Fatma DURMAZ: 1956 dan beri metal işleme sektörune hizmet veriyoruz
Türkiyenin en büyük makina üreticilerinden biri olan ve dünyanın dört bir yanına makina ihraç eden Durmazlar Makinanın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatma Durmaz Yılbirlik ile Demir Çelik Store Dergisi'nin yapmış olduğu söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
Türkiye’nin en büyük makina üreticilerinden biri olan ve dünyanın dört bir yanına makina ihraç eden Durmazlar Makina’nın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatma Durmaz Yılbirlik ile Demir Çelik Store Dergisi'nin yapmış olduğu söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
Durmazların kuruluşu ve bugünlere gelişi hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
DURMA markası ile ürettiği makineler dünyanın dört bir yanında saca değer katan Durmazlar 1956 yılında Ali Durmaz tarafından kurulmuş olup Türkiye’nin ilk sac işleme makineleri üreticisi. Kurulduğunda atölye formatında olan işletme giderek artan talepler doğrultusunda kendini geliştirmeyi bilmiş ve ilk modern üretim tesislerini 1974 yılında üretime açarak kazandığı tecrübelerin meyvelerini toplamaya başlamıştır. Bir yıl sonra firma ilk ihracatını makinenin kalbi olarak görülen Almanya’ya gerçekleştirerek tüm dünya pazarına hitap etme hedefinin ilk adımını atmıştır. Yine ilk uluslararası fuar olarak Almanya’nın Hannover kenti seçilmiş ve 1980’ deki katılım sonrası dünya Durmazlar’ ı tanımaya başlamıştır. Global pazarda kendine yer edinmenin getirmiş olduğu gereklilik ve müşterilerden gelen markalaşma baskısı DURMA isminin doğmasıyla cevaplanmıştır. Sürekli artan bir ivmeyle hız kazanan Durmazlar kaliteli üretim ilkesinin getirmiş olduğu kazancı hiç tereddüt etmeden yeni yatırımlara dönüştürerek üretim kapasitesini arttırmış, ürünlerini geliştirmekle kalmayıp dünyada hızla gelişen teknolojiye en hızlı cevabı verebilmek adına ürün yelpazesini sürekli genişletmiştir. Bugün bu sürecin doğal bir tepkimesi olarak yılda yaklaşık 70 uluslararası fuarda DURMA makineleri ön plandadır. Ürünlerini 105.000m² kapalı alana yayılan 4 ayrı fabrikada üreten firma, yıllık 6000 adet makine üretimi ile kendi segmentinde Dünyanın en büyük üreticisidir ve oluşturduğu katma değerle ülkemizin en büyük 283. şirketidir. Bu özelliklerini, ileri teknoloji üretim hatları ve ürettiği makinelerde kullandığı en üst seviye elektronik, otomatik kontrol, hidrolik ve mekanik sistemlerle güçlendirirken uluslar arası ISO 9001 uygulamasını esas almaktadır. 52 yıllık Sac İşleme Makineleri üretimi tecrübesiyle bu tecrübenin Satış&Pazarlama ve AR-GE başta olmak üzere tüm departmanlarına yayıldığı bir şirket olarak Durmazlar, 1000 kişilik organizasyonel gücü ile de dikkatleri üzerine çekmektedir.
DURMA makineleri otomotiv sektöründe, elektronik sanayinde, inşaat sektöründe, gemi üretiminde kısacası sacın girdiği her aşamada yer almakta ve Dünyanın 82 ülkesinde üretim süreçlerine bir Türk Markası olarak verimlilik katmanın gururunu yaşamaktadır. İleri teknoloji ürünlerinin 80’ini ihraç eden firmanın en büyük pazarı Avrupa ve Kuzey Amerika kıtalarıdır. Geçmişte sadece gelişmiş ülkeler tarafından üretilen ve kullanılan Lazer Sac kesme makineleri üretimine 4 yıllık AR-GE çalışmalarının ardından başlayan Durmazlar bu dalda da ülkemiz sanayine kaliteli ürünleri ekonomik satın alma ve işletim maliyetleri ile sunarak rekabet avantajı sağlamaktadır. Genişleyen ürün yelpazesi, artan üretim kapasitesi, zenginleşen doğrudan ve dolaylı personeli ile Durmazlar organizasyonel yapısı ve süreçlerini yeniden yapılandırarak kurumsallaşmasını tamamlamıştır. Bu yapıyı tüm süreçlerini tek bir çatı altında toplayan ERP sistemi ile üst düzey bir bilgi entegrasyonu sağlayarak global bir oyuncu olmanın gerekliliklerini yerine getirmektedir. Kurumsallaşırken aynı zamanda geçmişten gelen köklü ve yakın müşteri ilişkilerini göz ardı etmemiştir. Müşterilerine ve tüm dünyadaki 64 bayisine “iş ortağı” yaklaşımı göstermiş ve ürün ve hizmetlerinin her zaman arkasında durarak iş ortaklarının Durmazlar ve markası Durma’ya olan güvenini sürdürmeye kurucusunun felsefeleri ile birincil önceliği vermeye devam etmiştir.
