Eurasia Rail
Istanbulda bugün başlayacak olan Eurasia 2013 fuarına, Çek Cumhuriyeti en yüksek katılımla iştirak eden ülkelerden biridir.

Istanbulda bugün başlayacak olan Eurasia 2013 fuarına, Çek Cumhuriyeti en yüksek katılımla iştirak eden ülkelerden biridir.
Fuarda, 18 Çek firması yüksek teknolojili demiryolu teknolojisi, ray motorları,vagon, yolcu ve kargo taşıma, iletişim ve sinyalizasyon sistemleri, lojistik veya altyapı alanında özgün çözümler sunacaktır. Türkiye, Çek Cumhuriyeti için temel iş ortaklardan biri olmaktadır ve ortak ticaret yeni milenyum başından bu yana 10 kat arttırmıştır.
Istanbul, 7 Mart 2013: Euroasia demiryolu fuarında 18 Çek firması ürünlerini ve hizmetlerini 500m2 alanda sunacaklardır. Bu firmalar günümüz demiryolu endüstrisi ve altyapı alanında en büyük şirketler arasında yer almakta ve bu firmaların bir kısmı yıllardır Türkiye’de ortaklıkları yoluyla bulunurken, bir kısmı ise Türk pazarına yeni giriş yapacaklardır.
Eski Çekoslovakya ve Türkiye arasında ticari ve ekonomik ilişkiler 1. Dünya savaşı sonunda başlayarak devam eden uzun bir geçmişe sahiptir. Eski Çekoslovakya, yüksek teknolojili endüstriyel ürünler, teknoloji sunup, şeker fabrikaları, bira fabrikaları, hadde fabrikaları, enerji santrallleri,lastik üretim tesisleri gibi bir takım endüstriyel fabrikaların tamamlanmasında rol oynayarak Türk sanayisinin gelişmesinde yer almıştır. Üretim işbirliği alanı ticari araç, motosiklet, forklift kamyonlar ve torna tezgahı montajları üzerine kurulmuştur.
Türkiye’nin Çek Cumhuriyeti İhracat Stratejisine göre 2012-2020 döneminde öncelikli 12 ülkeden biri seçilmiş olması Çek- Türk ortak ekonomik ilişkilerinin önemini vurgulamaktadır. ‘’Çek- Türk Ticaret Ortak Odası’’ ve ‘’Enerji Çalışma Komitesi ‘’ Çek Cumhuriyeti ve Türkiye arasındaki ekonomi ve ticari boyutun güçlendirilmesi için önemli platformlardandır. Ek olarak, Türkiye 2013 yılında Çek Cumhuriyeti’nin en büyük enerji fuarı olan Brno Uluslararası Mühendislik Fuarına partner ülke olarak katılacaktır.
Özellikle son yıllarda, Çek- Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler dinamik olarak büyümektedir. Son yıllardaki ticaret dengesi hacmine göre, Türkiye en önemli Çek Cumhuriyeti iş ortakları arasında yer almaktadır. Ortak ticaret uzun süredir artış eğilimi göstermektedir ve milenyumdan bu yana on kat büyümüştür. Sadece demiryolu taşımacılığı ile kalmayıp enerji alanında da İki ülke arasındaki uzun dönemli ticaret sözleşmeleriyle, ticaret 2011 yılındaki 2.7 milyon dolarlık rekor değeri almış, 2012 yılında ise 2.8 milyon dolar ile daha yüksek bir değere ulaşmıştır.
Bu sözleşmeler bu yıl içerisinde ve gelecek yıllarda gerşekleştirilmelidir. 2013 yılında iş hacminin 3 milyar USD üzerinde olacağını ve ileriki yıllarda artacağını umut ediyoruz.
Türkiye, 75 milyon nüfusu ile Çek Cumhuriyeti için çekici bir iş ortağıdır. Karşılıklı işbirliği için en güçlü sektörler enerji sanayi ve esas olarak demiryolu taşımacılığı, kentsel ulaşım sistemleri ve genel trafik güvenliği üzerine odaklanmış ulaştırma altyapısıdır. Yeni işbirliği imkanları yüksek katma değerli olarak çevre teknolojileri, nano teknoloji, otomotiv sanayi ve maden teknolojileri gibi modern teknolojilerde görülebilir. Türkiyenin güçlü bölgesel oyuncu olduğu gerçeğini dikkate alan Çek firmaları Türk firmalar ile gelecekteki muhtemel işbirlikleri ile ciddi olarak ilgilenmektedir, dolayısıyla bu üçüncü pazarlara müşterek nüfuza neden olabilir.
Ana Çek ihraç malları arabalar, oto mekanik parçaları olarak otomotiv sanayi ile ilgilidir, buna ek olarak otomatik veri işleme, elektronik anahtarlama cihazları, monitörler, televizyonlar, elektrikli bataryalar, lambalar, televizyon ekranları, pompa ihracatına ağırlık verilmiştir ve sanayi ürünleri içerisinden kompresörler, lastikler ve haddelenmiş çelik konusunda uzmandır.
Enerji sanayi çözümleri (kazanlar, türbinler, türbin makinaları, jeneratörler) ile birlikte tıbbi cihazlar artarak önem kazanmaktadır. Yük vagonları ihracatında büyüme patlaması görüyoruz. Eurasia Rail 2013 katılımcılarından birisi olan Çek firması Lokotrans son 10 yıl içerisinde Türkiye’ye Faccpp, Faccs ve Rs. tipi 200’den fazla vagonu tedarik etmiştir. Türkiye ve Çek Cumhuriyeti ayrıca Ar-Ge alanında yakın işbirliği içerisindedir. Výzkumný Ústav Kolejových Vozidel (VÚKV - Demiryolu Taşıtları Araştırma Enstitüsü) Türk üreticilerin yeni vagonlarının testlerini gerçekleştirmiş, S&Q MART firmasının çalışanlarına Trans – Avrupa demiryolu sistemi müşterek çalışması teknik şartnamesi konusunda eğitmiştir ve Kore firması ROTEM’in Türk demiryolları için yeni lokomotif projesinde yer almıştır.
Taşıma ekipmanları konusunda Türkiyeden Çek Cumhuriyetine gerçekleştirilen ithal mal payında önemli artışlar görmekteyiz. Özellikle arabalar, oto yedek parçaları, demir – çelik ve tekstil ürünleri, elektronik eşya (beyaz eşya dahil) ve bununla birlikte geleneksek Türk ihraç malları gıda maddeleri (meyva, baharat, kuru meyva vb.)
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.