Ege’nin ihracat şampiyonları ödüllendirildi…
‘Geleceğimiz İhracat’ sloganı ile kutlanan 11. Dış Ticaret Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Ege İhracatçı Birlikleri ..
‘Geleceğimiz İhracat’ sloganı ile kutlanan 11. Dış Ticaret Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Ege İhracatçı Birlikleri ..
‘Geleceğimiz İhracat’ sloganı ile kutlanan 11. Dış Ticaret Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve Aydın Ticaret Borsası (ATB) işbirliği ile gerçekleştirilen Komşu Ve Çevre Ülkelerle Ticari İlişkiler ve İş İmkânları Bilgilendirme Semineri ve Ödül Töreni Aydın Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda yapıldı. Seminerde, tarımın ve ihracatın kalkınma üzerindeki önemine dikkat çekildi.
Aydın, Manisa, Muğla ve Denizli illerindeki ilk üçer başarılı ihracatçının ödül aldığı törenin açılışında konuşan EİB Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, ülkelerin gelişerek kalkınabilmesi için ithalattan çok, ihracata yönelmeleri gerektiğini kaydederek, bu konuda Ege Bölgesi olarak üzerlerine düşen görevi başarı ile gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını dile getirdi.
Tüm dünyada yaşanan küresel krizden Türkiye’nin yeni pazarlar ve yeni iş imkânları yaratarak sıyrılabileceğini dile getiren Türkmenoğlu, “Türkiye’nin cesaretli ve bilinçli girişimcilere bugün her zaman olduğundan daha fazla gereksinimi var. Devletin ilgili organları tarafından yaşanan krizi avantaja dönüştürmek yolunda gereken işlemlerin bir an önce hayata geçirilerek, yeni atılımlar için uygun zeminler hazırlanması halinde, Türkiye’nin bu olumsuz görünen durumu avantaja çevirebileceği inancını taşıyorum” diye konuştu.
Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin de kriz döneminde reel sektörün desteklenerek tarıma önem verilmesi gerektiğini ifade ederek, Anadolu’nun tarımda, eskisi gibi ihracat yapabilecek kadar çok ürün üretebilir hale gelmesi gerektiğini kaydetti. Ortekin, “Artık dünya ekonomisi kağıtların uçuştuğu bir ekonomik sistemden doğal insani ihtiyaçların önem kazandığı stratejik önem taşıdığı yeni sisteme, yani gerçek üretime yönelmek zorunda. Türkiye’nin bu krizi yönetirken öncelikle ve önemle reel sektörü ve özellikle tarıma dayalı sanayiyi desteklemesi gerekir” dedi.
Aydın Valisi Mustafa Malay da ülkelerin kalkınabilmesi için üretime ve ihracata önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Dünya nüfusunun her geçen gün arttığına ve açlık seviyesinin yükseldiğine dikkat çeken Malay, tarım ürünlerinin önemini vurguladı. Türkiye’nin tarımı ihmal etmemesi gerektiğinin altını çizen Malay, “Türkiye, gerek yer altı gerekse yer üstü kaynakları ile dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alıyor. Gelişmiş ülkelerle aramızdaki farkı kapatabilmek için çok satıp az almak zorundayız” dedi.
“İHRACATÇILAR KRİZİN ETKİSİNİ 4 AY SONRA GÖRECEK”
Panelistlerden Aydın Ortak Girişim Modern Zeytinyağı Rafine ve Pirina Tesisleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özcan Güven, Türkiye’de küresel krizden önce reel sektörün etkileneceğine dikkat çekerek, “Bankalarda riskli kağıt yok ki etkilensinler. 2004’te öyle bir bankalar yasası çıktı ki, bankalar riskli kağıt alamaz oldular. Ama ihracatçıları düşünmek zorundayız. Uluslararası ticarette paralar uçtu. ABD’de nakit yok. İhracatçımız krizin etkisini 3-4 ay sonra görecek. Biz malımızı satacağız ama alanların geliri düştü. Bu memleketin paraya ihtiyacı var. Az yiyip, çok satıp para kazanmamız gerekiyor” diye konuştu.
İHRACAT İÇİN İPUÇLARI VERİLDİ
Almanya ile ticari ilişkiler ve iş imkanları konusunda katılımcıları bilgilendiren Hamburg Ticaret Ataşesi Çağrı Köseyener ise dünyanın en büyük üçüncü ekonomisine sahip Almanya’nın Türk ihracatçısı için pek çok fırsat içerdiğini dile getirdi. Türk ihracatçısı için Almanya’da geleceği olan ürünleri, organik gıda, organik konfeksiyon, mobilya, kuyumculuk, otomotiv yedek parça ve makine aksamı olarak sıralayan Köseyener, bu pazardaki olumsuzlukların; ilaç kalıntıları, AB Mevzuatı uyarınca Türk ürünlerinin kırmızı hattan geçmesi, bazı ürünlerdeki yüksek vergiler ve Türk Malı imajı olduğunu dile getirdi. Roma Ticaret Müşaviri Salih Ahmet Üstten de İtalya’ya ihracat yapmak isteyen işadamlarının prosedürlere çok dikkat etmeleri gerektiğini anlatarak, İtalyan tüketicilerin markaya önem verdiğini ve fiyattan önce kaliteye baktığını sözlerine ekledi.
Dış Ticaret Müsteşarlığı, Anlaşmalar ve Sözleşmeler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Aylin Bebekoğlu da uluslararası rekabette rüşvetle mücadele konusu hakkında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Türkiye’nin sanıldığının aksine su fakiri bir ülke olduğunu söyleyen Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Ersel Yılmaz, Asya ve Avrupa yanında bazı Afrika ülkelerinin bile Türkiye’den daha fazla suya sahip olduğunu belirterek, su kaynaklarının dikkatli kullanılması gerektiğini ifade etti.
ÖDÜL ALAN FİRMALAR
Jantsa Jant San ve Tic. A.Ş
Söktaş Teks. San. Ve Tic. A.Ş
Beyko Konfeksiyon İç ve Dış Tic. LTD. ŞTİ.
Başak Metal Tic. Ve San. A.Ş
DTS Denizli Tekstil Dış Ticaret A.Ş
Kocaer Haddecilik San. Ve Tic. A.Ş
Bosch Isıtma Ür. San. Ve Tic. A.Ş
Hayes Lemmerz İnci Jant A.Ş
Hayes Lemmerz Jantaş Jant San. Tic. A.Ş
Aegean Dış. Tic. Ve Paz. LTD. ŞTİ
Kılıç Deniz Ürünleri Üretimi İhr. İth ve Tic. A.Ş
Marenostro Dış Tic. Ve Paz. A.Ş
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.