Çinliler'in nadir metal tekelini biz kıracağız
Dünya rezervinin büyük kısmının Çin’de bulunduğu nadir metaller, Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda global pazardaki en büyük silahlarından biri olacak.
Dünya rezervinin büyük kısmının Çin’de bulunduğu nadir metaller, Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda global pazardaki en büyük silahlarından biri olacak.
Dünya rezervinin büyük kısmının Çin’de bulunduğu nadir metaller, Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda global pazardaki en büyük silahlarından biri olacak. 17 elementten oluşan ve içinde Galyum, Palladyum Lanthanum, Neodimium, Skandiym, Disprosiyum, Lanthanum, Terbium gibi elementleri içeren ve güneş panellerinden elektrikli otomobillere, hafif pil, TV, mp3 çalar, tablet bilgisayar üretiminden füze ve nükleer silahların üretimine kadar birçok alanda kullanılan bu madenlerin Türkiye’de bilinen 4 milyona yakın rezervi bulunuyor. Dünyada yeraltı kaynaklarının her geçen gün tükendiğini söyleyen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMMİB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili H. Can Çoker, Türkiye’nin elinde stratejik değere sahip madenlerin bulunduğun altını çizdi. Çoker, arzın azaldığını buna karşılık ciddi bir talep patlaması yaşandığını belirterek “Dünyada birkaç 10 yıl içinde elinde bulundurduğu yeraltı kaynakları sayesinde büyük güç haline gelecek birkaç ülke var. Bunlardan biri de Türkiye’dir. Ülkemizin doğru arama stratejisi belirlemesi durumunda global pazarda arkasındaki bu güçle dünyada büyük söz sahibi olacağına inanıyorum” diye konuştu.
Hindistan’a 600 milyon dolar ihracat
En fazla ihracat yaptığımız madenlerin başında doğaltaşın geldiğini söyleyen Çoker, Türkiye’nin dünyadan yüzde 12’lik pay aldığını belirtti. 2010 yılında maden ihracatının 3.7 milyar dolar olduğunu belirten Çoker, bunun 1.6 milyar dolarlık payının doğaltaş olduğunu söyledi. Özellikle Türkiye’de doğaltaş renk ve çeşidinin oldukça zengin olduğuna belirten Çoker, şöyle konuştu: “Biz doğaltaşta en büyük ihracatı 600 milyon dolarla Çin’e yapıyoruz. devamında 220 milyon dolarlık ihracat ile ABD geliyor. Doğaltaşlar içinde en fazla paya sahip olan mermerin dünyada tüketimine bakıldığında ise yine ilk sırada Çin, ABD ve Hindistan geliyor. 2014 yılında Hindistan ile mermer ihracatı konusunda temaslarımız olacak. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın ziyareti sırasında bu konu gündeme geldi. Bu ülke, Çin ve ABD’nin alternatifi olabilecek bir pazar.” Bugün itibariyle Hindistan’a 180 milyon ton civarında mermer ihracatı yaptığımızı belirten Çoker “Bu ülkeden inanılmaz talep geliyor. Fakat Türk mermeri ithalatı için konulan 300 bin ton/yıl kota var. 5 ay önce Zafer Çağlayan Hindistan’a ziyarette bulundu. Bu kotanın kalkması ile birlikte Hindistan’a yıllık mermer ihracatımız 1 milyon tonu yani 600 milyon doları bulacaktır” dedi.
ÇİN TEKELİ KÖTÜYE KULLANDI
ABD ve AB ülkeleri büyük tepki gösterdi
Geçtiğimiz Haziran ayı Çin’in doğayı koruma gerekçesiyle nadir metaller ihracatına kısıtlama getirmesi, ABD ve AB ülkelerinde büyük tedirginlik yarattı. Bir yıl içinde maden fiyatlarına yüzde 1000 zam yapan Çin’e karşı AB ülkeleri, Çin’in nadir metal piyasasındaki tekelini kötüye kullanmaması uyarısında bulunmuştu. Elektronik ürünler ve nükleer silah yapımında kullanılan bu madenler Avrupa’da çok kısıtlı olması sebebiyle AB ülkeleri için önem taşıyor. Çin ve Avrupa arasında büyük siyasi gerilime neden olan bu elementler Kızılcaören Eskişehir’de bulunuyor. Ayrıca Türkiye’nin bu madenleri içeren birçok rezervi bulunduğu tahmin ediliyor. MTA yetkilileri bu konumun çok yeni olduğunu ve ilerleme kaydedilebileceğini belirterek, 2023 sektör stratejisinde nadir metaller arama konusuna da büyük önem verildiğini söylediler. 4 milyon ton bilinen rezerv olmasına karşın rakamın çok daha artacağı tahmin ediliyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.