Erkan Kafadar: çevre yatırımlarına önem veriyoruz?
1990 yılında 200 milyon USD yatırım kararı ile Türkiye’nin ilk özel ve ikinci büyük yassı çelik üreticisi olarak kurulan Borçelik, 1994 yılında “Soğuk haddelenmiş rulo sac” üretmek üzere faaliyetlerine başladı. Borusan Holding ve ArcelorMittal, şirket yönetimini birlikte yürütüyor.
1990 yılında 200 milyon USD yatırım kararı ile Türkiye’nin ilk özel ve ikinci büyük yassı çelik üreticisi olarak kurulan Borçelik, 1994 yılında “Soğuk haddelenmiş rulo sac” üretmek üzere faaliyetlerine başladı. Borusan Holding ve ArcelorMittal, şirket yönetimini birlikte yürütüyor.
Üretimimizi 118 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 240 bin metrekare alana sahip olan tesislerimizde sürdürüyoruz. Yıllık toplam 1,6 milyon tonluk üretim kapasitemiz bulunuyor. Bunun 700 bin tonu soğuk haddelenmiş, 900 bin tonu sıcak daldırma galvanizli çeliklerden oluşuyor. Ticari, çekme, derin çekme, ekstra derin çekme, dual fazlı, fırında sertleşebilen, refosforize, HSLA (düşük alaşımlı yüksek mukavemetli), emayelik ve yapı çeliği kalitelerinde üretim gerçekleştiriyoruz.
2006 yılı Temmuz ayında kararı alınan ve 138 milyon dolara mal olan üçüncü soğuk haddeleme ve üçüncü galvaniz hattı yatırımımız Ekim ayında faaliyete geçti. Ana ekipman tedarikçisi olarak Siemens VAI ile çalıştığımız bu yatırımımız ile toplam soğuk haddeleme kapasitemiz yüzde 60'lık bir artışla 1 milyon tondan 1,6 milyon tona ve galvanizleme kapasitemiz de 900 bin tona ulaştı. Böylece Türkiye'nin en modern ve en yüksek üretim kapasitesine sahip galvanizli sac üreticisi haline gelen Borçelik, yeni galvaniz hattında pazar beklentilerine paralel olarak 0,25 -2,00 mm arasındaki kalınlıklarda, 1530 mm'ye kadar genişliklerde, 50-350 g/m2 arasındaki çinko kaplama miktarlarında üretim yapabiliyor.
Devreye giren yeni galvanizleme hattı, siparişleri müşteri segmentleri bazında ayrıştırıp, üretim planlamasında kaplama tipi, kaplama miktarı, yüzey kalitesi ve benzeri optimizasyonların daha esnek ve etkin yapılabilmesini sağlıyor, bunun etkileri de hatasızlık ve tam zamanında teslimat olarak müşterilere yansıyor. Borçelik'in yatırım planlamasında dikkate aldığı ve müşterilerine sunduğu en önemli değerlerden biri olan müşteriye özel butik üretim konusundaki esnekliği ve yetkinliği de artmış oluyor.
Diğer yatırımlarımız
2001 yılında 140 milyon USD değerinde ikinci faz yatırımına başladık. Bu yatırımımızın birinci adımı olan sürekli sıcak daldırma galvaniz hattını 2003 yılında, ikinci adımı olan “2. Tersinir Hadde“ yatırımını ise 2004 yılında devreye aldık.
ArcelorMittal’den aldığımız lisans ile özellikle otomotivde kullanılan iç ve dış yüzey saclar için, yüksek katma değerli Extragal galvanizleme teknolojisini kullanıyoruz. Türkiye’de otomotiv görünür yüzeyi için sac üretebilen tek firma olan Borçelik, böylelikle otomotiv sektörüne Avrupa Birliği standartlarında sanayi girdisi sağlarken, ülkemizin bu alandaki dışa bağımlılığını azaltıyor.
2006 yılı içinde ise İkinci Galvaniz Hattımızı modernleştirerek, eski “fluks” teknolojisinden indüksiyon ısıtmalı atmosfer kontrollü fırın sistemi ile güncel teknolojiye geçtik. Bu modernizasyon ile ürünlerimizin yüzey görünümü iyileşirken, daha homojen çinko kaplama miktarına sahip ürün özelliği elde edebiliyoruz.
