Çuhadaroğlu Holding: Alüminyumda talep artışı sürüyor
Çuhadaroğlu, 1954 yılında Ahmet Çuhadaroğlu tarafından kurularak, çelik yapı elemanları üretimiyle sektöre girdi, 1965 yılından itibaren faaliyet alanını alüminyum doğrama olarak belirledi. 1978'de anonim şirket olma yolundaki tüm gelişimini tamamladı. Bünyesindeki şirketlerin sayısını 9'a yükselterek 1996 yılında aldığı holdingleşme kararı ile Türkiye'nin sayılı holdingleri arasında yer alan Çuhadaroğlu Grubu, bugün sektörde akla gelen ilk isimlerden biri oldu. Yeniliğe açık şirket kültürü, çağdaş global şirket anlayışı ve teknolojik donanımı ile Çuhadaroğlu Holding; hizmet verdiği tüm alanlarda kalite memnuniyetini esas alıyor. Yurtiçinde ve yurtdışında pazar payını geliştiren holding; kalite, güven, rekabet üstünlüğü kullanılan teknoloji, faaliyet alanı ve yaygınlaşan şirketleri ile gücünü geleceğe taşıyor.
Almanya’da SPS Enstitü’deki eğitimini tamamladıktan sonra girdiği Çuhadaroğlu Grubu’nda 1998’den beri teknik ve pazarlama gibi farklı departmanlarda yöneticilik görevinde bulundu. 2003 yılından beri Çuhadaroğlu Grubu’nda Genel Müdür ve Yönetim Kurulu üyesi olarak görevine devam ediyor.
Çuhadaroğlu, 1954 yılında Ahmet Çuhadaroğlu tarafından kurularak, çelik yapı elemanları üretimiyle sektöre girdi, 1965 yılından itibaren faaliyet alanını alüminyum doğrama olarak belirledi. 1978'de anonim şirket olma yolundaki tüm gelişimini tamamladı. Bünyesindeki şirketlerin sayısını 9'a yükselterek 1996 yılında aldığı holdingleşme kararı ile Türkiye'nin sayılı holdingleri arasında yer alan Çuhadaroğlu Grubu, bugün sektörde akla gelen ilk isimlerden biri oldu. Yeniliğe açık şirket kültürü, çağdaş global şirket anlayışı ve teknolojik donanımı ile Çuhadaroğlu Holding; hizmet verdiği tüm alanlarda kalite memnuniyetini esas alıyor. Yurtiçinde ve yurtdışında pazar payını geliştiren holding; kalite, güven, rekabet üstünlüğü kullanılan teknoloji, faaliyet alanı ve yaygınlaşan şirketleri ile gücünü geleceğe taşıyor. Çuhadaroğlu Holding; Alüminyum Profil Çekimi, Yüzey İşlemleri, Alüminyum Yapı Elemanları Taahhüt ve Üretimi, İnşaat ve Sigorta sektörlerinde, biri Fransa'da, biri Tuzla Serbest Bölgesi'nde olmak üzere, bünyesindeki 9 şirketle hizmet sunuyor. Çuhadaroğlu Genel Müdürü Kenan Aracı, alüminyum sektöründeki gelişmeleri ve Çuhadaroğlu’nun çalışmalarını bizimle paylaştı.
Çuhadaroğlu’nun ürün yelpazesi ve üretim kapasitesi hakkında bilgi verir misiniz?
Çuhadaroğlu’nun en son teknoloji ile üretim yapılan 70.000 metrekarelik arazi üzerine kurulu fabrikasında; alüminyum cephe ve doğrama ürünleri için her türlü alüminyum profil dizayn edilmekte ve ham, toz boya ve eloksalli olarak kulanım alanlarına göre üretilmektedir. Bu ürünlere yönelik ham profil kapasitemiz 25.000 ton, eloksalli toz boya yüzey işlem kapasitemiz ise 20.000 tona ulaşmıştır. Bunun dışında her türlü ısı yalıtımlı alüminyum özel tasarım doğrama sistemler ve mimari uygulamalarda kullanılan alüminyum kapı pencere cephe sistem profilleri ve bunların tamamlayıcısı aksesuarlar, alüminyum levha ve Alucobond cephe kaplamaları, kurşun ve yangına dayanıklı alüminyum kapı pencere doğramaları, anti-terör tipi özel alüminyum doğramalar, manuel veya otomatik alüminyum döner ve yana kayar kapıları, alüminyum işleme makineleri bu geniş yelpazenin önemli ürünleridir. Son olarak yarım asırlık deneyimi ile alüminyum ve yapı sektörünün öncüsü olarak, edindiğimiz bilgi birikimini İnterax marka kapı ve aksesuar sistemleri ile yapı dünyasının hizmetine sunduk. Özellikle İnterax markası altında ürünlerimizin 50’sini ihracat yapmamız firmamız ve ülkemiz adına sevindiricidir.
Son 5 yıl firmanız açısından nasıl geçti?
Dünyada yaşanan hızlı değişikliklere paralel olarak ülkeler, firmalar ve hatta insanlar sıkıntılar yaşamaktadır. Hammadde ve üretime dayalı modeller daha iyi hizmet ve bilgiye dayalı modellere dönüşmeye başladı. Bu hızlı süreç işletmelerin teknolojik yatırımlara yönelmesi ve en önemlisi de bu süreçleri yönetecek ve işletecek çalışanların gerekli donanımlara sahip olması zorunluluğunu getirdi. Geride kalan 5 yıl içerisinden önem verdiğimiz iki ana kriter olan teknolojik yatırımlar ve etkin insan kaynağının oluşturulması yanı sıra sadece Türkiye’nin değil dünyanın güçlü
bir markası haline gelebilmek doğrultusunda etap etap çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Sizce ülke olarak Alüminyum kullanım oranımız istenilen seviyede mi?
Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen alüminyum miktarı 34 kg iken, Türkiye’de bu rakam 6 kg civarındadır. Dünyada ise yıllık 30 milyon ton, Avrupa’da 12 milyon ton, Türkiye’de 600 bin ton’dur. Global rekabette rakip ülkeler; Çin ve Hindistan’dır. Ucuz işçilik ve devlet teşviklerinden dolayı Türkiye’ye rakip olmuşlardır. Uluslararası kalite ve standart, eğitimli insan kaynağı, ucuz enerji ve devlet teşviklerinin artırılması, alüminyum çevreci ve geri dönüşümlü malzeme olması sebebiyle teşvik etme amaçlı, KDV oranının düşürülmesi ile kullanma oranları artacak, sektör daha rekabetçi hale gelecek ve ihracat miktarı artacaktır.
Sektörün içinde bulunduğu durum hakkında neler düşünüyorsunuz? Pazardaki rekabet hakkında neler söylenebilir?
Dünyada alüminyum talep artışına ve Türkiye’de son 4 yıldaki istikrara paralel hem iç pazarda hem de dış pazarda yapılan ihracatlarda sürekli artış olduğunu söyleyebiliriz.
Ancak tüm sektörlerde olduğu gibi tam bir sanayi envanteri çıkartılamadığı için bazı sektörlerde atıl kapasite problemi oluşabilmektedir. Bu doğrultuda ülkemizde özellikle bahsettiğim olumlu gelişmeler ışığında bazı firmaları gereksiz yatırımlar yapmaya zorlamıştır ancak, bu sağlıksız ve ileriye yönelik teknolojik olmayan yatırımların atıl hale dönüşme riski yüksektir. Üretim, pazarlama ve insan kaynağı problemini önceden yapılan bu yatırımlar atıl kapasiteyi doldurma adına verilen fiyatlarlafirmalara ve ülkemize zarar olarak dönme ihtimali maalesef bizim sektörümüzde de yüksektir.
Alüminyum daha çok hangi alanlarda kullanılıyor?
Ekstrüzyon, döküm, hadde, ambalaj ve iletken olarak kullanım alanı yaygın olan alüminyum, 3 milyar dolar civarında bir katma değere ulaşmıştır. Alüminyum üretim sektörümüzde bizim içinde bulunduğumuz alüminyum ekstrüzyon ürünleri 35 ile diğer ülkelerdeki haddelenmiş yani yassı ürünlerin aksine ilk sırada gelmektedir. Bu grup içersinde özellikle mimari uygulamada kullanılan kapı pencere cephe sistemleri yanı sıra yine yapılarda kullanılan korkuluk, güneş kırıcı, çatı ışıklıkları bu oranın içinde büyük pay almaktadır. Bunun yanı sıra taşımacılık, reklam, makine imalat ve farklı sanayilerde imalat aşamasında ihtiyacı olan profiller kullanılmaktadır. Ağırlıklı olarak yine ambalaj, folyo, levha, ürünleri olarak adlandırılan ve yassı ürünler veya diğer adıyla hadde ürünleri takip etmektedir.
Kullanım alanı oranı olarak diğer yüksek paya sahip olan ve ağırlıklı makine, aksesuar ve otomotiv sektöründe kendine yer bulan döküm 20 ile sektörde kendine yer bulmaktadır.
Önümüzdeki dönemlerde Çuhadaroğlu neler yapmayı planlıyor, ne gibi projeleri var?
Gelirlerimizin önemli bir bölümünü yatırıma dönüştürüyoruz. Örneğin, Ar-Ge yatırımlarımızı geliştirdik. Toplam ciromuz içindeki payımızı son 4 yılda 0,5’den 1,5’a çıkardık. Alüminyum kullanım sahalarının gelişmesine paralel ürün geliştirme çalışmalarımızı daha da arttıracağız. Üretim kapasitemizi 100 oranında artıracak olan ek tesis inşaatımız tamamlandı. Yatırım hedeflerimiz doğrultusunda 3.etap çalışmalara başladık ve 2008 sonu itibari ile 12 milyon Euro’luk yatırımı tamamlayarak, rekabet gücümüzü daha da artıracağız. Kısacası, gelen kaynağı yatırıma ve üretime aktarıyoruz.
Bu yöndeki yatırımlarımızın toplamı 24 milyon Euro’yu buldu. Bu yatırımlarımızla birlikte alüminyum sektöründe, dünyada entegre üretim yapabilen ilk üç firmadan biri olma özelliğimizi de pekiştirdik. Bu yatırımların başarıya dönüşmesindeki insan kaynağı kilit noktadır. Bu doğrultuda mevcut insana kaynağımızın bilgi, beceri ve güvenini arttırmak için şirket içi ve dışı eğitimler ile gelecekte bizi bekleyen rekabetçi ortalama hazırlanmaya çalışıyoruz.
Çuhadaroğlu olarak, yarım asırdan fazladır ödün vermeden devam ettirdiğimiz üstün kalite ve hizmet anlayışı ile deneyimlerimizden güç alarak her zaman daha iyisini yapmayı kendimize hedef belirledik. Yaptığımız yatırımlara paralel bir dünya markası olarak ürünlerimizi kalitenin arandığı ülkelere ihraç etmek ve önümüzdeki yıl 50 milyon $’a ulaşmak olacaktır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.