Demir çelik sektörüne belgelendirme konusunda önemli çözümler sunuyoruz
SZUTEST Teknik Kontrol Ve Belgelendirme Tic. Ltd. Şti. 2005 yılında ürün belgelendirme hizmetleri konusunda faaliyete başladı
SZUTEST Teknik Kontrol Ve Belgelendirme Tic. Ltd. Şti. 2005 yılında ürün belgelendirme hizmetleri konusunda faaliyete başladı
SZUTEST Teknik Kontrol Ve Belgelendirme Tic. Ltd. Şti. 2005 yılında ürün belgelendirme hizmetleri konusunda faaliyete başladı. Avrupa Birliği teknik uyum mevzuatı kapsamında CE işaretlemesine yönelik 16 farklı yönetmelikte Çek Cumhuriyeti’nin 1015 kimlik numaralı Onaylanmış kuruluşunun temsilcisi olarak çalışmalara başlayan firma 2009 yılı itibari ile 2195 kimlik numarasını Avrupa Birliği Komisyonu ve ilgili bakanlıklar tarafından atanarak yerli onaylanmış kuruluş oldu. Firmanın Yapı Malzemeleri Departman Sorumlusu Mustafa Görmüş ile yapmış oldukları çalışmalara ilişkin bir söyleşi gerçekleştirdik.
SZUTEST bünyesinde ne tür hizmetler veriyorsunuz?
Onaylanmış kuruluş faaliyet kapsamımız; 89/106/EEC Yapı Malzemeleri Yönetmeliği, 2009/142/EC Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliği, 92/42/EEC Sıcak Su Kazanları Yönetmeliği, 93/42/EEC Medikal Cihazlar Yönetmeliği, 95/16/EC Asansör Yönetmeliği
97/23/EC Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği, 2006/42/EC Makine Yönetmeliği… Özellikle metal sektörü göz önünde bulundurulduğunda ürün belgelendirme ve CE işareti kapsamımız şu ürünleri kapsamaktadır: Yapısal kullanım amaçlı çelik levhalar ve profiller, Yapısal kullanım amaçlı Alüminyum levhalar ve profiller, Yapısal kullanım amaçlı çelik boru ve profiller, Yapısal kullanım amaçlı cıvatalar ve bileşenleri, Çelik Borular-Kaynaklı-Basınç Amaçları İçin Çelik Yassı Mamuller-Basınç Amaçlı Kaynaklı Çelik veya Döküm, Sıcak Su, Kızgın Su, Kızgın Yağ, Buhar Kazanları…
Hizmetleriniz ağırlıklı olarak hangi sektörlere hitap ediyor?
Hizmetlerimiz tüm imalatçı kuruluşları kapsamakla birlikte CE işaretlemesi kapsamımıza ağırlıklı olarak çelik, alüminyum üreticileri ve cıvata üreticileri girmektedir. Avrupa Birliği mevzuatına uyum sürecinde çelik yapılarda kullanılan cıvataların EN 14399 ve EN 15048 standartlarına göre CE işareti taşıması gerekmektedir. SZUTEST bu standartlarda faaliyet gösteren tek yerli onaylanmış kuruluş olarak üreticilere hizmet vermektedir.
CE işaretlemesi ve Avrupa Birliği teknik uyum çalışmaları sektörü nasıl etkiliyor?
