Hakan Tekel: Türkiyenin en büyük tersane vincini tamamlamak üzereyiz
Vinçsan A.Ş. olarak sektörümüzde öncü ve ilklere imza atan kimliğimize devam edeceğiz. Yalova tersaneler bölgesinde montajını tamamlayıp devreye alma ve test çalışmaları devam eden, Türkiyenin en büyük tersane vincini tamamlamak üzere olmanın heyecanını yaşıyoruz, SWL 550 Ton kapasiteli bu vinç şu ana kadar Türkiyede yapılmış olan en yüksek kapasiteli vinç olma özelliğini taşımaktadır. İnşallah ilerleyen yıllarda ülkemizde ve yurt dışında daha yüksek kapasiteli vinçlerin de yapıldığını göreceğiz.
Günümüz itibariyle ürün yelpazenizde hangi vinçler bulunuyor? Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Tüm sektörlere yönelik vinç imalatı yapıyoruz. Vinçsan A.Ş. olarak, 250 kg.’dan 50 ton’a kadar standart kaldırma gruplarının imalatını yapıyoruz. Bu standart grupların kapasiteleri ve hızları standart olduğu için bunların dışında ve değişik talepleri olan müşterilerimiz için, firmamız bünyesindeki proje ve dizayn grubumuz ile yardımcı olup, Demir Çelik sektörü, Tersaneler, Otomotiv endüstrisi, Çimento sektörü, Mermer vinçleri, İmalat sektörü, depolama ve bunun gibi akla gelebilecek, yük kaldırmayı gerektirecek tüm sektörlerde müşterilerimize çözüm sunuyoruz.
2001 yılında yaşanan ekonomik krizden sonra Türk sanayisi bir toparlanma içerisine girdi ve 2008 yılının 3. çeyreğine kadar yükselişini sürdürdü. Bu dönem içerisinde firma olarak neler yaptınız?
2001 yılında yaşanan krizden sonra piyasalarda başlayan hareketlenme ve Tersaneler, Demir Çelik, Otomotiv, Çimento gibi lokomotif sektörlerin, dünya ve Türkiye pazarındaki bu hareketlilik ve talebe cevap verebilmek için yaptıkları yatırımlarda biz de üzerimize düşeni yapmaya çalıştık. Günümüz şartlarına uygun, teknoloji ve güvenlik alanındaki tüm yenilikleri kullanarak dizaynını, imalatını ve montajını başarı ile tamamladığımız sayısız vinçlerimiz hali hazırda müşterilerimize hizmet vermektedir.
Bu yatırım döneminde Vinçsan A.Ş. olarak biz de müşterilerimize ve büyüyen potansiyelimize ayak uydurabilmek, teknolojiyi yakından takip etmek adına yeni yatırımlara yöneldik. Bünyemizde birçok yeni makine, tezgah, yazılım yatırımı yapılarak uzun yıllar bu sektörde başarı ile yolumuza devam etmek için gerekli yenilikleri devam ettirmeye çalışıyoruz. Gebze Demirciler bölgesinde yatırımı devam eden 65.000 m2’lik yeni sahamızda, hali hazırda imalatı büyük alanlar gerektiren tersane ve teknolojik demir çelik (Pota ve Şarj) vinçlerinin imalatı yapılmakta, aynı zamanda yatırımımız devam etmektedir.
Vinç sektörünün içinde bulunduğu durum hakkında neler düşünüyorsunuz? Ürün kalitesini göz önünde bulundurduğunuzda sektör olarak Avrupa standartlarına eriştiğimiz söylenebilir mi?
