Yeşil Çelik Sektöründe Hurdaların Önemi ve Gelecekteki Eksikliği
Yeşil çeliğin üretimi için hammadde olarak kullanılan hurdaların önemli bir decarbonizasyon aracı olduğu bilinse de, sektör uzmanlarına göre gelecekte talep edilen "yeşil" çeliğin gerektirdiği kadar hammadde olmayacağı konusunda uyarıda bulunuyor.
Hurda kullanımının, çelik sektörünü iklimlendirme yolunda önemli bir rota olduğu bilinmesine rağmen, endüstri uzmanları, gelecekte istenen "yeşil" çeliği üretecek kadar malzeme olmayacağı konusunda uyardı.
Geleceğin Yeşil Çeliği ve Hurda Eksikliği
Uzmanlar, bu hafta Londra'da düzenlenen Kallanish Yeşil Çelik Formu'nda konuştu.
Stemcor Group'un Avrupa genel müdürü ve EUROMETAL yönetim kurulu üyesi Julian Verden, "İstediğimiz miktarda yeşil çelik üretecek kadar hurda olmayacak." şeklinde ifade verdi.
Birleşik Krallık ve Hurda İhracatı
Verden, Birleşik Krallık'ın örneğin, 12 milyon ton hurda ürettiğini, bunun yaklaşık 8 milyon tonunun ihraç edildiğini belirtti. Blast furnace-basic oxygen furnace steelmaking metodunu hurda-EAF çelik üretimine çevirmeyi planlayan Tata Steel’in Port Talbot çelik fabrikası gibi, ihraç edilecek az hurda olacak. Benzer değişiklikler başka yerlerde de görülüyor.
"Dünya çapında dolaşacak kadar hurda olmayacak." dedi Verden.
Avrupa'nın Hurda Arzı
GMH Gruppe'nin sürdürülebilirlik ve iletişim direktörü Luciana Filizzola, Avrupa'daki uzun vadeli hurda arzının gerekliliğine vurgu yaptı.
"Türkiye’ye, Hindistan'a ve birçok başka ülkeye çok iyi hurda ihraç ediyoruz." dedi. "Niye kendi hurdalarımızı Avrupa'da garanti altına alamıyoruz? 2030-2050 yıllarında yeterli kadar hurda olmayacak - neden ihracat yapmaya devam ediyoruz? Hurdaları burada tutmalıyız."
Almanya merkezli GMH, elektrik fırınında eritilen neredeyse %100 hurdayla yeşil çelik ürettiğini iddia ediyor ve 2039'a kadar CO2-nötr çelik üretme hedefliyor.
Fakat, Dünya Çelik Derneği'nin çevre ve iklim değişikliği başkanı Åsa Ekdahl, karbon emisyonunu azaltmak için en yararlı olacağı yere hurdayı kullanmanın önemli olduğunu savundu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.