Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki: 2015 Her Açıdan İyi Bir Yıl Olacak
Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Finansal Kurumlar Birliği (FKB) çatısı altında faaliyet gösteren finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri sektörleri olarak temsil ettiğimiz bankacılık dışı finansman sektörü 2014 yılında 15 milyar liralık bir büyüme ile 80 milyarlık TL’lik aktif büyüklüğüne ulaşma başarısı gösterdi. Bankacılık dışı finans sektörü olarak, bu yıl da 100 milyar TL’lik aktif toplamına ulaşmayı hedefliyoruz. 2014’te finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri sektörleri olarak bütün beklentilerimizi gerçekleştirdik. 2015 yılının ise her üç sektör için daha iyi bir yıl olacağını öngörüyoruz.
Ülkemizin yüzde 3 büyüdüğü bir ortamda özkaynaklarımızı yüzde 15’in üzerinde büyütme başarısı gösterdik. İşlem hacimlerimiz finansal kiralama sektöründe yüzde 23, Faktoring sektöründe yüzde 25, Finansman sektöründe da ise yüzde 25 seviyelerinde büyüme sağladı. Birliğin temsil edildiği 3 sektörün büyümedeki payı dengeli seyrediyor. Dolayısıyla sürdürülebilir bir biçimde büyüyoruz. Herkes kendi sektöründe üzerine düşeni en iyi şekilde yapmaya çalışıyor.
Faktoring şirketlerine de İhracat reeskont kredisi kapısı açıldı
Sektörler açısından değerlendirdiğimizde ise 2014’te ihracat faktoringinde 17 milyar TL’lik ihracata aracılık yaparak önemli bir başarıya imza attık ve Merkez Bankası’nın son kararı ile bu miktarın önümüzdeki yıl artmasını bekliyoruz. Merkez Bankası’nın kararında faktoring firmalarına temlik edilen ihracat alacaklarına istinaden düzenlenen ve faktoring firmalarınca Türk Eximbank’a ciro edilen bonoların reeskonta kabulü suretiyle firmalara sevk sonrası ihracat reeskont kredisi kullandırılması imkanı getirildi. İhracatı teşvik etmek için güzel bir kaynak oluştu. Böylece ihracat şirketlerine Merkez Bankası kaynağından çok uygun fiyatlı kredi sağlanabilecek. İhracatçının bu avantajı kullanması gerektiğini düşünüyoruz. Kredi Eximbank aracılığıyla kullanılacak. Eximbank Türkiye’de sistemin içinde olan ve ihracata aracılık etmek isteyen her faktoring firmasına bir limit açıp bu kredileri kullandıracak. Bu sayede ihracatçılar farklı pazarlara uygun maliyetle ulaşma açısından yeni ve avantajlı bir kaynağa ulaştı. İhracat yapıp ve faktoring aracılığıyla finansman temin eden bir ihracatçı bu gün bu fırsatla daha uygun maliyetle kaynak temin etme imkanına kavuşmuş oldu. Söz konusu kaynak maliyetinin etkisini ilerleyen günlerde ihracat rakamlarına yansıyacağını düşünüyoruz..
Merkezi Fatura Kaydı Sistemi Hazır
Faktoring sektöründe bir diğer yenilik olarak Fatura Kayıt Merkezi de yeni yıl itibariyle Faktoring şirketlerinin yanı sıra bu işe aracılık eden Bankaları da kapsayacak şekilde devreye girdi. Faktoringe konu edilen faturalarda çifte finansmanın önüne geçilmesi için kurulan söz konusu merkezin altyapısı Finansal Kurumlar Birliği ve Kredi kayıt Bürosu işbirliğiyle hazırlandı. Sistem sayesinde sektördeki tüm şirketler sisteme entegre olacak. Sistemin çalışma usul ve esasları hakkındaki yönetmelik taslağı BDDK’nın görüşüne sunuldu. Söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile Merkezi Fatura Kayıt Sistemi de tamamlanmış olacak.
Faktoring sektöründe işini kurumsal olarak yapmayanlar sektörden çekilmek zorunda kalacak
Bununla birlikte Birliğe üye olup faaliyet gösteren faktoring şirketleri bu yılsonuna kadar ödenmiş sermayelerini 20 milyon liraya çıkarmak zorunda. Sermaye sınırının 20 milyon liraya çıkarılması bu işin kurumsal bir altyapıyla, kanuna dayalı bir güvenceyle yapılması anlamına geliyor. Faktoring şirketlerinin yeni kanun ile bir finansal kuruluş olarak kabul görmüş olmaları bu işi kurumsal bir kimlik altında yapanlara daha da ayrı bir güven getirdi. Bu gün yürürlükte olan 5 milyon TL’lik sermaye artık bu sektör için çok büyük bir tutar değil. Bununla beraber Bu sektörlerde lisans almak ta oldukça da zorlaşmış durumda. Artık algı sorununun da hemen hemen kalkmış olduğu sektörde Faktoring lisansı ciddi bir güç demek. Aynı zamanda maddi değeri de yüksek. Faktoring sektörünün kavuştuğu mevcut yasal alt yapının ikincil mevzuat düzenlemelerine hız verilmek süretiyle regülasyon süreçlerinin tamamlanması yanında Finansal Kaldıraç oranları gözetilerek özkaynaklarla finansman modellerinin teşvik edilmesine yönelik düzenlemelerle de desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum dedi.
