Eymak Grup: Türkiye'de Rulman Pazarı İthalata Bağlı Durumda
Eymak Grup Satış Müdürü Metin Kartal ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
Eymak Grup Satış Müdürü Metin Kartal ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
Rulman sektörünün genel durumunu sizler için yorumlayan Kartal, Türkiye’de sektörün gidişatı üzerine birtakım değerlendirmelerde bulundu. Firmaların bilhassa 2015 yılında popüler olmak, isimlerini duyurabilmek adına indirimli fiyat politikası uygulamalarını hayata geçireceklerini dile getiren Metin Bey, rulman sektörünün ithalata bağlı durumda olduğunu dile getirdi.
“Rulman sektöründe ciddi rekabet yaşanacak”
Türkiye Rulman pazarının ithalata bağlı olduğunu belirtmek isterim. Son 3 yılda ithalat rakamlarımız kg bazında %10 düşüş gerçekleştirirken, Döviz USD bazında ise 450.000.000 USD aynı rakamlar da kaldığını görmekteyiz. Bu durum bize artık Ülkemize katma değeri daha fazla ürünlerin girdiğini göstermekte.
Son 3 yılda ihracatımız da her yıl kg bazında ortalama %10 artarken, Döviz USD bazında 110 milyon dolar civarında olduğunu belirtmek isterim. Türkiye 2014 Yılında kg bazında ihracatında artış olsa da Döviz tutar olarak büyüyemediğimiz görülmektedir.
2013 ve 2014 yıllarında ülkemiz de Pazar paylarını artırmak isteyen popüler markalar hızla tek distribütörlükten çoklu sisteme geçmeye başladılar. Hatta bazıları Türkiye de kendi ofis ve ekipleri ile sahayı yönetmeye başladılar. 2014 yılı gerçek anlamda markalar savaşı ve Pazar paylarının değişimlerine şahit olduk.
Üç ya da dört distribütörü olan markaların aynı zamanda spot pazardan daha fazla sayıda firma tarafından getirilmeye başlanmıştır. Markalar artık dış rekabet yanı sıra iç rekabet ile de karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu durum Pazar payını artırmak isteyen markaların fiyatlama politikalarına yansıdı ve ülkemizde ciddi rekabet başladı. 2014 yılının sonları her marka için kampanya, spot pazardan giren ürünler ve özel fiyatlamalar ile son yılların en düşük fiyatlamasına şahit olduk.
Son iki yılda Sabit Bilyalı rulmanlarda İthal edilen popüler markalarda %20 ’ler hatta bazı seriler de daha fazla oranlar da fiyatları aşağıda gittiğini gördük.
2015 yılında rekabetçi ve Pazar payını artırmak isteyen popüler ya da popüler olmak isteyen markaların fiyat indirimlerinin devam edeceğini düşünüyorum. Pazar payını artırmak isteyen markalar; Satış noktalarından çok, son kullanıcı Enduser veya Oem firmalarına direkt ya da Distribütörleri üzerinden satış yapıyorlar. Bu durum ise Türkiye deki Bayi ve Satış noktası olan firmaları gerçek anlamda zor durumda bırakmaya başlamıştır. Kendilerine güvenecek ve Daha kazançlı bir ürün satmak isteyen işletmeler, ülkemize marka olarak girmek isteyen en az 3 Üretici ya da Üretici olmayan 6 firmaya kolaylık sağlamaktadırlar. Bu durum artık markalar savaşına gitmektedir.
Üretici olmayan ve Türkiye pazarına girmek isteyen markalar ise aynı zamanda üst ve alt kademe fiyatlama arasında sıkışma yaşayabileceklerini asla unutmamaları gerektiğini belirteyim. Ülkemizin ithalat odaklı olduğunu düşündüğümüzde 2015 yılında sektörümüzü bekleyen bir diğer tehlike de kur dalgalanması ve kurdaki beklenen artış. Günümüz rekabet ve karlılığın aşağıları doğru gittiği bir ortamda kur ciddi bir risk teşkil etmektedir.
Konuyu başlıklar altında topladığımız da sektörümüzü 2015 yılında bekleyen başlıca etkenler;
• Marka kirliliği
• Rekabet ve Karsızlık
• İthalat da kur riski
• Karsızlık ortamında çalışan satıcı firmalarda ki finans ve ödeme zorluğu
Söz konusu risklere göre pozisyon alacak Üretici, Üretici olmayan markalar ve Bayi (Satıcı firmalar) bu durumu hasarsız ya da az hazırlı kapatacaklar.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.