Mısır'daki demir çelik tesislerini Türkler alsın
Protokolü, Mısır adına Mısır Uluslararası İş ve Yatırım Birliği (IBIA) Başkanı Ahmed Celal Eldin, Türkiye adına ise Türkiye Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci imzaladı.
Protokolü, Mısır adına Mısır Uluslararası İş ve Yatırım Birliği (IBIA) Başkanı Ahmed Celal Eldin, Türkiye adına ise Türkiye Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci imzaladı.
Türkiye ve Mısır arasında demir çelik ticaretinde işbirliği -İmzalanan protokolle demir çelik ürünleri konusunda işbirliğinin arttırılması hedefleniyor -Ekonomi Bakan Yardımcısı Sever: ''Mısır'ın demir çelik ithalatına koyduğu yüzde 6,8'lık geçici gümrük vergisi iki tarafın üreticilerine de zarar veriyor'' -Mısırlı demir çelik üreticileri: ''Mısır'daki demir çelik üretim tesislerini Türkler satın alsın''
KAHİRE (AA) - Mısır Uluslararası İş ve Yatırım Birliği ile Türkiye Çelik İhracatçıları Birliği arasında, demir çelik ticaretinin geliştirilmesi, demir ve çelik ürünleri konusunda karşılıklı işbirliğinin arttırılmasını hedefleyen protokol imzalandı.
Protokolü, Mısır adına Mısır Uluslararası İş ve Yatırım Birliği (IBIA) Başkanı Ahmed Celal Eldin, Türkiye adına ise Türkiye Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci imzaladı.
Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever ile Mısır Sanayi Bakanı Hatem Salah'ın da katıldığı imza törenin ardından, iki ülkenin demir çelik ithalat ve ihracatının ele alındığı toplantı düzenlendi. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye ve Mısır'ın, demir ve çelik ürünleri ticaretinin masaya yatırıldığı kaydedildi.
Toplantı sonrası yapılan Mısır Türk Çelik Forumu'nda konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Mısır'ın geçen yıl kasım ayında demir çelik ithalatına koyduğu yüzde 6,8 geçici gümrük vergisinin kaldırılmasına ilişkin Türk üreticisi ve ihracatçısının beklenti içerisinde bulunduğunu söyledi.
Türkiye'nin pamuk ipliğine koyduğu koruma önleminin Mısır'dan gelen talepler üzerine kaldırıldığına ve uygulamanın 29 Aralık 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini ifade eden Sever, ''Mısır tarafından uygulanan yüzde 6,8'lik verginin iki tarafın üreticilerine de zarar verdiğini'' savundu.
21. yüzyıl Türkiye ile Mısır'ın yüzyılı olacak
Türkiye ve Mısır arasındaki ticaretin son yıllarda artış göstermesine rağmen iki ülkenin potansiyeline bakıldığında bunun yetersiz kaldığını anlatan Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Mısır ile Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret hacminin 5 milyar dolardan 10 milyara, Türk şirketlerinin Mısır'da bulunan yatırımlarını da 2 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
Türkiye Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci ise demir çelik üretiminde benzer zorlukları Türk üreticisinin de yaşadığını dile getirerek, ''Yüzde 6,8'lik vergi hem Serbest Ticaret Anlaşması'na hem de dünya ticaret kurallarına aykırı. Türkiye'den ithal edilen demir çelik ürünlerine konulan vergi yine Mısır halkının cebinden çıkıyor. Biz dünyanın 180 ülkesine demir ve çelik ürünleri ihraç ediyoruz. İnşaat demiri ihracında dünya birincisi genel anlamda da dünya sekizincisiyiz. Kimsenin lehine olmayan yüzde 6,8'lik gümrük vergisi kaldırılmalıdır'' diye konuştu.
Ekinci, iki ülke arasında imzalanan işbirliği protokolünün demir çelik ticaretinin geleceği için çok önemli olduğuna işaret ederek, Türkiye ile Mısır'ın artı değerlerini birleştirmesi gerektiğini vurguladı.
Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkinin diğer ülkelere örnek model olması gerektiğinin altını çizen Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı ise 'ད. yüzyıl Türkiye ve Mısır'ın yüzyılı olacaktır. Bizleri bu dönemde bekleyen iki tehlike var. Bu tehlikeler 'fakirlik ve cahillik'. Bunlar ile savaşmamız gerekecek. Doğu Akdeniz'in yeniden inşa edilmeye ihtiyacı var. Bunu Mısır ve Türkiye sağlayacak. Türkiye ile Mısır'ın işbirliğinden daime hayır doğar'' diye konuştu.
Botsalı, Mısır'ın yeniden inşasında Türkiye'nin her türlü yardımı yapacağını belirterek, Mısır'ın kalkınmasının, bölgeye, güven ve istikrar getireceğini ifade etti.
-''Mısır'daki demir çelik tesislerini Türkler alsın''
Forumda konuşan IBIA Başkanı Ahmed Celal Eldin de iki ülke arasında imzalanan protokol ile demir çelik alanında ortak projeler yürütüleceğini bildirerek, ''Türkiye'nin Mısır'da yapılacak tüm projelere katılımını bekliyoruz. Başta Süveyş Kanalı'nda yapılacak yeni projeler ile konut projelerine Türkiye'nin katılmasını istiyoruz. Türkiye'nin tecrübeleri gerçekten bizim için önemli'' dedi.
Mısır Demir Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ebu Hişam ise Mısır'da 8 kadar orta ve büyük ölçekli demir çelik üretim tesisinin bulunduğuna işaret ederek, ''Türkiye demir çelik alanında tecrübe ve teknoloji sahibi. Biz Türk müteşebbislerin bu tesisleri satın alma, ortaklık veya işletme yoluyla Mısır ekonomisine kazandırmalarını istiyoruz. Türk üreticileri bu nedenle buraya davet ediyoruz'' diye konuştu.
Hişam, Türkiye ile Mısır arasında demir çelik ürünlerinde işbirliğini arttırmaya yönelik protokolün de Mısırlı üreticiler tarafından memnuniyetle karşılandığını dile getirdi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.