Demir Çelik Sektörüne Avrupa’dan Kötü Haber
20 bin işçinin çalıştığı, İtalya’nın Toronto kentinde bulunan Avrupa’nın en büyük demir çelik üretim tesisi IIva’dan, kapanacağına dair kötü haber geldi. Tesisin kapmasının gündeme gelmesi İtalya ekonomisinde şok etkisi yarattı.
Taranto Savcılığı geçen Mayıs ayında, kentte kanser vakalarının genel ortalamadan yüzde 15 fazla olduğunun tespiti üzerine harekete geçti.
Açılan soruşturma kapsamında yapılan tetkikler, Ilva’nın faaliyetteki 6 santralinin atmosfere yaydığı atık oranının litre başına 0.5 ila 3.5 arasında olması gerekirken 10.8 olduğunu ortaya çıkardı. Çevreye verdiği zararın 336 milyon Euro’yu bulduğu tahmin edilen firmaya gerekli çevre standartlarını sağlaması için süre verildi. Firmanın bu yönde bir girişimde bulunmaması üzerine geçen Ağustos ayında Taranto Savcılığı tarafından tesislerde yapılan üretimin bir bölümüyle ilgili Entegre Çevre İzni iptal edildi. Firma üretimini kısıtlamak zorunda kaldı. Soruşturmayı genişleten savcılık, firma yöneticilerinin telefon görüşmelerinde, Entegre Çevre İzni’ni yeniden alabilmek için politikacı ve bürokratlara rüşvet teklif ettiklerini kayıt altına alındı. Bunun üzerine önceki gün yapılan bir operasyonla Ilva Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fabio Riva, Üretim Müdürü Luigi Capogrosso, Taranto Çevre Encümeni Michele Conserva ve Kurumsal İlişkiler Sorumlusu Girolamo Archina ile 3 çalışan tutuklandı.
20 bin aileyi yakından ilgilendiren süreç
Taranto’da 52 yıldan bu yana faaliyet gösteren demirçelik üretim tesisleri 12 bin çalışanının yanı sıra 8 bin kişinin de dolaylı olarak geçimini sağlıyor. 20 bin aileyi yakından ilgilendiren süreç, yargı ile hükümeti karşı karşıya getirdi. Sektörel etkileşim de düşünüldüğünde Ilva’nın üretimini tamamen durdurmasının bedelini çalışanlar ve İtalya ekonomisinin ödeyecek olduğunu söyleyen Çevre Bakanı Corrado Clini, yargı operasyonunun hükümetin yeniden yapılandırma planını uygulamasını imkânsız hale getirdiğini söyledi. Clini, “20 bin aileyi işsiz bırakmak sorumsuzluktur” derken, firmaya Entegre Çevre İzni kriterlerini oluşturması, çevre ve sağlığa yönelik riskin azaltılması için bir süre tanınıp, üretim devamlılığın sağlanması gerektiğini savundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Elsa Fornero da, 20 bin kişinin işini kaybetmesine neden olacak bir kapatma kararı yerine, çevre ve insan sağlığına yönelik koşulların iyileştirilmesinin gerekli olduğunu belirtti. Konunun Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda yeniden değerlendirmeye alınacağı belirtildi.
Çalışanlar sesini duyurabilmek için miting düzenleme kararı aldı
Sağlık hem de geçim riskiyle karşı karşıya olan Ilva çalışanları, seslerini hükümete duyurabilmek ve etkili bir baskı unsuru oluşturabilmek için Roma’da miting düzenleme kararı aldı. Ancak dün Taranto’daki Ilva tesislerine hasar verip, 20’si Ilva çalışanı toplam 38 kişinin yaralanmasına neden olan hortumun ardından bu mitingin ertelendiği açıklandı. Hortum sırasında kaybolan Ilva çalışanı hakkında henüz bir haber alınamadı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.