Doğanlar Çelik Dövme Genel Müdürü Tolga Doğan: Müşterilerimize özel üretimler yapıyoruz
Doğanlar Çelik Dövme Genel Müdürü Tolga Doğan ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Doğanlar Çelik Dövme Genel Müdürü Tolga Doğan ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Dövme, işleme, sac levha, plazma ve lazer kesme sistemi,ısıl işlem, talaşlı imalat, kaynak, montaj, boya ve paketleme prosesleri ile tek bir çatı altında mamul ve yarı mamul olmak üzere 5000 farklı mamul ve yarı mamul ürün grubuyla otomotiv sektörüne hizmet veren Doğanlar Çelik, aynı zamanda müşteriye özel tasarım ve üretimleriyle de dikkat çekiyor.
Öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
Firmamız 1986 yılında Ostim’de kurulmuştur. Babam ve iki amcam Kırşehir’den Ankara’ya çok küçük yaşlarda gelmiş. Doğanlar Çelik Dövme o zamanın şartları ile küçük bir atölyede kurulmuş bir firmadır. Firmamız Ostim’de 20 yıl faaliyet gösterdikten sonra 2000’li yıllarda Sarayköy Kazan yolu üzerinde bir fabrika binası satın alarak makine ve tezgâh yatırımı yapmış; üretim kapasitemizi mevcut üretimimizin üç katına çıkardık. Aynı mevkide toplam üç fabrikası ile 30.000 m2 kapalı ve 34.000 m2 açık alan olmak üzere, toplamda 64.000 m2’lik bir alanda 350 çalışanımızla birlikte üretim yapan bir tesis haline geldik.
Fabrikamız, yurt içinde çalıştığı birçok firmanın yanı sıra; İrlanda, Fransa, Almanya, İtalya, Rusya, Amerika gibi ülkelere de ihracat yaparak dünya çapındaki rekabet şansını da arttırmaktadır. Ben firmanın ikinci kuşak neslindenim. İşletme mezunuyum. 23 yıldır Doğanlar Çelik Dövme firmasına hizmet veriyorum. Şu anda da Genel Müdürlük görevini sürdürüyorum.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Şu anda 5 bin farklı mamul ve yarı mamul ürün grubuyla otomotiv sektörüne hizmet veriyoruz. Firmamız bünyesinde dövme, işleme, sac levha, plazma ve lazer kesme sistemi, ısıl işlem, talaşlı imalat, kaynak, montaj, boya ve paketleme prosesleri ile tek bir çatı altında mamul ve yarı mamul olmak üzere üretim yapmaktadır. Bu kadar prosesi tek çatı altında yürütüyor olmamız müşterilerimizin bu hizmetlerin tamamını tek yerden tedarik etmelerini sağlıyor.
Müşterilerinizden gelen talepler doğrultusunda ürün yelpazenizi geliştiriyor musunuz? Mümkünse referanslarınızdan bazılarını öğrenebilir miyiz?
Biz müşterilerimizin isteği doğrultusunda özel üretim yapmaktayız. Müşterimiz bize üretilmesini istediği parçanın teknik resmi ve numunesi ile gelir, biz de proseslere göre isteklere cevap veririz ya da müşteri bizden bir ürün için tasarım yapmamızı da isteyebilir. Bu konuda da çalışmalarımız mevcuttur. Referanslarımız Tümosan A.Ş., Türk Traktör Fabrikası A.Ş., Erkunt Traktör A.Ş., MKEK ve yurtdışındaki bazı otomotiv firmalarıdır.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Ürünleriniz hangi alanlarda kullanılıyor?
Otomotiv yan sanayi ağırlıklı olmak üzere; enerji, tarım, inşaat sektörü, savunma sanayi başlıca hizmet verdiğimiz sektörlerdir.
Sektörde en sık karşılaştığınız sorunlar nelerdir? Bunların iyileştirilmesi için çözüm arayışlarınız nelerdir?
Sanayi sektöründe en büyük sıkıntı ara eleman bulamayışımızdır. Teknik eleman başvurusu neredeyse yok denecek kadar az. Herkes masa başı iş arıyor. Artık öyle bir hale geliyoruz ki, ara eleman kalifiyeli elemandan daha değerli olacak. Bunun içinde firma olarak stajyer öğrencilere çok önem veriyoruz. Stajyer öğrencilerin yetiştirilmesi konusunda her yıl okullarla anlaşıp firmamız bünyesinde eğitim veriyoruz. Bir başka sorun ise finans yükümüzü hafifletecek uygun kredi bulamayışımızdır. Kredi faizlerinin yüksek olması maliyetlerimizi arttırmaktadır. Bunun yanı sıra enerjinin pahalı olması rekabet gücümüzü azaltmaktadır. Sanayi sektöründe enerji, işçilik maliyeti ve finans maliyeti en önemli kalemler. Bunların sanayici üzerindeki yükünün hafifletilmesi bizi ihracat ayağında da güçlü kılar. Bu da ülkeye sağlanan katma değer demektir.
Sektöre sunduğunuz en yeni ürünlerinizden, özelliklerinden ve getirdiği avantajlardan bahseder misiniz?
Doğanlar Çelik Dövme olarak tarım ekipmanları konusunda yeni proje ve yatırımlarımız mevcuttur. Bu konuda bayağı başarılı olacağımızı düşünüyoruz. Böylelikle ürün yelpazemizi bir kademe daha genişletmiş olacağız.
Türkiye’de makina sektörünün genel durumu, pazar büyüklüğü ve gelişimi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Türkiye’de alanımızda kullanabileceğimiz makinelerin çoğu ithaldir. Teknolojik yerli makine bulmak pek mümkün değil. Büyümeye açık bir pazar var ama daha çok bu konulara teknolojik yatırım yapılması gerekmektedir.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz plan ve projeleriniz neler?
Kısa vadede mevcut üretim alanımızı büyütmeyi hedefliyoruz. Bu konuda da yeni tesis yatırımlarına başlamış bulunuyoruz. Tabi ki yeni tesis olunca yeni makine parkuru da hayata geçecek. Böylelikle hedeflediğimiz yurtdışı müşterileri portföyünü arttırmak istiyoruz. Daha öncede bahsettiğim gibi tarım ekipmanları üretimi konusunda da yeni projelerimiz var. Önümüzdeki yıllarda bu projeleri hayata geçirmiş olacağız.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Firmamız ikinci kuşak nesille büyümeye devam etmektedir. İlerleyebilmenin tek şartı; teknolojiyi, yenilikleri takip etmek, hep bir adım ilerisini düşünmek, müşteri memnuniyeti sağlamak, uygun fiyata zamanında iş teslim edebilmekten geçmektedir. Bu bilinçle hep sağlıklı büyüme hedefiyle ilerledik. Rekabet gücü her geçen gün zorlaşmaktadır ve bu zorlu koşullarda işini takip eden, teknolojiye ayak uyduran, yenilikçi firmalar ayakta kalacaktır. Doğanlar Çelik Dövme’de bunları kendine ilke edinmiş bir firmadır. Daha iyisini başarmak içinde var gücümüzle çalışıyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.