Türkiye’de vinç sektörünün maalesef henüz bir standartı olmadığı için, resmi evraklarda vinçlerin testleri asansör gibi ekipmanların test prosedürü ile yapılmaya çalışıldığından bazı sıkıntılar yaşanmaktadır. Aynı zamanda herhangi bir standart ve denetleme olmadığı için, kaynak yapmayı bilen, 2-3 vinç imalatı yapılırken gören kişiler tarafından kurulmuş olan yeni firmalarda maalesef vinç imalatcısı olarak piyasada olduklarından, Türkiye’de maalesef sektörümüz gereken önemi, dikkati ve titizliği görememektedir. Avrupa tarafından yayınlanmış ve kullanılmakta olan standartlar firmamız tarafından da kalite sistemine dahil edilmiş ve uygulanmasına ödün vermeden devam edilmektedir. Firmamız tarafından Avrupa standartlarında imalat yapıldığını gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz, ürünlerimiz ile birlikte sunulan CE belgemiz de bunun kanıtlarından bir tanesidir.
Sektörünüzün sorunlarını ve çözüm önerilerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Daha önce de belirttiğim gibi maalesef sektörümüz Türkiye’de standartlar açısından gerekli ilgiyi ve önemi göremediği için merdiven altı tabir edilen imalatçılar piyasamızda sıkıntı yaratmaktadırlar. Vinç imalatcısı olduğunu ifade eden tüm kuruluşların belli bir standarta ve denetime tabi tutulması geç kalınmış ve bir an önce uygulanması gereken bir uygulamadır. Bu firmalar ülkemizde gerekli dünya standart ve normlarında imalat yapan firmalarıda etkilemekte, Türkiye’mizin imalat sektöründeki adını kötüye çıkartmaktadır.
Vinç üreticilerinin hali hazırda bir derneği yok, bu konuda neler düşünüyorsunuz?
Geçmiş yıullarda da bu tarz bir dernek kuruluşu hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmış ancak maalesef başarılı olamamıştır. Umuyorum en kısa zamanda bu tarz bir dernek ve/veya yeni düzenlemelerle dünya standartlarında denetleme yapan bir kuruluşumuz olur.
Ekonomik kriz sektörünüzü ne kadar etkiledi? Önümüzdeki günlerde piyasalar sizce nasıl bir yol izleyecek?
Global krizin tüm dünyayı etkilemesi bizim sektörümüzü diğer sektörlerden biraz daha geç etkiledi, yatırıma dayalı bir sektör olduğumuz için, hali hazırda devam eden imalatlarımız olduğu için krizi geç hissettik ve krizin bitiminide büyük ihtimalle diğer sektörlerden geç hissedeceğiz. Piyasaların açılmasından sonra firmaların yatırım kararını almaları bizim sektörümüzü canlandıracaktır.
İletişim ve teknoloji çağını yaşadığımız bu dönemde firmanız gelişmeleri hangi ölçüde takip ediyor, kurumsallaşma yolunda ne gibi adımlar atıyorsunuz?
Vinçsan A.Ş. olarak kurumsallaşmanın adımlarını önceki yıllarda tamamlamış olmanın rahatlığını tabii ki yaşıyoruz. ISO 9001 kalite yönetim sisteminin sektörümüzden uygulayan öncülerden olmamız da bunu gösteriyor. Teknolojik gelişmeleri, tüm sektörlere yaptığımız vinçlerde de görmek mümkün, bu yenilikleri takip edip uygulanabilir hale getirebilmek için AR-GE bölümümüz devamlı olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Son olarak şunları belirtmek istiyorum:
Vinçsan A.Ş. olarak sektörümüzde öncü ve ilklere imza atan kimliğimize devam edeceğiz. Yalova tersaneler bölgesinde montajını tamamlayıp devreye alma ve test çalışmaları devam eden, Türkiye’nin en büyük tersane vincini tamamlamak üzere olmanın heyecanını yaşıyoruz, SWL 550 Ton kapasiteli bu vinç şu ana kadar Türkiye’de yapılmış olan en yüksek kapasiteli vinç olma özelliğini taşımaktadır. İnşallah ilerleyen yıllarda ülkemizde ve yurt dışında daha yüksek kapasiteli vinçlerin de yapıldığını göreceğiz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.