Erp Kullanıcı Memnuniyeti Araştırma Sonuçları 2016-2017
İstanbul, 11.10.2016. TROVARIT son 12 yıldır, ERP kullanıcılarının memnuniyetleri üzerine odaklanan ERP Deneyimi araştırma çalışmasını gerçekleştiriyor.
İstanbul, 11.10.2016. TROVARIT son 12 yıldır, ERP kullanıcılarının memnuniyetleri üzerine odaklanan ERP Deneyimi araştırma çalışmasını gerçekleştiriyor.
İstanbul, 11.10.2016. TROVARIT son 12 yıldır, ERP kullanıcılarının memnuniyetleri üzerine odaklanan „ERP Deneyimi“ araştırma çalışmasını gerçekleştiriyor. Bu yıl yapılan çalışmada, 2545 farklı kullanıcı, ERP çözümleri ve sağlayıcıları ile ilgili deneyimlerini değerlendirme ve derecelendirme imkanı buldular. Hem çözüm hem de sağlayıcı memnuniyet dereceleri genelde „iyi“ seviyede. Ancak bazı kriterlerde değerlendirmeler farklılık göstermekte ve ortalamanın altında yer almaktadır. Genel değerlendirme sonuçları TROVARIT web sayfası üzerinden ücretsiz elde edilebilir. www.trovarit.com.tr
Memnuniyet analizinin merkezinde kriter bazındaki memnuniyet bulunmaktadır. Daha önceki yıllarda görüldüğü gibi, şirket büyüklüğü anlamında küçük yazılım üreticileri ya da sağlayıcıları tarafından sunulan ve genellikle özel bir sektörde yine küçük ve orta ölçekli şirketlerin kullanımı için uygun olan “yalın” projelerde, ürün/çözüm memnuniyeti diğerlerine göre daha iyi derecede değerlendirilmiştir. Büyük ölçekli şirketler için sunulan çözümler ise orta alanda bulunmaktadır.
Memnuniyet kriterleri detaylı olarak incelendiğinde, sonuçlar çok farklı olarak karşımıza çıkmaktadır. ERP projelerinin planlamasında üzerinde durulması gereken önemli kriterler:
• Sistem bağlantılı kriterler : "mobil kullanım", "dokümantasyon/kullanım kılavuzu", "formlar ve raporlar", "uluslararası kullanım", "harici uygulamalar ile entegrasyon", "veri bakım maliyeti", "ergonomi", "sürüm güncelleme" ve "esneklik"
• Proje bağlantılı kriterler : “Bütçeye bağlılık", "insan kaynağı gereksinimi", "geliştirmelerin dokümantasyonu"
• Destek bağlantılı kriterler: "Bilgi aktarımı ve eğitim" yada "ERP kullanımda optimizasyon danışmanlığı" ve "destek taleplerinde hızlı reaksiyon".
Sonuçlar değişik açılardan detaylı analiz edildiğinde farklı bir resim ortaya çıkmaktadır. X ekseni analizi yapılan 2,545 kurulumun ortalama memnuniyet derecelerini göstermektedir. Y ekseni ise memnuniyet kriterleri ve bu kriterlerin değerlendirmeler içindeki memnuniyet bakımından istikrarını ya da başka bir değişle önem derecesini, konumunu ve riskini ifade etmektedir.
Mobil kullanım kriteri 2014 yılında olduğu gibi yine memnuniyet anlamında en düşük konumda yer almıştır. Özel yaşamda “her an, her yerden ve farklı cihazlar ile” uygulamalara erişim ve kullanım, doğal olarak kullanıcılarda ERP sistemleri için de aynı kullanım özelliklerini talep etme ihtiyacı doğurmaktadır. Bu ihtiyaçlar akıllı telefon ya da tabletler üzerinden özel uygulamalar ile ERP fonksiyonlarının kullanımına kadar genişletilebilir. Tüm fonksiyonların kullanılabildiği, internet tabanlı çözümler mobilite alanında diğerlerine göre daha iyi puanlar almıştır. Ancak beklenti, ERP sistemine platform bağımsız, her türlü cihazdan erişimin sağlanabildiği bir teknolojik altyapıdır. Bu alanda ERP uygulamalarının modernizasyonunda gerekli süre dikkate alındığında, beklenti ile gerçekleşme arasındaki farkın kapanması için biraz daha zamana ihtiyaç olduğu ortaya çıkmaktadır.
Kullanıcı memnuniyetinde düşüş ve sistemler arasında farklılık göstermesinin sebepleri vardır. Bunlar;
• Yazılım sağlayıcı şirket yapısındaki değişiklikler (Örn. Satın almalar, birleşmeler, satış ve destek alanındaki değişiklikler, lokasyon değişiklikleri, personel değişiklikleri)
• Ürün stratejisindeki değişiklikler (Örn. Teknoloji değişiklikleri, sürümler arası geçişte büyük farklıklar ya da yeni bir ürün geliştirme)
• Danışmanlık ve destek personel kapasitesinde yetersizlik, darboğazlar
• Müşteri ilişkilerinde politika değişimi
• Fiyat ya da fiyatlamada değişiklikler (Örn. bakım)
Genel Değerlendirme“ raporu, www.trovarit.com.tr adresinden ücretsiz olarak elde edilebilir.
Memnuniyet kriterleri ve etkileri
Araştırma geçmişi: ERP Deneyimi – Kullanıcı memnuniyeti, faydaları & beklentiler“ araştırma çalışması ile 2016 yılına kadar 14.000’in üzerinde kullanıcı deneyimleri paylaşmıştır. Araştırma 2004 yılında başlatılmış olup her iki yılda bir tekrarlanmaktadır. Başlangıçta Almanya ile sınırlı olan alan, ilerleyen zamanda sırasıyla İsviçre, Avusturya, Hollanda ve Türkiye’nin katılımı ile genişletilmiştir.Bu araştırma, uluslar arası uzman ekip tarafından yönetilmektedir. FIR enstitüsü (RWTH Aachen), ERP-Tuner (Vienna), 2BCS AG (St. Gallen), pragmatiQ (Zoetermeer) ve Trovarit Ltd. (Istanbul) desteği ile Trovarit'in uzman ekibi tarafından gerçekleştirilmiştir.
Trovarit AG: Trovarit, ERP ve iş yazılımları alanında Pazar araştırma ve sağlayıcı bağımsız danışmanlık hizmetleri veren bir şirkettir. Özel hizmetleri ve araçları ile, şirketlere, iş süreçlerini daha verimli hale getirmede, mevcut ERP sistemlerini optimize etmede, yeni ERP ya da iş yazılımları alanlarındaki yatırımlarını daha güvenli bir şekilde yönetmede yardımcı olur. Bu araştırma çalışması, iş süreçlerinin yönetiminde bir araç konumunda olan ERP yazılımları ile ilgili kullanıcı memnuniyeti, beklentiler ve eğilimler üzerinde yapılmış ve tamamen bağımsız analizleri içermektedir. Trovarit AG, Peter Treutlein ve Dr. Karsten Sontow tarafından 2000 yılında RWTH Aachen Üniversitesinin yan kuruluşu olarak kurulmuştur. Merkezi Aachen, Almanya’dadır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.