Ekinci Gece tarifesi istiyoruz.
İstanbul Demir Çelik İhracatçıları Birlikleri (İDÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, sektörün 2023 yılı hedefinin 80 milyar dolar olduğunu belirterek, Yine de temkinli gideceğiz. 50 milyar dolar olarak ifade ettiğimiz rakam garanti. Ama ne varki bunun yüzde 40ının üzerine çıkacağız dedi
İstanbul Demir Çelik İhracatçıları Birlikleri (İDÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, sektörün 2023 yılı hedefinin 80 milyar dolar olduğunu belirterek, “Yine de temkinli gideceğiz. 50 milyar dolar olarak ifade ettiğimiz rakam garanti. Ama ne varki bunun yüzde 40’ının üzerine çıkacağız” dedi
Sektörün 2023 vizyonu çerçevesinde oluşturulan 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmesi için suni engellerin kalkması gerektiğine değinen Ekinci şunları söyledi:
“Elektrik fiyatı üzerindeki TRT payı başta olmak üzere belediye payı enerji fonu gibi birçok dezavantajımız var. Bunlar kaldırılmalı. Elektrik fiyatlarında AB ülkelerindeki gibi sanayi tarife grupları oluşturulmalı. Türkiye’de 3 tip fiyat var. 22-06 arası 7, 06-17 arası 14 ve 17-22 saatleri arasında yani elektrik tüketiminin en yoğun olduğu zamanlarda, elektrik fiyatı 22 kuruş. Bu nedenle birçok alanda üretim yapan fabrikaların büyuk bölümü üretimini tamamen ya da kısmen durduruyor.” Eskiden hafta sonları ve bayramlarda şu an sadece hafta içi gece uygulanan ‘gece tarifesi’ uygulandığınu ifade eden Ekinci şöyle devam etti:
‘Gece tarifesi istiyoruz’
“Devlete elektrik satanlar ‘siz çok kazanıyorsunuz’ deyip bunu geri aldı. Oysa enerji tüketiminin en düşük olduğu hafta sonu ve bayramlarda da 7 kuruş olan gece tarifesi uygulanırsa fabrikalar çalışır. Hafta sonu gece tarifesiyle çalışmanın maliyeti 1 milyar dolar olarak hesaplanıyor ama üreticilerin ödeyecekleri vegiler, yaratacakları katma değerle bu rakam aşılır.” Yeni pazar arayışları için lobi faliyetlerine başladıklarını ifade eden Ekinci, teknoloji yatırımlarının da süreceğine değindi.
Türkiye’nin en büyük inşaat demiri ihracatçısı olduğunu ifade eden İDÇİB Başkan Yardımcısı Serdar Koçtürk ise Çin’in kendileri için bir tehlike olmadığını ifade ederek, “Çin’den bir korkumuz yok. Büyüme alanlarında onlar iç pazara yöneliyor, Navlunda onları zorluyor. Tüm bunların yanında Türkiye en zor sertifikasyonlara sahip. Çin demiri Avrupa ülkelerine giremiyor” diye konuştu.
Türkiye’nin serbest ticaret anlaşmasını devreye alamamasından dolayı Cezayir pazarının kaybedildiğime dikkat çeken Koçtürk, “Cezayir’de Kuzey ülkeleri faliyette Türkiye’yi sildi. Orası artık kaybedilmiş bir yer. Ayda 200 bin ton alım yapabilen bir pazar” dedi.
Demir-çelik üretiminde Türkiye Avrupa ikincisi
- 200 bin kişilik istihdam
- 75 tesis 200 haddane
- 7.5 milyar dolar katma değer
- Türkiye ihracatındaki payı 11 milyar dolar. Otomotiv ve hazır giyimin ardından 3’üncü n 2009’da üretimdeki yüzde 5.6 düşüşe rağmen 25 milyon tonluk üretimiyle dünya 10’uncusu, Avrupa ikincisi
- Üretimin 2015’de 55 milyon ton olması bekleniyor
- 150 ülkeye ihracat yapan çelik sektörü 17 milyon ton ile ihracatçılar arasında dünya 7’incisi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.