Nükleer projelerde rol alabilecek 500'den fazla firmamız var
Türkiye gibi hızlı gelişen ülkelerde enerji sorununu hafifletecek kilit role sahip nükleer santrallerin kurulmasıyla ilgili projelerin ekonozmiye katkısının her geçen yıl artması, bu alanda faaliyet gösteren ve göstermeye niyetli yerli firma sayısını hızla artırıyor.
Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şule Ergün: “Üretim kapasiteleri ve iş gücü potansiyelleri ile dünya genelinde nükleer enerji sektöründe rol almaya aday 500’den fazla firmamız var. Bu firmaların nükleer enerjide söz sahibi olmaları durumunda hem Türkiye’nin nükleer projelerinde dışa bağımlılığı azalır, hem de firmalarımız yurt dışındaki projelerde yer alma fırsatını elde edebilir ”
“Hızla büyüyen Türkiye ekonomisinde enerjide dışa bağımlılığın azaltılması için nükleer enerji şart”
Türkiye gibi hızlı gelişen ülkelerde enerji sorununu azaltmakta kilit role sahip nükleer santrallerin kurulmasıyla ilgili projelerin ekonomiye katkısının her geçen yıl artması, bu alanda faaliyet gösteren ve göstermek isteyen yerli firma sayısını hızla artırıyor. Geçen yıla kadar sayıları 400 civarında olan sektörde yer almak isteyen firma sayımızın 500’ü aştığı ve bu firmaların yurt dışındaki önemli projelerde rol alamaya başlayabilecek olmasının gelecek açısından umut verici olduğu bildirildi.
Dünya genelinde giderek artan enerji ihtiyacını karşılamanın yollarından biri olarak görülen nükleer enerji, petrol ve gaz gibi kaynaklara yeteri kadar sahip olmayan Fransa, Hindistan ve Güney Kore gibi ülkelerin kendi enerjilerini dışa bağımlı olmadan karşılamasına olanak sağlıyor.
“Yeni bir dönem başladı”
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin en büyük müteahhitlik şirketlerinden birinin, Almanya ve İsviçre’de dev yatırımlara imza atması, gelecek için yine Avrupa’da büyük hedefler koymasıyla aslında Türkiye’deki nükleer sektör gibi büyük yatırımlar söz konusu olduğunda yeni hedefleri ortaya çıkardığını belirten Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Öğretim Üyesi, Uluslararası İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi Başkanı Doç. Dr. Şule Ergün, “Nükleer santral teknolojisini yerlileştirme konusunda önemli adımlar atılıyor ve daha fazlası yapılmalı. Türk firmalarının sadece yurt içinde değil, yurt dışında da inşaatı gerçekleştirilecek nükleer santral projelerinde yer almalarının önü açılmalı. Hem yurt içinde hem de yurt dışında yapılacak her nükleer santral projesi Türk firmaları için son derece önemli bir yatırım kaynağı olarak değerlendirlimeli” dedi.
“Nükleer için altyapımız kolaylıkla geliştirilebilir”
Doç. Dr. Ergün, nükleer santral projelerine yapılacak yatırımlar sayesinde enerji konusunda dışa bağımlılığın da azalacağını, nükleer santral tedarikçiliği yapmaya aday yüzlerce Türk firması olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Çok sayıda nükleer santral inşaatına imza atan Rusya elektrik üretiminin yüzde 18’ini nükleer enerjiden karşılıyor. Türkiye’nin de artan enerji ihtiyacına yönelik talepleri karşılayabilmesi için nükleer enerjiye ihtiyacı var. Üretim kapasiteleri ve iş gücü potansiyelleri ile dünya genelinde nükleer enerji sektörüne yön vermeye aday firma sayımız hızla artıyor. Geçen yıl 400’ler civarında olan aday firma sayımız şu an 500’ü aştı. Bu firmaların nükleer enerjide söz sahibi olmaları durumunda Türkiye’nin enerji yatırımlarında dışa bağımlılığı ciddi ölçüde azalabilir.” Ergün, “Petrol zengini Arap ülkelerinin bile kaynaklarının azalmaya başlamasıyla nükleer enerjiye yönlendiğini görüyoruz.
Hızla büyüyen Türkiye ekonomisinde enerjide dışa bağımlılığın azaltılması için nükleer enerji şart” dedi. Nükleer enerji alanına yatırım yapmak isteyenler için 19-20 Mart 2015 tarihlerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Nükleer Mühendisler Derneği ve Ticari Eşleştirme Derneği’nin katkılarıyla düzenlenecek olan II. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi’nin son derece önemli bir fırsat olacağına dikkati çeken Doç. Dr. Şule Ergün, uluslararası ve yerli yatırımcıların bu zirvede bir araya geleceğini ve bu alana yatırım yapmak isteyenlerin konuyla ilgili ilk kaynaklardan bilgi sahibi olabileceklerini kaydetti.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.