Gökgöz Mühendislik: Yeni Ürünlerimize Müşterilerimizin Hizmetindeyiz
Gökgöz Mühendislik Genel Müdürü Mehmet Gökgöz ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Gökgöz Mühendislik Genel Müdürü Mehmet Gökgöz ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Gökgöz Mühendislik… Müşterilerinin ihtiyacına uygun makinaları tasarlayıp, imalatını yaparak müşteriye teslim ediyor. Ayrıca gelen talepler doğrultusunda işin montajını ve devreye alma işini de yapıyor. Sektörde henüz genç bir firma olmasına rağmen kısa süre içerisinde sektörde kendine yer edinmiş ve gelecek vaad eden firmalar arasında yer alıyor.
Öncelikle bizlere kısaca kendinizden bahseder misiniz?
İTÜ’den 1974 yılında Makine Mühendisi olarak mezun oldum. İsdemir’de Atölye Mühendisi olarak üç yıl çalıştıktan sonra, oradaki görevimden ayrılarak Erdemir Soğuk Haddehane Bakım’da işe başladım. O zamanlar İsdemir ve Erdemir ayrı şirketler idi. Erdemir’de bakım ve mühendislik departmanlarında 28 yıl çalıştım. Bu süre içinde Japonya, Fransa, Avusturya gibi ülkelerde eğitim ve inceleme gezilerim oldu. Erdemir’deki Soğuk Haddehane yatırım projelerinde yabancı uzmanlarla birlikte çalıştım. Bu çalışmalarda teknolojiyi anlama ve yorumlama olarak yabancılarla mesafenin kapandığını fark ettim. Uygulamada daha cesur davranmak gerektiğine karar verdim ve Erdemir den ayrılarak KDZ. Ereğli Gökgöz Mühendislik firmasını 2007 yılında kurdum. Şimdi de onu büyütmeye çalışıyorum.
Gökgöz Mühendislik olarak Çelik Servis Merkezleri ve Metal İşleme Hatları için üretimini yaptığınız makine ve aksamları bizlerle paylaşır mısınız?
Bizim ana işimiz makine tasarımı yapmaktır. Müşteri ihtiyacına uygun makinaları tasarlayıp, imalatını yaparak müşteriye teslim ediyoruz. Müşteri isterse montajını ve devreye alma işini de yapıyoruz. Terzi usulü iş yapıyoruz diyebilirim. Tabi komple tesisler tasarlamak ve imal etmek bizim hedefimiz ve biz bu hedefin yakınındayız, ulaşmak için çalışıyoruz. İmalatlarımızı görmek için www.gokgozmuhendislik. com.tr sayfamızı ziyaret etmeniz kâfidir. Servis merkezleri için açıcı, sarıcı, paketleme üniteleri ve bobin manipülasyon sistemleri yapıyoruz.Ayrıca boy kesme, dilme, hadde, tavlama ve asitleme hatlarının montajı, devreye alınması ve bakımı için danışmanlık hizmeti veriyoruz.
Özellikle dilme ve boy kesme hatlarınızın teknik özellikleri ve teknolojik gelişmişliklerinden bahseder misiniz?
Dilme ve boy kesme hatlarını başka bir deyimle servis hatlarını soğuk ve sıcak haddehaneden ayrı tutmamak lazımdır. Buradaki teknolojik gelişmeleri şöyle özetleyebiliriz.
a) Haddehane çıkışı ve servis hatları girişindeki bobin ağırlığı artıyor. Geçmişte bobin ağırlığı 15 ton idi. Günümüzde 30 tonluk bobinlerle üretim yapılıyor. Yakın bir gelecekte bobin ağırlığı 45 ton olacaktır. Bobin ağırlığı arttıkça verimlilik artmakta fire oranı düşmektedir. Ayrıca bobin ağırlığı artınca dış çap da artacağı için sistemin buna cevap verecek şekilde olması gerekmektedir.
b) Servis hatlarındaki üretim hızı artmaktadır. Üretim ve kalite kontrolü, insan yerine elektronik cihazlarla yapılmaktadır. Zaten yüksek hızlarda bu kontroller manuel yapılamamaktadır.
