Hafif Çelik Yapılar Komitesi Tasarım Esaslarını Belirliyor
Hafif Çelik Yapılar Teknik Komitesi (TK-7) hazırladığı “Hafif Çelik Karkaslı Yapılar Tasarım Esasları” yayını ile Hafif Çelik Yapı İşleri Teknik Şartnamesi" hazırlıkları ve çalışması için takvim belirlenmesi ve görevlendirme, DBYBHY’e eklenmesini önerdiği "Hafif Çelik Yapılar Bölümü" hakkında görüşmek üzere 19 Temmuz 2012 Perşembe günü Dernek Merkezinde toplandı.
Prof. Dr. Gülay Altay başkanlığında ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı H. Yener Gür’eş, Taner Mermut, Hasan Yel, Yar. Doç. Dr. Vail Karakale ve Dernek Müdürü Nur Özkan’ın katılımıyla gerçekleşen toplantıya, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı Temsilcisi Selçuk Köksal, ve bazı komite üyeleri diğer programlı faaliyetleri nedeniyle katılamadılar. Yapılan toplantıda;
30 Haziran 2011 tarihinde yapılan Hafif Çelik Yapılar Yüksek Danışma Kurulu sonuç raporunun 3.a maddesinde belirtilen “Mevcut çalışmalardan da yararlanarak, odaların sistemine uygun proje sunum formatı ve tasarım kılavuzu ile proje onaylayan birimlerin (odalar ve belediyel) yararlanacağı denetim kılavuzunu da içerecek “Hafif Çelik Yapılar Tasarım Esasları” dokümanının hazırlanması” kararına istinaden oluşturulan Tçg-7.1Hafif Çelik Karkaslı Yapılar Çalışma Grubu tarafından; 8 Mart 2012 tarihli toplantısında alınan kararlar doğrultusunda hazırlanan "Hafif Çelik Karkaslı Yapı Projelerinin Statik Sunum/Çözüm Formatı"nın ilk taslağı,
“Hafif Çelik Yapı İşleri Teknik Şartnamesi"nin kapsamı ve çalışma takvimi ile
Mevcut “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (DBYBHY)”de yer almayan ve eklenmesini AFAD'a önerdiğimiz "Hafif Çelik Yapılar Bölümü"nün hazırlanmasına ilişkin genel esaslar görüşüldü.
30 Haziran 2011 tarihli Hafif Çelik Yapılar Yüksek Danışma Kurulu kararları uyarınca Kasım 2012 ayında faaliyete geçen “Tçg-7.1 Hafif Çelik Karkaslı Yapılar Çalışma Grubu tarafından hazırlanan metnin komiteye sunumu Yard. Doç. Dr. Vail Karakale tarafından aşağıdaki başlıklarla gerçekleştirildi.
1. GİRİŞ
1.1. Amaç ve Kapsam
1.2. Taşıyıcı Sistem
1.3. Referanslar
1.4. Soğuk Şekillendirmeye Özgün Tasarım Kaygıları
1.5. Soğuk Şekillendirilmiş Çeliğin Kullanım Alanları
1.5. Malzeme
1.6. Yükler
2. SOĞUK ŞEKİLLENDİRİLMİŞ ÇELİK YAPI TASARIMI
2.1. Giriş
2.2. Uygulanan Yöntemler
2.3. Soğuk Şekillendirilmiş Çelik Çerçeve
2.4. Taşıyıcı Elemanların Tasarımı
2.5. Bağlantı Elelmanları ve Birleşimler
2.6. Yararlı Bilgiler
3. KESME DUVARLARI İÇİN DEPREM TASARIMI REHBERİ
3.1. Giriş
3.2. TI 809-04, Binalar İçin Deprem Tasarımı
3.3. Yapısal Tasarım Ölçütleri
3.4. Sehim ve kayma limitleri
3.5. Burkulma
3.6. Soğuk Şekillendirilmiş Çelik Deprem Gereksinimleri
3.7. Çapraz Şerit Tasarımı
3.8. Kolon Tasarımı
3.9. Biirleşim Tasarımı Varsayımları
3.10. Panel Ankrajları
EK A: Referanslar
Yukarıda içeriği özetlenen ilk taslak dokümanın format yönünden yapılacak bazı iyileştirmelerle nihai taslak haline getirilmesi ve Hafif Çelik Karkaslı Yapılar Tasarım Yöntemi yayınının Eylül 2012 ayı içinde tüm üyelerin ve ilgili üniversiteler ile kurumların görüşüne sunulması, yıl sonundan önce de AFAD’ın oluruna sunulması prensip olarak benimsendi.
Yapılan toplantıda; "Hafif Çelik Yapı İşleri Teknik Şartnamesi" ile DBYBHY’e eklenmesini AFAD'a önerdiğimiz "Hafif Çelik Yapılar Bölümü" çalışmasının “Hafif Çelik Karkaslı Yapılar Tasarım Yöntemi” yayınından elde edilecek sonuçlarla şekilleneceği, bu iki yayının tasarım bölümlerinin çalışmalarına Ekim 2012 ayı içinde, ancak Tasarımın dışında kalan bölümlerin hazırlıklarına Ağustos 2012 tarihinden itibaren başlanabileceği değerlendirildi. Şartnamenin aşağıdaki bölümleri kapsayacaktır;
1. Tasarım
2. Malzeme
3. İmalat
4. Saha Montajı
5. Kalite Güvence ve Kalite Kontrol
İleride proje onay makamlarındaki mühendisler için hazırlanacak eğitim seminerleri müfredatıyla da desteklenmesi planlanan bu çalışmaların çelik konut sektörü alanında önemli bir boşluğu dolduracağına inanılmaktadır.
KAYNAK: TÜRK YAPISAL ÇELİK DERNEĞİ
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.