Goldman Sachs Raporuna Göre, Avrupa'nın Karbon Planından En Fazla Etkilenen Hint Çelik Üreticileri
Avrupa'nın Karbon Sınır Ayarlama Mekanizması (CBAM) nedeniyle Hindistan'ın çelik üreticileri, en çok karbon vergisi yükü altında kalacağını bildiren bir rapor, yatırım bankası Goldman Sachs Group tarafından yayınlandı.
CBAM ve Hint Çelik Üreticileri
Hint çelik üreticileri çoğunlukla AB piyasasına yüksek satışlar yaparken, Hint çelik fabrikalarının artmış emisyon yoğunluğu, onları karbon vergisiyle ilgili ithalat ücretleri riskine daha fazla maruz bırakıyor. Goldman Sachs Group'un raporuna göre, bu temel faktörler nedeniyle Hindistan'ın çelik üreticileri en çok risk altında yer alıyor.
Ocak Ayında İhracat Rakamlarına Bakış
Bir Cybex verisine göre, bu yılın Ocak ayında Hindistan, 192.152 tonluk sevkiyatla İtalya'ya en büyük HRC ihracatçısı oldu.
Ek Maliyetlerle Karşı Karşıya Kalma Riski
Emma Jones liderliğindeki analistler tarafından hazırlanan Goldman raporuna göre, gelecek on yıl boyunca Hint çeliklerinin AB'ye akışı üzerinde karbon ithalat vergisi ücretleri olarak ek 102-190 dolar/tonla karşılaşabilecek. Bu ek ücret, mevcut sıcak haddelenmiş bobin fiyatlarının %15-28'ini oluşturacak ve bir karbon fiyatı olarak 70 dolar/tonu varsayıyor.
CBAM Karbon Planı Nedir?
CBAM karbon planı, AB'ye giren ithal mallar için belirli enerji yoğun sektörlere, örneğin çelik gibi, daha temiz kirlilik standartlarını teşvik etmek amacıyla ücretler yatırma hedefini gütmektedir. Karbon vergisi, 1 Ocak 2026'da yürürlüğe girecek.
Uluslararası Eleştiriler Ve Hint Yorumları
Bu adım, Rusya ve Çin dahil olmak üzere yurtdışı üreticilerden güçlü eleştirilerle karşılaştı. Analistlere göre, "Hint çelik üreticileri, AB ve küresel düzeyin çok üzerinde bir karbon yoğunluğuna sahip olarak faaliyet gösteriyor, bu da onları yükselen ücretlere maruz bırakabilir," çünkü genellikle kömür bazlı süreçlere güveniyorlar.
Rapor ayrıca, üreticiler arasında Tata Steel ve JSW Steel'in AB'ye en doğrudan maruz kaldığını belirtiyor.
Hint fabrikaları, bu verginin potansiyel etkisi hakkında açıkça konuştu ve bunu bir ticaret engeli olarak nitelendirdi. Hint hükümeti şu anda AB ile müzakerelerde bulunarak tavizler için bir anlaşmaya varmak üzeredir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.