c) Servis hatlarında çalışma süresi artmaktadır. Bu süre ilerde daha da artacaktır. Bunu bir örnekle daha anlaşılır hale getirelim. Servis hattı 8 saatlik bir vardiyada fiilen ancak 4 - 4.5 saat çalışabilir. Bobin değişimi, çıkışta paketleme işlemi, bıçak değişimi, merdane değişimi gibi işler için de 4 saat harcanır. Yeni hatlarda fiili çalışma süresi artırılmaktadır. Servis hattı imalatçıları arasındaki rekabet, bu alanda olmaktadır. Hattın fiili çalışma süresini artırmak için Ar Ge ve mühendislik çalışmasına ihtiyaç vardır.
ÇSM’ler dilme ve boy kesme hattı alırken nelere dikkat etmeli?
Dikkat edilen öncelikli husus fiyattır. İmalatçının referanslarına, bilgi ve tecrübesine de bakılır. Benim üzerinde durmak istediğim, en az bunlar kadar önemli ama pek üzerinde durulmayan konulardır.
a) Hattın bakım ve işletme katalogları mutlaka incelenmeli, eksik var ise tamamlanmalı ve yabancı dilde ise personelin kolayca anlayabileceği şekilde tercüme edilmelidir. Bu tercümelerden yola çıkarak ana ekipmanların işletme ve bakım kitapçıklarının oluşturulması gerekir. Bu çalışma, operatörlerin sistemle bütünleşmesini sağladığı gibi çalışma şevkini de artırır. Eleman sirkülasyonu çok olan firmalarda bu daha da önem kazanır.
b) Aşınan ve kırılma riski olan parçaların imalat resmi mutlaka alınmalıdır. Böylece yenilenen ekipmanların orijinali ile aynı olması sağlanır.
c) Hattın çalışacağı yere montajı ve devreye alınması mutlaka bu işi iyi bilen kişiler tarafından yapılmalıdır. Özge Hanım ben bu işi neye benzetiyorum, biliyor musunuz? Ne ilgisi var diyeceksiniz ama gerçekten öyle… Doğum olayına benzetiyorum. Eğer gerekli titizlik ve özen gösterilmez ise çocuk sakat kalır ve sakatlık ömür boyu devam eder. Kırk yıldan buyana bu işlerin içindeyim. Tabiri caizse sakat doğmuş çok çocuk (hat) gördüm. Bazılarında sakatlığı düzeltme şansını yakaladım çok mutlu oldum.
Satış sonrası servis ÇSM makinaları açısından büyük önem taşıyor. Bu konuda firma olarak vermiş olduğunuz hizmetler neler?
Bu alanda verdiğimiz en önemli hizmet saha montajında danışmanlıktır. Bu konunun önemini daha önce belirttim, tekrar etmemin yararı var mı bilmiyorum ama ülkemizde bu işe gereken önem verilmiyor… Verilmiyor… Verilmiyor… Biz İspanyol firması adına KDZ. Ereğli’de montajı yapılan servis merkezinde danışmanlık hizmeti verdik. Yine bir Alman firmasının Gebze-Dilovası’nda modernizasyonunu yaptığı işte danışmanlık hizmeti verdik. Bunun dışında servis merkezlerine yedek parça imalatı yapıyoruz.
2015 yılı firmanız açısından nasıl geçti? 2016 yılından neler bekliyorsunuz?
Geçen yılın bizim için en önemli gelişmesi, firmamıza ait ticari değeri olan iki tip ürünü piyasaya sürmüş olmamızdır. Dikey ve yatay bobin manipülasyonu yapan bobin tongu tasarım ve imalatını gerçekleştirdik. Otuz beş ton kapasiteli olanını 10-13 Aralık 2015 Bursa Kalıp Avrasya fuarında sergiledik. Bizim için ilginç deneyim oldu. İçinde bulunduğumuz yıl 0.3 - 3.5 mm kalınlık 1500 mm genişlik için rotary makas tasarım ve imalatını yaparak, fuarda sergilemeyi düşünüyoruz.
Son olarak; ikinci el kesme ve dilme hatlarının ithalatının kontrol altına alınması (kısıtlanması) ve yerli ürün tasarımı ve imalatının desteklenmesi gerektiğine inanıyorum.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.