Tarihçe
1956 Ali Durmaz tarafından kuruldu. İlk kollu makas üretimine başlandı.
1974 6 bin metre kapalı alan ile ilk modern fabrika hizmete girdi.
1976 İlk ihracat Almanya’ya gerçekleştirildi.
1978 İlk Motorlu Giyotin Makas üretimi yapıldı
1980 İlk Hidrolik Abkant Pres üretimi, ilk Hidrolik Giyotin Makas üretimi ve Hannover Türk Ürünleri Fuarı’na katılım yapıldı.
1989 İlk CNC Hidrolik Abkant Pres makinesi üretildi.
1994 CE sertifikası alındı
1998 ISO 9001 sertifikası alındı. Türkiye’nin ilk Punch Pres makinesi üretildi.
2000 Başköy fabrikası kuruldu (20.000 m² kapalı alan)
2001 Ataevler Fabrikası kuruldu (55.000 m² kapalı alan)
2002 İleri teknoloji Turret Punch üretimi yapıldı.
2005 İlk lazer kesme makinesi üretildi. Lazer Fabrikası kuruldu (20.000 m² kapalı alan)
2008 Yalova Yolu Fabrikası kuruldu. (10.000 m² kapalı alan)
Zaman içerisinde nasıl bir değişim ve dönüşüm yaşadınız?
Kuruluşundan bugüne kadar geçen 53 yıllık periyotta, Durmazlar Makina küçük bir atölye ile başlayan serüvenine, bugün ayrı ürün grupları üzerinde uzmanlaşmış ve Bursa’da yerleşik Toplam 100bin m2 üzerinde kapalı alan üzerine kurulu, 4 ayrı üretim tesisleri ile devam etmektedir.
Üretim gücüne ve sac işleme makineleri imalatı tecrübesine paralel olarak, markalaşma faaliyetlerine devam ederek DURMA markasını sektörde dünyaca bilinen ve kalite/fiyat oranı yüksek ürünleriyle özdeşleşen bir pozisyona taşımıştır.
Uzakdoğu’dan, Amerika’ya, Güney Afrika’dan İskandinavya’ya kadar tüm dünya pazarlarında, o ülkelerin en donanımlı iş adamları ile satış-pazarlama ve servis faaliyetlerini yürütmüş, bayileri ile uzun yıllara dayalı yakın ilişkiler kurmuştur. Yurtdışındaki rakiplerinin kuruluş tarihleri genelde 1800’lerin sonunda olan Durmazlar bu firmalardan yaklaşık yarım asır sonra serüvenine başlamasına rağmen, rekabetçi gücünü arttırmış ve müşteri memnuniyetini tüm unsurların önüne koymuştur. Bu seviyeye gelişin en büyük dinamiği artık aramızda olmasa da felsefeleri hala yaşayan kurucumuz Ali Durmaz’ın sanayici, girişimci ve sosyal kişiliğidir.
Şu anda hangi markalarla üretim yapıyorsunuz? Üretim tesislerinizin kapasitesi, yer aldığı il ve üretim teknolojiniz hakkında bilgi verir misiniz?
Ana markamız 2000 yılında tescil ettiğimiz DURMA’dır. Tüm üretim tesislerimiz yıllık 6000 adet makine üretim kapasitesine sahip olup segmentinde dünyanın en büyük şirketi olarak yer almaktayız.
Üretimde CNC kontrollü, robotize ve otomasyonlu makineler ürünlerimizin hassasiyetinde büyük rol oynamakta ve kalitemizi dünya standardlarının ötesine taşıyan unsurların başında gelmektedir.
2008 yılı firmanız açısından nasıl geçti? Ne gibi yatırımlarınız oldu?
2008 yılını tüm satışlarımızda iç ve dış pazarlarda 2007 yılına göre artışla kapatmış bulunmaktayız. 2008 in 4.çeyreğinden itibaren fiili olarak yaşanmaya başlayan fakat 2008 in Temmuz ayında belirtileri gözlenen krize rağmen 2008 yılını kümülatif olarak artışla kapattık ve yatırımlarımız buna rağmen projelenen zamanlarda gerçekleşti. 2008 yılı içerisindeki yatırımlarımız arasında; ilk modern tesisimiz olan ve 2001 yılından sonra kullanılmayan fakat büyümemizde büyük etkileri olan Yalova Yolu fabrikamızın yeni üretim ekipmanları ile devreye alınması, “ Core-business”ımız olan “ Sac işleme makineleri “ yanında başka endüstriler ve hizmet sektörlerine yapmış olduğumuz yatırımlar yer almaktadır.
Son ürünlerinizden ve bu yıl piyasaya sürmeye hazırladığınız son ürünlerinizden bahseder misiniz?
