Çelik Servis Merkezi Hizmetlerinin Dünya Standartlarında Türkiyedeki İlk Uygulayıcısı: KERİM ÇELİK
Kerim Çelik, Çelik Servis Merkezi Müdürü Özgür Savaş ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Kerim Çelik, Çelik Servis Merkezi Müdürü Özgür Savaş ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Birçok farklı sektörde müşterilerine hizmet veren Kerim Çelik, dünya standartlarında üretim yapıyor. Çelik Servis Merkezi (ÇSM) hizmetlerinin dünya standartlarında Türkiye’deki ilk uygulayıcılarından biri olan firma bu başarının verdiği güven ile faaliyetlerini sürdürüyor. Otomotiv yan sanayinden tutun da beyaz eşya ana ve yan sanayi, ısıtma-soğutma ve havalandırma, elektrik, aydınlatma vs. gibi pek çok sektöre çözüm üreten Kerim Çelik sektörde ilkleri gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşıyor.
Kerim Çelik, Çelik Servis Merkezi Müdürü Özgür Savaş ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Sorularımıza geçmeden önce Kerim Çelik’in makine parkı, üretim aralığı, üretim kapasitesi hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Kerim Çelik, faaliyetlerine 1960 yılında Borusan Holding’in ilk girişimlerinden biri olarak başladı. 1977 yılına kadar sürekli gelişim gösteren Kerim Çelik bu tarihte çağdaş anlamda ilk çelik servis merkezini hizmete aldı. Ayrıca Kerim Çelik olarak dünya standartlarında Çelik Servis Merkezi (ÇSM) hizmetlerinin Türkiye’deki ilk uygulayıcısı olduğumuzu da belirtmek isterim. 2006 yılından bu yana dünyanın en büyük çelik üreticilerinden Arcelor- Mittal ve Borusan Holding ortaklığı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Halen Bursa, Manisa ve Adana şubelerimizde yıllık 500 bin ton üretim kapasitemizle dilme, boy kesme, multi blanking, trapez form ve oluklu levha form hizmetleri veriyoruz. Sunduğumuz çelik servis merkezi hizmetleri üretim zincirinde çelik üreticisi ve nihai ürün arasında önemli bir bağlantı ve aşama oluşturuyor. Son derece geniş bir ürün gamına sahip bulunuyoruz. Soğuk haddelenmiş sac, kaplamalı sac (Sıcak Daldırma Galvanizli, Galvanil, Galfan, Aluzinc, Alusi), boyalı sac, sıcak haddelenmiş ve asitlenmiş sac dilme ve boy kesme işlemlerinden sonra nihai kullanım ebatlarında müşterilere sunulmaktadır. Hedefimiz, Çelik Servis Merkezlerimiz aracılığı ile nihai kullanıcılara istedikleri kalitedeki ürün ve hizmetleri zamanında ulaştırmaktır.
2015 yılı üretim ve satış rakamlarınız ve ağırlıklı olarak hizmet verdiğiniz sektörler hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
2015 yılında çelik servis merkezi olarak sektördeki liderliğimizi koruduk ve müşterilerimize yakın durarak onların ihtiyaç ve beklentilerini en iyi şekilde karşıladık. Müşteriyi, operasyonlarını, ihtiyaçlarını anlamak, hızlı servis verebilmek ve ilave nakliye maliyetleri yaratmamak için müşteriye fiziksel olarak yakın olmak gerekiyor, biz de bunu başardık. Geçen yıl ortaya koyduğumuz güçlü performanstan memnunuz. İş hedeflerimize ulaştık. Hizmet vermekte olduğumuz sektörler arasında otomotiv yan sanayi, beyaz eşya ana ve yan sanayi, ısıtma-soğutma ve havalandırma, elektrik, aydınlatma, elektronik, yapı – inşaat, asansör, makine ve yedek parça, radyatör, kilit, silo ve tavukçuluk ekipmanı, mobilya ve aksesuar üreticileri, kablo ve taşıma sistemleri, boru profil, çelik servis merkezlerini sayabiliriz.
2015 yılında çelik fiyatlarında yaşanan aşağı yönlü dalgalanmalar piyasalara ve firmanıza nasıl yansıdı?
