Dünya Çelik Üretim Kapasitesi ve Talep Arasındaki Fark Artıyor
OECD'nin Çelik Birimi Başkanı ve Kıdemli Ekonomisti Anthony de Carvalho'ya göre, mevcut eğilimler, global çelik üretim kapasitesi ile talep arasındaki açığı daha da artıracak ve bu durum, çelik sektörü üzerinde oldukça olumsuz bir etkiye sahip olacak.
Çelik Talebi ve Üretim Kapasitesi
De Carvalho'ya göre, çelik talebi genel olarak düşük seyretmekteyken kapasite büyümesi hızlanıyor ve bu büyümenin çoğu, daha yüksek CO2 emisyonuna sahip teknolojileri kullanıyor. 5 Mart'ta İstanbul’da düzenlenen EUROMETAL konferansında de Carvalho, kapasitenin önümüzdeki iki yıl içinde yılda 158 milyon mt artabileceğini, talebin ise %1.8-%1.9 büyüme oranında olan son worldsteel tahminine dayanarak yaklaşık 36 milyon mt artması beklenildiğinden bahsetti.
Kapasite ve Talep Dengesi
De Carvalho şunu belirtti: “Kapasite ile talep arasındaki uçurumun daha da arttığını görüyoruz ve fark ettiğimiz şey, fazla kapasitenin şimdi çok spesifik olarak CO2 yoğun üretim rotalarına yönelmiş durumda.”
De Carvalho kapasite büyümesinin son beş yılında, Vietnam, İran ve Endonezya gibi gelişmekte olan Asya ülkeleri ile Irak ve diğer Orta Doğu ülkelerinde önemli genişlemeler yaşandığını belirtti.
Yatırımlar ve Çelik Üretim Yolları
“Nispeten küçük çelik oyuncuları kabul edilen ülkeler daha da büyüyor,” dedi de Carvalho, kapasite büyümesinin çoğunluğunun yüksek fırın tabanlı rotaya yönlendiğini belirtti. “Sanırım bu, Asya kapasite artışlarının yaklaşık %70'ini oluşturuyor.”
De Carvalho, bu yeni kapasitenin ülkelerin iç talebi tarafından absorbe edilmeyeceğini, bu nedenle de önümüzdeki birkaç yıl içinde uluslararası çelik pazarında nispeten yüksek karbonlu çeliklerin “sel” oluşturacağını ifade etti.
Üretim Kapasitesi ve Karlılık
De Carvalho, “Bu fazla kapasite 2015 ve 2016'da ortaya çıktığında gördüğümüz düşük [karlılık] seviyelerindeyiz. Bu çünkü çelik endüstrisinin süreç yeniliklerine, ürün iyileştirmelere ve özellikle düşük karbonlu çelik üretimine geçiş yapmak istiyorsa çok daha yüksek işletme karlılık oranlarına ihtiyacı var. Dolayısıyla şuan bu tamamen sürdürülemez bir durum.” dedi.
OECD, 8 Mart'ta fazla kapasitenin çelik endüstrisinin karlılığını nasıl etkilediğini ayrıntılarıyla anlatan bir çalışmayı yayınlamayı planlıyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.