Son 3 yıl içerisinde seri üretimine başladığımız ve sektörümüzün en büyüğü Almanya Euroblech, ve Türkiye’deki Tatef fuarlarında Dünya ve Türkiye prömiyerleri yapılan makinelerimizin başında HD Serisi Lazer Kesme Makineleri, PL Serisi Plazma Kesme Makineleri yer almaktadır. Bunun yanında Robot aplikasyonlu ve otomosyon sistemleri entegre edilen makinelerimiz dünyanın her köşesindeki sac işleme süreçlerine verimlilik katmaktadırlar.
Yeni ürünlerimiz arasında ülkemizde üretilmiş en büyük kapasiteli (8 metre 2000 tonluk) AD-S CNC Abkant da yine ülkemizin köklü sanayi kuruluşlarından Nurol Makine’de 2008 yılı içerisinde savunma sanayinin hizmetine sunulmuştur. Yeni ve mevcut ürünlerimiz, tasarımından üretimine kadar müşterilerimizin sac işleme süreçlerine verimlilik katma ana misyonu düşünülerek belirlenmektedir. Aynı zamanda başlangıç ve bakım maliyetleri optimize edilmiş ileri teknoloji ve CNC kontrollü makinelerden oluşan ürün yelpazemizin sac işleme denediğinde tüm proseslere hitap edecek genişlikte olması Durmazlar’ı dünyanın bu kriterde de ender şirketlerinden biri yapmaktadır.
Yurtdışı ve yurtiçi platformda gerçekleştirdiğiniz AR-GE çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
Sac işleme sanayisine teknoloji üreten bir firma olarak ARGE faaliyetlerimiz 50 kişilik mühendis grubu ile devam etmektedir. Geleceğin en önemli teknolojilerinden biri olan lazer ile sac işleme, plazma teknolojileri, CNC kontrollü makinelerin seri bir hatta çalışması için yapılan otomasyon entegrasyonları olarak sayılabilir.
Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? Hedefte yeni pazarlar var mı? Sizinle ortaklık kurmak isteyen bir dünya firması var mı? Bu fikre nasıl bakıyorsunuz?
2008 yılı içerisinde 82 farklı ülkeye ihracat yapmış bulunmaktayız. Cirodaki pay açısından gelişmiş ülkeler olarak adlandırılan Avrupa ve Amerika kıtasındaki ülkeler ön sırada yer almaktadırlar ki bu da Durma markası ile ürettiğimiz makinelerimizin kalite seviyesi açısından üst segmentte yer aldığının bir göstergesidir.
Direk olarak yapmış olduğumuz ihracatların dışında, yurtdışındaki bazı bayilerimiz kendi ülkelerinden başka ülkelere de yeniden ihracat yapmaktalar ve dolayısıyla aslında 2008 yılı içerisinde yeni kurulum yapılan ülke sayısı 82’nin de üzerindedir. Firmamız sac işleme makineleri sektöründe dünyadaki diğer rakiplere bakıldığında; kalite/fiyat oranının yüksekliği, yılda 6000 makine üretim kapasitesi, 4 ayrı uzmanlaşmış fabrikaların kapalı alanının büyüklüğü ve sac işleme makineleri ürün yelpazesinin genişliği, 1974 den beri uluslar arası arenada olmasından kaynaklanan dünya çapında yüksek marka bilinirliği parametrelerinde farklı bir konumdadır. Tüm bu özellikleri ile dünya çapında bilinen diğer markalarla da Joint Venture faaliyetlerinin içerisinde bulunmaktadır.2000 yılından bu yana hızla globalleşen dünyada şirketler arasındaki Joint Venture faaliyetleri de hızlanmıştır. Win-Win prensibine dayalı bu tip faaliyetlerin içerisinde Durmazlar olarak bizler de bulunmaktayız.
Piyasalardaki durgunluk sizi nasıl etkiledi? 2009 yılı için neler düşünüyorsunuz?
Küresel krizin finanstan reel sektöre yansıması bildiğiniz üzere, ilk etapta inşaat ve otomotiv sektörünü etkiledi. Bizim de müşteri segmentlerimiz arasında yer alan bu iki sektördeki yavaşlama yadsınamaz. Fakat segmentimizdeki diğer sektörler inşaat ve otomotive nazaran krizden daha az etkilendi. Makine satışı dışında, servis, yedek parça, programlama hizmetlerimizin de bulunması ciroya katkı sağlayan etmenlerdir. Sonuçta makine satışları ve servis faaliyetlerinden gelen ciro miktarımız 2007 ye göre büyüme ile kapanmıştır. 2009 yılı ise kimsenin öngöremediği fakat bazı iktisatçıların 3. çeyreğin başında önce mali piyasaların sonra da reel sektörün stabilizasyona gideceği öngörüsünü doğru kabul ederek üretimde ve diğer faaliyetlerde azalmaya gitmektense, verimlilik artışı yönünde faaliyetlerde bulunduk.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.