Hasan Parlak: Sektördeki firma sayısının çokluğu kalite ve fiyat politikalarına zarar veriyor?
Parlak Sistem 2000 yılında Almanyada kurulan; Vinç, Kalıp ve Makina sektöründe faaliyet vösteren başarılı bir firma. Firma, profesyonelliği ve kaliteyi her zaman ön plana çıkartarak, Almanyanın köklü firmalarının Türkiye distribütörlüğünü üstlenmiş durumda. Bu firmaların içinde Vinç sektöründe STAHL CraneSystems, Kalıp sektöründe Eberhard ve Günther Heisskanaltechnik bulunuyor. Ayrıca tren raylarının altında kullanılan padleri (elastomer) üreten Saargummi firmasının temsilciliğini de üstlenmiş durumdalar. Firmanın Genel Müdürü Hasan Parlak sorularımızı sizler için yanıtladı.
Parlak Sistem 2000 yılında Almanya’da kurulan; Vinç, Kalıp ve Makina sektöründe faaliyet vösteren başarılı bir firma. Firma, profesyonelliği ve kaliteyi her zaman ön plana çıkartarak, Almanya’nın köklü firmalarının Türkiye distribütörlüğünü üstlenmiş durumda. Bu firmaların içinde Vinç sektöründe STAHL CraneSystems, Kalıp sektöründe Eberhard ve Günther Heisskanaltechnik bulunuyor. Ayrıca tren raylarının altında kullanılan padleri (elastomer) üreten Saargummi firmasının temsilciliğini de üstlenmiş durumdalar. Firmanın Genel Müdürü Hasan Parlak sorularımızı sizler için yanıtladı.
Günümüz itibariyle ürün yelpazenizde hangi vinçler bulunuyor? Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Ürün yelpazemizde zincirli vinç olarak 125 Kg’dan 16.000 Kg’a kadar, Halatlı vinç olarak ise 500 Kg’dan 160.000 Kg’a kadar üretim yapabiliyoruz. Tabiî ki bunun arkasında 130 yıllık STAHL Crane Systems tecrübesi bulunuyor. Ürünlerimiz genel olarak bütün sektörlere hitap ediyor. Bunun yanı sıra itici, delici, kesici pim ve zımba konusunda 85 yıllık tecrübe ile EBERHARD ve Sıcak yolluk konusunda GÜNTHER ile kalıp sektöründe Alman kalitesini PARLAK SİSTEM olarak buluşturduk .
Vinç sektörünün içinde bulunduğu durum hakkında neler düşünüyorsunuz? Ürün kalitesini göz önünde bulundurduğunuzda sektör olarak Avrupa standartlarına eriştiğimiz söylenebilir mi?
Vinç sektöründe “kaliteyi“ maalesef ön plana çıkaramıyoruz. Türkiye’de bir çok vinç firması Avrupa standartlarında şu an üretim yapmaktalar. Bu da bizim için sevindirici bir haber. Türk vinç sektörü önümüzdeki dönemlerde daha iyi yerlere gelecek diye düşünüyorum.
Sizce sektörün en büyük sorunu nedir?
Piyasada vinç imalatı yapan ve yaptığını söyleyen firma sayısı çok fazla.(400’e yakın) Hal böyle olunca kalite ve fiyat konusunda önemli sıkıntılar yaşanıyor. Bu durumun gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyorum.
Bu noktada kurulacak bir dernek bu sorunu çözebilir mi?
Ben çözeceğini düşünüyorum. Böyle bir girişimin taraftarıyız ve şimdiden bu oluşuma destek vereceğimizi beyan edebilirim.
Ekonomik kriz sektöre nasıl yansıdı sizce?
İlk olarak bizim sektörümüzü etkiledi fakat şu günlerde piyasa hareketlenmeye başladı. Önümüzdeki günlerin daha iyi olacağını düşünüyorum. Hem yurt içinde hem de yurt dışında fuarlara katılarak alternatif pazarlar arıyoruz. Bu tür çalışmalarımıza 2009 yılı boyunca devam edeceğiz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.