Özellikle demir çelik sektörünü baz aldığımızda üreticilerimiz CE işareti çalışmalarında olumlu etkilendiğini düşünmekteyiz. CE işaretinin asıl amacı AB üyesi ülkeler ve aday ülkelerde uygulanan farklı mevzuatları tek çatı altına alarak, üreticilerin farklı ülkelerden aynı ürünler için belgelendirilmesinin önlenmesi ve ürünlerin üye ülkelerde serbest dolaşımının sağlanmasını amaçlamaktadır. Bu sebeple ürünlerin uyması gereken ulusal standartlar tek çatı altına alınmakta ve EN (European Norm) standartları yayınlanmaktadır. EN standartları bütün üye ülkeler tarafından uyumlaştırılmasından sonra üreticiler bu standartlara göre herhangi bir onaylanmış kuruluştan belge alması neticesinde tüm üye ülkelere tek bir belge ile satış yapabilecek duruma gelmektedir. Bu durum özellikle çok sayıda ülkeye ihracat yapan ülkeler için ciddi yararlar sağlamaktadır. Üreticiler bizden alacakları belge ile ürüne CE işaretini iliştirdikten sonra AB üyesi tüm ülkelere başka belge almaya gerek almadan ürünlerini ihraç edebilmektedir.
Sizin onaylanmış kuruluş olmanız üreticilere nasıl bir katkı sağlıyor?
CE işareti uygulaması ülkemizde Avrupa Birliğine üyelik sürecinde imzalanan gümrük birliği anlaşması sonrası zorunlu hale getirilmiş olup, uygulamada belgelendirme kuruluşları üye ülkelerin bakanlıkları tarafından atanmaktaydı. 2006/654/EC sayılı AB Komisyon kararı ile T.C Bakanlıklarının da Onaylanmış kuruluş ataması için onay verilmesi sonrasında yerli kuruluşlarımız da CE işaretlemesine yönelik ürün belgelendirme faaliyetlerinde aktif görev almaya başlamıştır. Bu durum üreticiler için hem maliyet hem de süreç konusunda fayda sağlamıştır.
Yapı Malzemeleri Yönetmeliğinin ülkemizdeki uygulamaları nasıl gerçekleşiyor?
01.01.2007 tarihinde ülkemizde zorunlu uygulamaya giren Yapı Malzemeleri Yönetmeliği faaliyetleri için öncelikle denetim ve belgelendirme hizmetleri Avrupa merkezli kuruluşlar veya temsilciler tarafından sürdürülmekteydi. 2006/654/EC sayılı AB komisyon kararı sonrasında yetkili bakanlıklar tarafından yerli onaylanmış kuruluşların da atamaları gerçekleştirilmeye başlanmış olup, SZUTEST 2195 kimlik numarası ile Sanayi Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Bayındırlık Bakanlığı tarafından 7 farklı AB direktifinde onaylanmış kuruluş olarak faaliyetlerine başlamıştır. Üreticiler Yönetmeliklerde belirlenmiş olan uygunluk değerlendirme metodu doğrultusunda başvurularını tarafımıza iletebilmekte ve gerekli uygunluk değerlendirme faaliyetler tarafımızdan gerçekleştirilmektedir.
Peki, bir ürünün CE işareti taşıması ne ifade ediyor?
Yapı Malzemelerinde ürünlerin CE işareti taşıması, ürünün temel gerekleri karşıladığını ve Avrupa Birliği tarafından uyumlaştırılmış Standard olarak kabul edilen teknik şartnamelere uygun olduğu anlamını taşır. Üreticiler ilgili Standard şartlarını karşılamakla yükümlüdür. Biz onaylanmış kuruluş olarak üreticilerin standart şartlarını karşıladığına dair uygunluk değerlendirme işlemlerini gerçekleştirmekteyiz. Ürünlerine CE işaretini iliştiren üretici ürünlerin standart şartlarını karşıladığını taahhüt beyan etmektedir. Şartlara uygun olmayan ürünlere CE işaretinin iliştirilmemesi durumunda Ürünlerin Piyasa Gözetimi Ve Denetimine Dair Yönetmelik çerçevesinde bakanlık yaptırımları ile karşılaşabilirler. Demir çelik sektörünün CE işaretlemesi konusunda yerli bir onaylanmış kuruluş ile çalışabilme şansını değerlendireceklerini düşünerek, sektöre hizmet verme konusunda tüm birimlerimizin aktif görev alacağını belirtmek isterim.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.