Son 16 aydan beri fiyatların devamlı düştüğü bir dönem içerisindeydik. Bunun sonucunda stok yönetimine, işletme sermayesi yönetimine, özellikle risk yönetimine çok ciddi etkileri olan bir dönemden geçtik. Kerim Çelik olarak riskimizi iyi yöneterek bu dezavantajı avantaja çevirdiğimiz bir sene oldu.
Bu fiyat dalgalanmalarının sebepleri hakkında neler düşünüyorsunuz?
Bu soruya cevap vermek için genel çelik piyasasına bakıyor olmak gerekiyor. Genel tabloya baktığınız zaman dünyada üretilen malzemenin %50’si Çin’de üretiliyor, tüketilen malzemenin yaklaşık %50’si yine Çin’de tüketiliyor. Dolayısıyla Çin’de yaşanan gelişmelerden tüm dünya etkileniyor. Çin ekonomisinin yavaşlamasına rağmen üretimini kısmaması ve bu üretimi içerde tüketememesi ise ülkeyi ihracata yöneltiyor. Maalesef fiyat dalgalanmalarının altındaki bir diğer temel etken de dünya genelinde ham çelik üretimindeki arz-talep dengesizliğidir. 2015 yılında ham çelik kapasite kullanım oranı %69,7 seviyesinde kaldı ve dünya üzerinde %30,3 kapasite atıl kalmış oldu. Talebin arz karşısındaki bu geri kalmışlığı fiyatları baskılamaya devam etmektedir. Üreticilerin arz kısıntıları ile bu dengeyi sağlamaya çalışmasına ve 2009 kriz döneminden sonra ilk defa Dünya Ham Çelik üretiminde düşüş yaşanmasına rağmen (%2,8), atıl kapasite miktarının fazla olması fiyatların dalgalanmasında etkin olmaktadır.
2016 yılında çelik fiyatları sizce nasıl bir yol izleyecek?
Emtia fiyatları, düşen ham malzeme fiyatları demir-çelik sektörünü hala baskı altında tutmaya devam ediyor. Çin’in nasıl bir politika izleyeceği en önemli konulardan bir tanesi olacaktır. Sektörde birçok üretim tesisi için aslında ham malzeme maliyetlerini karşılayamayacak fiyat seviyeleri gözlemliyoruz. Dolayısıyla 2016 yılında yaşanacak potansiyel kapasite kısıtlamaları ya da birleşmelerin dikkatli takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Ana üreticilerin ÇSM kurmasını ve nihai kullanıcılara doğrudan ürün satmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Çelik servis merkezleri Türkiye’de bir evrim geçirdi. Bundan 10 – 15 yıl öncesinde daha küçük standartlarda çok sayıda işletme vardı. Bu işletmeler son birkaç yılda yerlerini fabrikaların üreticiler olduğu, yani demir çelik üreticilerinin sahip olduğu ve işlettiği çelik servis pazarına dönüştü. Büyük firmalar bu merkezlerin ürettiği değer zincirinin en sonunda sunduğu dilme, boy kesme gibi işlemleri bir promosyon malzemesi gibi kullanmaya başladılar. Yani büyük firmalar çelik servis merkezlerini artık bobin satmak için bir araç olarak kullanıyorlar. Dolayısıyla servis merkezlerinin sağlamış olduğu hizmet artık paketin bir parçası haline gelmeye başladı. Bu da çelik servis merkezlerinin yaptığı hizmetin değerini düşürüyor.
2016 yılında gerçekleştirmeyi düşündüğünüz proje ve hedeflerinizden bizlere bahseder misiniz?
2016 yılı ve yakın gelecek için öncelikli hedefimiz arz talep dengesi bakımından sıkışmış kalacağı beklenen iç piyasadaki lider çelik servis merkezlerinden biri olarak hacimden ziyade katma değeri arttırıcı proje ve ürünlere odaklanmak olacaktır. Bu doğrultuda gerek ticari ve operasyonel gerekse teknik hizmetlerimizi müşteriye özel olarak sunmaya devam edeceğiz, inovasyon projelerimize odaklanacağız. Biz bir yandan hizmet verdiğimiz müşterilere yakın yerli bir oyuncu olarak faaliyet gösterirken, bir yandan da yatırım fırsatlarını yakından takip ediyor olacağız.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.