2024 Yılına Yönelik Türkiye'nin Çelik Üretim Hedefleri ve Enerji Fiyatlarının Normalleşmesi
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan'a göre, Türk çelik üreticileri, güçlü iç talep ve enerji fiyatlarının normalleşmesi doğrultusunda 2024 üretimini, son görülen 2021 seviyeleriyle hedefliyor.
İç Talepteki Artış ve Enerji Fiyatlarındaki Normalleşme
Yayan, EUROMETAL etkinliğinde S&P Global Commodity Insights ile yaptığı konuşmada talep artışı konusunda da iyimserdi. 2021'de Türkiye'nin ham çelik üretimi 40.4 milyon mt ve iç tüketimi 33.4 milyon mt idi. İki yıl sonra tüketim 38.1 milyon mt'e yükselirken, üretim 59.3 milyon mt'lik kurulu kapasiteye rağmen 33.7 milyon mt'e düştü.
Çelik İthalatı ve Türkiye
“Özellikle düz çelik ithalatı, Türkiye'de çok yüksek," şeklinde konuşan Yayan, 2023'te düz çelik tüketimindeki ithalat payının %47.7'yi geçtiğini belirtti.
Anti-Damping Soruşturması ve Olası Sonuçları
Yayan, “Yılın ikinci yarısında anti damping vergilerinin uygulanıp uygulanmayacağı belli olacak. Eğer uygulanırsa, anti damping vergileri çelik üretimini destekleyecek.” dedi. Yayan ayrıca, Türkiye'nin ticaret bakanlığı, 31 Ekim'de Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya'dan sıcak haddelenmiş bobin ithalatına karşı anti dumping soruşturması başlattığını belirtti.
Enerji Geçişi ve Etkileri
Çelik üretim çoğunluğu elektrik ark ocaklı olduğu için, Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi aynı düzeyde gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırdığını ifade eden Yayan, AB'nin bu yaklaşımının yanıltıcı olduğu görüşünde ve bunun durumun değiştirilmesi gerektiği konusunda hükümete çağrıda bulundu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.