Sözleşme Tescil Sistemi ile noter zorunluluğu ortadan kalktı
Finansal Kiralama alanına baktığımızda ise 9 Şubat’ta devreye alınan E-Devlet ile entegre şekilde çalışacak olan Finansal Kiralama Sözleşme Tescil sistemi ile birlikte bu sektörde yeni bir dönem başladı. Bu sistem sayesinde sözleşmelerin noter huzurunda imza zorunluluğu kalktı. Böylece taraflar sözleşmeleri yazılı olarak düzenlemek koşuluyla aralarında akdedebilecekler. Bununla birlikte, geçmiş uygulamada sadece noterler nezdinde tutulan Finansal Kiralama Sözleşmelerinin sicili bundan böyle Merkezi Kayıt Kuruluşu ile yapılan işbirliği sonucunda Finansal Kurumlar Birliği merkezinde tutulup sorgulanabilecek. Sicile Türkiye’de yapılan tüm finansal kiralama sözleşmeleri yanında yurt dışında faaliyet gösteren finansal kiralama şirketlerinin Türkiye’de yerleşik kişilerle yapmış oldukları finansal kiralama sözleşmeleri de kaydedilecek.
Faizsiz finans için düzenleme bekleniyor
Büyüme performansına baktığımızda ise geçtiğimiz yıl 7.7 milyar dolar işlem hacmine ulaşan finansal kiralama sektörünün bu yıl tüm zamanların rekorunun kırmasını bekliyoruz. 2008 yılındaki 8,3 milyar dolar olan işlem hacmini bu yıl aşacağımızı tahmin ediyoruz. Kamu Bankalarının da Katılım Bankacılığı alanına girmelerinin Finansal Kiralama sektörüne ilave bir derinlik kazandıracağını ve dolayısıyla Kira sertifikası İhracı yoluyla Finansman temini yöntemi olan Sukuk pazarı için kaynak oluşturacaktır. Bu gün için dar kapsamlı da olsa özellikle katılım bankaları öncülüğünde sukuk (kira sertifikası) ihraçları var. Bu uygulamaların yaygınlaşmasına yönelik olarak mevcut yasal düzenlemelerin tekrar gözden geçirilmesine ihtiyaç görmekteyiz. . Bugüne kadar hep klasik yöntem olarak ‘bankalardan para almak suretiyle kendimizi fonluyorduk. Bu alana yeni bir finansman kaynağı olarak Sukuk modelinin eklenmesi sektörlerimiz açısından önemli bir gelişme olmakla beraber yabancı yatırımcının da ilgisinin artmasının mevcut düzenlemelerin tekrar gözden geçirilmesi ile mümkün olacağı kanaatindeyiz.
FKB Üyeleri Takasbank Para Piyasasına Katılamaya Hazırlanıyor
Birlik olarak sürdürmüş olduğumuz faaliyetlerden önemli sonuç doğuracak bir diğer mesaiyi de Takasbank nezdinde sürdürüyoruz. 6361 sayılı kanun ile tüzel kişiliği haiz kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olarak tanımlanan ve faaliyetlerini BDDK denetiminde sürdüren Finansal Kurumlar Birliği üyelerinin Takasbank Para piyasasında işlem yapabilmeleri için Takasbank nezdinde yapmış olduğumuz girişimleri son aşamaya getirdik. Sürecin nihayetinde; FKB üyesi şirketler Banka ve aracı kurumlar gibi kısa süreli fon ihtiyaçlarını veya fon fazlalarını değerlendirecekleri bu piyasada yer alacaklar. Bu çerçevede etkin şekilde bu piyasadan yararlanabilmek için banka ve aracı kurumlara tanınan BSMV indirimin üyemiz şirketlerine de tanınmasına yönelik yasal düzenleme yapılması sürecinde son aşamaya gelmiş bulunmaktayız.
Leasing ve faktoring üniversitelerde öğretilecek
Birlik olarak banka dışı finansman sektöründeki çalışanlarımızın bilgi ve uzmanlığını artırmak için de sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam ediyoruz. Sistemin içinde 7 bin kişiyi barındırmak iyi bir fırsat. Bunlar eğitilmeye açık, donanımlı bilgili insanlar. Ortalama maliyetleri yüksek olan, risk araştıran piyasa takip eden kaliteli insanlar. Önümüzdeki dönemde faktoring ve finansal kiralama sektörlerinin üniversitelerin eğitim müfredatına girmesini istiyoruz. Gençler mezun olduklarında nasıl bankacı ya da sigortacı olmak istiyorum diyorlarsa finansal kiralama ya da faktoring sektörlerinde de çalışmak istiyorum desinler istiyoruz. Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (MÜSEM) ile işbirliği içinde Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu yönetiminde başlatılan Sertifika Programı sayesinde üç sektördeki çalışanlara mesleki, finansal, ticari ve hukuki bilgi donanım sağlarken; mesleğin gerektirdiği etik değerlerle birlikte danışmanlık nosyonu kazandırılmasını da hedefliyoruz. Bu sayede, hem şirketlerde hem de sektörün genelinde hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyetini artırılmasını amaçlıyoruz. Finansal Kurumlar Birliği olarak Başbakanlık genelgesi kapsamında SPK gözetiminde sürdürülen Finansal Okur Yazarlık projesi kapsamında üzerimize düşen görevleri yerine getirme konusunda azami gayreti gösteriyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.