Hasan Çiçek: “ASKO ve RAVNE gibi dünyaca ünlü bıçak firmalarıyla rekabet gücüne ulaşmayı hedefliyoruz’’
2002 yılında sanayi bıçağı imalatına ilk olarak numune bıçak yapımı ile başlayan ve sektördeki yerini hedefleri doğrultusunda korumaya devam eden Has Bıçak Firma Sahibi Hasan Çiçek, sektörün geleceğini ve ileriye dönük hedeflerini dergimizle paylaştı.
2002 yılında sanayi bıçağı imalatına ilk olarak numune bıçak yapımı ile başlayan ve sektördeki yerini hedefleri doğrultusunda korumaya devam eden Has Bıçak Firma Sahibi Hasan Çiçek, sektörün geleceğini ve ileriye dönük hedeflerini dergimizle paylaştı.
Has Bıçak olarak neler yapıyorsunuz? Hangi ürünleri müşterilerinize sunuyorsunuz?
Firmamız demir çelik, sunta, geri dönüşüm sektörü(hurda) ve matbaa bıçakları alanında hizmet vermektedir. Eski bir demir çelikçi olmamız sebebi ile bu sektöre verdiğimiz hizmet ağır basmaktadır. Verdiğimiz hizmetler soğuk-sıcak makas bıçakları yolluk makara röleleri boy makas bıçakları ve çeşitli sarf malzemeleri vs.
Sektörünüzün içinde bulunduğu genel durum ve pazarın geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?
Demir çelik sektörü Türkiye’nin lokomotif sektörlerinde biridir. 2011 yılında dünyanın en büyük 15 çelik üreticisi arasında en fazla üretim artışı yapan sektördür. Bu sektörün üretiminde kullanılan sarf malzemeleri de bu sayede artmaktadır. Yalnız bu artışın Türkiye içerisinde karşılanması mümkün olmamaktadır. Yaşadığımız sıkıntıların en başında ısıl işlem sorunu bulunmaktadır. 2 metre üzerinde bıçakların ısıl işlemi yapılamamaktadır fakat gelecekte önü açık bir pazar olarak görülmektedir.
Piyasalardaki rekabet ortamı hakkında neler düşünüyorsunuz?
Türkiye dünyanın en büyük 17. ekonomik güçlerinden birisidir. Bu ekonomiden pay almak isteyen yurtdışı rakiplerimiz mevcuttur. Onlarla mücadele edebilmemiz için sektörel bazda yatırımlar gerekmektedir. En önemli faktör takım çeliklerinin üretilmemesidir. Ayrıca iki metre üzerindeki sanayi bıçaklarının yapılabilmesi için gerekli olan yatırımların yapılması gerekmektedir.Gerekli olan imkanlar sağlandığı takdirde yurtdışı rekabetimiz daha da güçlenecektir.
2011 yılını geride bıraktık. Bu sene firmanız açısından nasıl geçti, 2012 yılından neler bekliyorsunuz?
2011 yılı firmamız açısından olumlu geçmiştir. Yeni yurtdışı bağlantılarımız olmuş ve bunları devam ettirme gayreti içerisindeyiz. 2012 de mevcut bağlantılarımızı devam ettirerek ve bu bağlantılarımıza yenilerini ekleyerek ilerlemeyi hedefleme gayreti içerisindeyiz. En büyük hedefimiz ASKO ve RAVNE gibi dünyaca ünlü bıçak firmalarıyla rekabet gücüne ulaşabilmektir.
Son olarak AB ülkelerindeki ekonomik krizi, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumu ve ülke sanayisinin geleceği hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız?
AB ülkelerinin pek çoğu ( İtalya,İspanya,Yunanistan..) dış borç stokunun çokluğu nedeniyle ithal kapasiteleri düşecek, borçlanma faizleri yükselecek. Dolayısıyla yatırım imkanları daralacak. Kapital yoğun yatırımların maliyeti, yükselince üretim maliyetleri artacak. Maliyetleri artan malı satmakta zorlanacaklar. Ekonomi durgunlaşacak statik bir ekonomi ama nereye kadar?
Bizim ekonomik yapımız yatırım yapılmaya müsaittir. Çünkü kapital kıt ekonomiler için bulunmaz bir fırsattır. Sermaye akışı beklenir sermaye akışı gelince bizde yatırımlar artar. İşsizlik oranı azalır refah seviyesi yükselir bizim için mesele ihracatımızın büyük bir bölümünün AB ülkelerine olmasından dolayı.
Dış Satımımızın AB bazındaki bölümünü diğer dünya Ülkelerine yayarda AB’ye satamadığımızı bulabildiğimiz yeni pazarlara satarsak ithalat ve ihracat arasındaki dengeyi sağlar, ithalat açığını kapatıp daha çok üretip daha çok satma imkanını becerebilirsek Türkiye olarak hedefe ulaşmış oluruz.
AB durgunluğu gönül ister ki ithal ikameli malları ülkemizde üretip, dünya ekonomisinde söz sahibi olalım. Bu fırsatı uluslar arası şirketler bize verir mi bilemeyiz ama üretimlerini (Kapital yoğun ) bizim ülkemizde yaparda dış satımımızdaki başarılarımıza katkıda bulunulursa ihracattaki sıralamamız dünya genelinde yükselir buda bir başarıdır. Son olarak şunları belirtmek istiyorum: Ülkemiz her şeyin en iyisine layıktır. Yatırımları yaparken mümbit toprakları değil hakir (işe yaramayan) yerleri seçmekte yarar vardır. Yatırımlarımızı da yaparken kalite ve güvene önem vermeli uzun vadeler için çalışmalar yapmalıyız.
Hasan Çiçek kimdir?
1950 Aksaray doğumluyum. 1975 Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği akşam bölümü mezunuyum. İş hayatım okul ile beraber aynı önemde başlamıştır. Gündüz iş hayatı akşam okul hayatı olarak geçmiştir. Askerlik sonrası Karabük Demir Çelik İşletmeleri’nde iş hayatıma başladım.1977 yılında evlendim. 2 çocuk babasıyım. 2002 yılında emekli olduktan sonra çocuklarımın üniversite eğitimleri için İstanbul’a yerleştim. Çalışmayı ve üretmeyi seven birisi olarak; kendime bir iş kurup ticaret hayatına atıldım. Şu anda kendi kurmuş olduğum firmamda sanayi bıçakları üretimi yapmaktayım.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.