubu, yıllık klinker kapasitesi 10.3 Milyon Ton, çimento kapasitesi ise 20 Milyon Ton’dur. Beton tesisleri yurt çapında yayılmış olmakla birlikte, proje gerekleri ile mobil tesisler aktive edilebilmektedir, yıllık kapasitesi 7.5 Milyon m3 mertebesindedir. OYKA ise Çaycuma merkezli 1 kağıt, 3 torba hattı ile yılda 100,000 Ton kağıt ve 220 Milyon adet torba üretme yeteneğini haizdir.
Türkiye’de çimento sektörünün büyüklüğü, toplam pazar hacmi ve ihracat rakamları hakkında bizlere genel olarak bilgi verir misiniz?
2014 yılında çimento iç pazarı 63.2 Milyon Ton olmuş, çimento ve klinker ihracatı ise 14 Milyon Ton’a yaklaşmıştır. Bu hali ile sektörün 2014 yılı kapasite kullanım oranı %92 seviyesindedir.
Çimento üretiminde önemli etkenlerden birisi de kullanmış olduğunuz üretim hatları ve diğer sistemlerin teknolojik gelişmişliğidir. Bizlere üretim hatlarınızdan ve kullandığınız teknolojilerden bahseder misiniz?
OYAK Çimento Grubu şirketleri, üretimlerini dünya çapında bilinen son teknolojileri kullanarak sürdürmektedir. Bu kapsamda, prekalsinasyonlu fırınlar, ezici ve v-seperatör sistemli, bazıları dik değirmenler, yüksek verimli soğutma sistemleri şirketler tarafından tercih edilmiştir. Bu şekilde bir yandan maliyetler minimuma çekilirken, diğer yandan çevreye saygısı çok üst düzeyde üretim yapılabilmekte, emisyonlar Avrupa standartlarının altına inebilmektedir. Ayrıca, fosil yakıt kullanımını azaltmak üzere alternatif yakıt kullanımı şirketlerde üst düzeydedir ve üretimde ortaya çıkan atık ısı, elektriğe çevrilmektedir. Adana Çimento’da ise idari binaların ihtiyacı olan elektrik fotovoltaik güneş panelleri ile sağlanmaktadır.
Vinç, özel çelikler, endüstriyel otomasyon sistemleri, hidrolik ve pnömatik sistemler çimento sektöründe önemli bir yer tutuyor. Bahsettiğimiz konu başlıklarının çimento üretimindeki önemi ve fabrikalarınızdaki kullanım alanları hakkında bizlere bilgi verir misiniz?
Sistemde hatanın minimuma indirilmesi için otomasyon sistemleri büyük önem taşımakta olup tüm grup şirketlerinde yoğun biçimde kullanılmaktadır. Bu sistemler entegre çalışma prensibi ile dizayn edilmekte, tüm üretim süreçlerinde ayrı ayrı uygulanmaktadır. Çimento fabrikalarında otomasyonun üst düzeyde tutulması maliyetleri düşürmekte, hata payını azaltmakta, personel tasarrufu sağlamakta ve iş kazalarının azalmasına katkıda bulunmaktadır.
Bu ihtiyaçlarınızı yerli üretici ve tedarikçilerden karşılayabiliyor musunuz? Vermiş oldukları hizmetler ve ürünler kalite açısından sizlere yeterli geliyor mu?
Bu tip hizmetleri yerli üreticilerden tam olarak karşılayamamakla birlikte, yerli üreticilerin desteklenmesi Grubun önemli prensiplerinden bir tanesidir. Bu konuda üretici şirketler ile sürekli birlikte çalışmalar yapılmakta ve ihtiyaçların karşılanabilmesi için teknik eksiklikler giderilmeye çalışılmaktadır. Çimento fabrikalarının başlıca ihtiyaçlarından tuğla konusunda yerli üreticiler ile çalışmalar yoğun biçimde yapılmış, otomasyon ihalelerinde mümkün olan kapsamda yerli şirketler tercih edilmiştir. Fakat temel üretimlerde ve özellikle ileri teknoloji, yaratıcılık ve inovasyon gerektiren konularda halen yabancı hakimiyeti çimento sektöründe devam etmektedir.
Üretim hatlarınızda yaşanan problemler ve ihtiyaç duyduğunuz servis hizmetleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Çimento üretimi devamlı bir süreç olduğundan, hatlarda yaşanacak sorunlar fabrikanın durması ile neticelenmekte, dolayısıyla minimum duruş ve maksimum kapasite kullanımı hedeflenmektedir. Süreç esnasında koruyucu ve kestirimci bakım prensipleri ön planda tutulmakta, sürekli kontrol esas olmaktadır. Buna rağmen üretim süreçlerinde ortaya çıkan sorunlarda fabrika ekipleri ilk müdahaleyi yapmakta, yeterli olmaması halinde yerli uzman ekipler çağrılmakta, bunun yeterli olmaması halinde üretici firmadan destek alınmaktadır.
Sektörünüzün mevcut sorunları ve çözüm önerileriniz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Çimento sektörünün kapasite fazlası problemi bulunmaktadır: Her ne kadar kapasite kullanım oranı yüksek görünse de bunun büyük bir kısmı ihracat sayesinde olmakta, yerel bir mal olan çimentonun ihracatının tercih edilmemesine rağmen uzak mesafelere gönderilmesi mecburiyeti doğmaktadır.
Halen devam eden yeni fabrika yatırımları ve kapasite artırımları ile bu sorunun ilerleyen yıllarda büyümesi, iç talebin gerilemesi durumunda ise derinleşmesi beklenebilir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.