Dünyanın en büyük 'tüccar'ları İstanbul'a geliyor
140 ülkeden 15 bin odayı temsilen 1950'de kurulan Dünya Odalar Federasyonu (WCF) bu yıl Yönetim Kurulu ve Genel Konsey toplantılarını İstanbul’da yapacak. Yarın yapılacak Genel Konsey toplantısı sonrası akşam da gala yemeği verilecek.
Başkanlığını Rona Yırcalı’nın yürüttüğü WCF, dünya ticaret ve sanayi odalarının ortak bir standarda kavuşması ve her ülkenin ekonomi birimlerine eşit düzeyde hizmet götürülmesini sağlayabilmek amacıyla kuruldu.
Ana hedefleri arasında; kamu idaresi ile iş dünyası arasında olduğu kadar, üyelere dönük olarak da odaların yaptığı hizmetlerin genişletilmesi ve daha verimli hale getirilmesi bulunuyor.
Dünyadaki ticaret ve sanayi odalarını çatısı altında birleştiren WCF, dünyanın çeşitli ülkelerini temsil eden oda başkanlarından meydana gelen 7 kişilik Yönetim Kurulu ve 50 kişilik Konsey tarafından yönetiliyor.
TOPLANTI SONRASI İKİLİ GÖRÜŞME
İstanbul’da yapılacak olan Genel Konsey ve Yönetim Kurulu toplantıları ile birlikte, WCF bünyesinde bulunan pek çok oda başkanı ve üst düzey yönetici Türk işadamları ile bir araya gelecek. Toplantılar sırasında ikili görüşmelerin de yapılması planlanıyor. Bu sayede küresel krizin özel sektöre olan etkilerinin gözden geçirilmesi ve ortak çözümler üretilmesi hedefleniyor.
Avrupa, Ortadoğu, Avrasya ve Asya Pasifik ülkelerinden temsilcileri bulunan WCF’in merkezi Paris’te yer alıyor. Her ülkenin odalar birliğinde ise temsilcilik ofisleri bulunuyor.
İki yılda bir WCF üye ülkelerinden birinde yapılan Dünya Odalar Kongresi toplantıları ile de 2 binden fazla iş adamı, oda yöneticisi ve bürokrat ortak bir platformda buluşuyor. 2007 yılında İstanbul’da yapılan kongre daha sonra, Malezya ve Meksika’da yapıldı. Önümüzdeki sene Katar’ın başkenti Doha’da yapılması için çalışmalar yürüten kongre, yatırımcılar ve işadamları için oldukça önemli.
'TİCARİ AÇIDAN BÜYÜK FAYDA'
WCF yönetim kurulu başkanlığını 2006 yılından beri Rona Yırcalı, iş dünyası için bu kuruluşun önemli olduğunu ifade ediyor. Yırcalı, “Pek çok ülkede ticari sorunlar bulunuyor. WCF, hem bunların çözümü için yeni öneriler getirilmesine hem de uygulanması için stratejiler geliştirilmesine uygun ortamı sağlıyor. Özellikle her ülkenin odalar birliği başkanının üye olması da büyük avantaj. Türkiye’den TOBB Başkanı Rifat Bey gibi diğer ülkelerden de üyelerimiz var. Bunlar bir araya geldiğinde kendi ülkelerinde bulunan durumu anlatıyor. Böylelikle hem krizin etkilerini hem de nasıl başa çıkılabileceğini görüyoruz.
Bu anlamda ticari açıdan büyük faydasını görüyoruz. İstanbul’da yapacağımız Genel Konsey toplantılarımızla hem Katar’da yapacağımız kongreyi hem de bundan sonra uygulamaya koyacağımız projelerimizi görüşeceğiz. Her bölgenin kendine ait önerileri var. Önemli bir beyin fırtınası olacak” şeklinde konuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.