Özellikle yapı, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinin ihtiyaç duyduğu, kalın galvaniz sacların üretildiği ikinci galvaniz hattımızda, talep edilen kaplama yüzey kalitesi ve homojenliğinin yanı sıra, kaplama yüzey tutunurluğu da (adezyon) artırılmış ürünler elde edebiliyoruz. Derin sıvama işlemlerinde dahi, kaplama yüzey tutunurluğu sağlarken, kaplama miktar kontrollerini de büyük bir hassasiyetle gerçekleştirebiliyoruz.
Ürün gamımızı, fabrikamıza kurduğumuz Hidrojen Tavı (HICON/H2®) fırınları ile geliştirdik. Bu yatırım ile üretim teknolojimizi modernize ederken üretim kapasitemizi de artırdık.
Tesislerimizde doğalgazdan ürettiğimiz yüksek saflıkta hidrojeni, bu yeni nesil fırınlarda kullanıyoruz. Hidrojenin yüksek termal iletkenliği ve temizleyici özelliklerinden azami şekilde yararlanıyoruz. Ürün çevrim sürelerindeki hızlanmaya bağlı olarak verimlilik artışı sağlıyoruz. Diğer taraftan müşteri beklentilerine uygun gelişmiş ürün yüzey temizlik kalitesi elde ediyoruz. Ayrıca artık başta bake - hardening (fırın sertleşmeli) sınıfı çelikler olmak üzere yeni ürünler üretebiliyoruz.
Kalite Anlayışımız
Tamamı sektörümüzde ilk olmak üzere, 1997 yılında ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, 1998 yılında ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, 2000 yılında OHSAS 18001 İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerini aldık. 2001 yılında TÜSİAD KalDer Büyük Ölçekli Kuruluşlar Kategorisi’nde EFQM Mükemmellik Modeli Ulusal Kalite Başarı Ödülü’nün sahibi olduk. 2003 yılında özellikle otomotiv sektörünün talep ettiği ISO TS 16949 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’ni aldık. 2006 yılı sonunda ise ISO tarafından, büyük ölçekli şirketler kategorisinde, Çevre Teşvik Ödülü’ne layık bulunduk.
Ayrıca, müşterilerimizin isteklerini dinlememize ve anlamamıza yardımcı olan Müşterinin Sesi (Voice of Customer) uygulamamız sonucunda 2007 yılı Haziran ayında ISO 10002 Müşteri Şikayetleri Yönetim Sistemi Belgesi almaya hak kazandığımızı da belirtmek isteriz. Bu belgeyi imalat sektöründe alan ilk kuruluş biz olduk.
Son olarak 2007 yılı sonunda, yaklaşık 2 ay süren ISO 27001:2005 Bilgi Güvenliği Sertifikasyon denetleme süreci, çok başarılı geçen 3 adet denetleme ile tamamlandı ve böylece 3 yıllık bir ISO 27001:2005 sertifikası almaya hak kazandık. Borçelik olarak, konusunda en kapsamlı içeriğe sahip olan bu sertifikanın, Türkiye’deki 13., demir çelik sektöründeki ilk sahibi ve denetleme neticelerine göre Avrupa’daki en iyi üç firmadan bir tanesiyiz.
Bir başka önemli nokta; Borçelik’te Yalın 6 Sigma metodolojisinin 2002 yılından beri etkin bir şekilde kullanılmasıdır. Çalışanlarımızın ve yöneticilerimizin geniş katılımıyla yürüttüğümüz Yalın 6 Sigma projeleri ile iş süreçlerimizi mükemmelleştiriyor, hatalarımızı sıfırlama hedefiyle çalışıyoruz. Bunun sonucu hem ciddi bir verim artışı, hem de müşteri memnuniyetinde önemli bir yükselme oluyor.
2004 yılında TPM (Toplam Üretken Bakım Yönetimi) modelini benimseyerek üretimde, kalitede, stok ve maliyetlerde oluşan kayıpları azaltmayı, verimi en yüksek seviyelere getirmeyi ve çalışanlarının motivasyonunu artırmayı hedefleyen Borçelik, tüm üretim faaliyetlerinde çevrenin korunmasına da büyük önem veriyor. Çevre etkisini de göz önünde bulundurarak bugüne kadar yaptığımız yatırımlar, 10 milyon Amerikan Doları’nı aşarak toplam yatırımlarımızın yüzde 2’sine ulaşmış bulunuyor.
Bugüne kadar birbirini izleyen doğru yatırımlar Borçelik’in, çelik sanayinin güçlü kuruluşları arasında yer almasını sağladı. Stratejik planlarımız doğrultusunda, rekabet gücümüzü ve pazar payımızı artıracak yatırımlarımızı sürdürüyor, teknolojimizi sürekli geliştiriyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.