Enerji Bakanı Yıldız, Yılda 5,5 milyar euro yatırım gerekiyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin büyüme hızını karşılamak için yalnızca üretim tarafına yılda 5 ila 5,5 milyar avro yatırım yapılması gerektiğini belirtti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin büyüme hızını karşılamak için yalnızca üretim tarafına yılda 5 ila 5,5 milyar avro yatırım yapılması gerektiğini belirtti.
Borusan EnBW Enerji’nin, Tekirdağ’da kuracağı 50 megavat güce sahip olacak rüzgar enerji santrali yatırım başlangıç töreninde konuşan Bakan Yıldız, "50 Megavat civarında kurulu gücü olacak bu yapı Türkiye’nin kurulu gücü içinde miktar olarak şu an küçük olabilir, ama muhteva olarak bizim için önemli bir proje” dedi.
Borusan gibi yatırımcılara desteklerinin her zaman devam edeceğini anlatan Bakan yıldız, ”Ben, Borusan’ın iyi bir partner bulduğunu, aynı şekilde EnBW için de iyi bir ortak olduğu kanaatindeyim. O açıdan enerji alanındaki bu yapının güçlendirilmesi için bizler her zaman bakanlık olarak desteğimizi vereceğiz” diye konuştu.
Türkiye’de enerji yatırımlarını kamu eliyle yapmaktan daha ziyade özel sektör eliyle yapmak için ciddi bir tercihte bulunduklarının altını çizen Bakan Yıldız, ”Dünya büyüyor, ama Türkiye dünyanın büyüme hızından daha hızlı büyüyor. Türkiye büyüyor, ama enerji sektörünün büyüme hızları tabii olarak ve gerektiği gibi Türkiye’nin büyüme hızından daha hızlı büyüyor. O yüzden hiçbir zaman için rehavete kapılmadan bizim yatırımlarımıza devam edebiliyor olmamız lazım. Türkiye’nin büyüme hızını karşılayabilmek için yalnızca üretim tarafına yılda 5 ila 5,5 milyar avro yatırım yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Bakan Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim özelikle temiz kaynakların, yenilenebilir enerji kaynaklarının politikalarımızın temelinde ve esasında olduğunu söylemem lazım. Bugün rüzgar enerjisinde tek başına 8 megavatlık tribünlerinin artık üretildiğini ve bunun hem teknoloji adına hem de Türkiye’deki zengin rüzgar gücünü değerlendirmek adına önemli olduğu kanaatindeyim. Tabii ki Türkiye’de özellikle Almanya’da bulunan şirketlerin bir çok yerli firmayla ortaklık yaptığını sevinerek görüyoruz.
Türkiye’nin GSYH’sinin üç katına çıktığını belirten Bakan Yıldız, ”Bunu karşılayacak enerji sektörü iki katına çıktı. Tabii dünyada da rüzgar santralleriyle ilgili ciddi çalışma var. Türkiye’nin kurulu gücünün 5 katı dünyada sadece rüzgar olarak yer alıyor. Türkiye’nin kurulu gücünün tamamı yalnızca Çin’deki rüzgar santrallerine karşılık geliyor” dedi.
Uğur: Ortaklığımız meyve vermeye başladı
Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur törende yaptığı konuşmada ise, Türkiye’nin hızla artan enerji talebinin karşılanabilmesi için bir yatırım seferberliğine ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, 2009 yılında Almanya’nın önde gelen enerji şirketlerinden EnBW AG ile kurulan güçlü ortaklığın yenilenebilir enerji üretim alanında olmak üzere meyve vermeye başladığını söyledi.
Kurulan bu ortaklığın her geçen gün ne kadar isabetli bir karar olduğunun bilincinde olduklarını dile getiren Uğur, ”Modern dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri enerji. Dünyada ve Türkiye’de öylesine artan bir enerji söz konusu ki bugünküne göre çok daha güçlü bir yatırım seferberliğini başlatmazsak Türkiye’de enerji açığının ortaya çıkma ihtimali bile var” dedi.
Türkiye’nin kendileri için çok önemli bir ülke olduğunu ifade eden EnBw AG Üst Yöneticisi Frank Mastiaux da, ”EnBW olarak yenilenebilir enerjiyi gelecekteki çalışmalarımızın odak noktası haline getirmek istedik. Sadece Almanya’da değil Türkiye’de de aynı şeyi yapmak istiyoruz. Sizinle bu projenin başlangıcını kutlamaktan mutluyum. Çünkü önemli olan istihdam yaratan somut projelerdir. En sonunda da stratejiler realite oluyor” dedi.
Borusan EnBW Enerji, Tekirdağ’da 50 megavat toplam kurulu güce sahip 22 adet rüzgar türbininden oluşan Balabanlı Rüzgar Enerji Santrali’nin (RES) yatırımını başlattı. 2013’te faaliyete geçmesi hedeflenen çevre dostu santral ile Borusan EnBW Enerji’nin toplam kapasitesi 160 megavata, toplam rüzgar enerjisi kurulu gücü de 110 megavata yükselecek.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.