Dünya devi Cevher'e ortak oluyor
Asia Debt Management Capital, Cevher Döküm ile Cevher Jant hisselerinin yüzde 46.2'sini satın almak için Rekabet Kurulu'na başvurdu
Asia Debt Management Capital, Cevher Döküm ile Cevher Jant hisselerinin yüzde 46.2'sini satın almak için Rekabet Kurulu'na başvurdu
Türkiye'nin en eski döküm tesislerinden olan, dünya otomotiv devlerine üretim yapan Haluk Özyavuz'a ait Cevher Döküm ve Cevher Jant'a yabancı ortak geliyor. Başında İzmirli duayen işadamı Samim Sivri'nin oğlu Barış Sivri'nin bulunduğu Asia Debt Management Capital (ADM), Cevher Döküm ile Cevher Jant hisselerinin yüzde 46.2'sini satın almak için Rekabet Kurulu'na başvurdu. ADM daha önce de İzmir'de Ege Sağlık Hastanesi, AKG Gazbeton'da ortaklıklara imza atmıştı.
Rekabet Kurulu'na yapılan başvuruda, işlemin Haluk Özyavuz, Hilal Özyavuz, Bahar Özyavuz ve Doruk Özyavuz'un sahibi olduğu ve kontrol ettikleri Cevher Döküm Sanayi A.Ş. ve Cevher Jant Sanayi A.Ş. hisselerinin yüzde 46.2'sinin Asia Debt Management Capital tarafından Hollanda'da kurulu ve yüzde 100'üne ADM'nin sahip olduğu bir şirket aracılığı ile satın almasına ilişkin olduğu belirtildi.
HEDEF, AVRUPA
Cevher Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Özyavuz, Yeni Asır'a yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük yatırım fonlarından olan ADM Capital ile yapacakları ortaklık ile Avrupa'da dökümün birincisi olmak istediklerini söyledi. Özyavuz, "Bu ortaklık Cevher'e Avrupa birinciliğini getirecek. Biz Avrupa'nın en iyi dökümhanesi olmak istiyoruz. Bu ortaklıkla birlikte farklı ülkelerde yatırım yapmayı planlıyoruz" dedi.
İLAVE TESİS
Cevher Grubu olarak bu yıl çok önemli kararlar aldıklarını kaydeden Özyavuz, bu hedef doğrultusunda yatırımlarını yurtdışına da taşıyacaklarının altını çizdi. Cevher'in motor kapağı, motor blok, motor gövdesi ürünlerine iyice yoğunlaşacağını belirten Özyavuz, "Bornova'daki fabrikayı da Çiğli'ye taşıdığımız zaman orada Cevher Döküm dünyanın en yeni gravite döküm yapabilen tesisine sahip olacak. Burada esas ağırlığımızı motorun silindir kafası, silindir bloğu ve turbo gövdesi parçalarının üretimine vereceğiz. Bu grupta şu anda dünyada mega pozisyonda bir firma var ve arada başka firma yok. Bunu Cevher için bir fırsat olarak görüyoruz. Üretim yaptığımız bütün firmalar bizim bu mega firmaya yaklaşmamız ve onun karşısında daha güçlü bir rakip olmamızı destekliyor. Biz de Avrupa'nın en büyüğü olmaya odaklandık" diye konuştu.
Cevher Grubu'nun 2011 yılında 140 milyon euro ciro elde ettiğini, bu yılki ciro hedeflerinin ise 150 milyon euro civarında olduğunu belirten Özyavuz, ancak asıl büyümeyi 2013 yılında sağlayacaklarını belirtti. Özyavuz, şöyle devam etti: "Ciromuzun yüzde 95'ini ihracattan sağlıyoruz. Ağırlıklı olarak Avrupa'ya ihracat yapıyoruz. 2011 sonunda 1 milyon 310 bin jant ürettik. Bu yıl sonunda 1.8 milyon adede, gelecek yıl 2 milyon adede ulaşacağız. Ege Serbest Bölgesi'ndeki fabrikayı da büyütmeyi planlıyoruz. İlave tesis 2014 yılında devreye girebilecek ve bu tesis tamamlandığında biz yılda 4 milyon jant üretmiş olacağız."
35'inci büyük
Merhum duayen sanayici Hüseyin Özyavuz tarafından 1955 yılında kurulan Cevher, Bornova'da üretime başladı. 1997'de Çiğli fabrikasında da üretime start veren Cevher, 2003 yılında Ege Serbest Bölgesi'nde jant tesisi kurdu. Cevher Grubu, General Motors, Volkswagen, Volvo, Renault, Fiat, Audi, Iveco, Toyota, Ford, Skoda, BMW gibi dünya devlerine üretim yapıyor. Cevher, dünya otomotiv devleri tarafından bir çok ödüle layık görüldü. En son 2009'da Volkswagen'in Oscar'ını Cevher aldı. Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı Ege'nin en büyük 100 sanayi kuruluşu listesine 35'inci sıradan giren Cevher Döküm'ün üretimden satış rakamı 193 milyon 705 bin lira. Net aktiflerinin toplamı 257 milyon lirayı geçen Cevher, geçen yıl 110 milyon 445 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türk otomotiv sektörünün güçlü kuruluşlarından Cevher Grubu, 60 bin metrekare kapalı alanda faaliyetlerini sürdürüyor ve bin 500 kişiyi istihdam ediyor.
"Yerli otomobilde görev alırız"
Haluk Özyavuz, Türkiye'nin yerli otomobil projesini desteklediklerini, bu projenin en önemli ayağını oluşturan motor üretiminde firmalarının kilit rol üstlenebileceğini söyledi. Özyavuz, "Türkiye'de zaten otomobilin kaportası, iç döşemeleri, jantı ve bir çok parçası yapılıyor. Ama motoru üretmeden 'yerli otomobilim var' denemez. Bu yerli projenin motor bloğu, silindir kafası, turbo gövdesi, motor taşıyıcısı, şanzıman gövdesi ve jantı gibi alüminyum alaşımlı parçaları rahatlıkla tasarımını yapıp üretebiliriz" diye konuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.