HEDEF MESLEKTE YETKİN, İYİ KOÇLAR YETİŞTİRMEK
2009'dan beri üniversite işbirlikleriyle yetkin koçlar yetiştirmeyi amaçlayan Dördüncü Boyut Akademi'nin Bahçeşehir Üniversitesi ile düzenlediği 4 Boyutlu Koçluk Sertifika Programı 25 Nisan'da başlıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü'nde, Çağlar Çabuk liderliğinde gerçekleştirilecek programa koçluk eğitimi almak isteyen herkes katılabilecek.
Orta ve üst düzey profesyonellerin, öğrencilerin, kariyer değişikliği yapmak isteyenlerin sıklıkla başvurdukları hizmetlerden birisi koçluk. Koçluk, insanların yaşamlarındaki güçlükleri ve bunları aşmaları için neler yapmaları gerektiğini dikte etmeden, doğru ve güçlü sorular yönelterek kendi yollarını kendilerinin bulmalarını sağlayan, zor ve ustalık gerektiren bir meslek. 2009'dan beri üniversite işbirlikleriyle yetkin koçlar yetiştirmeyi amaçlayan Dördüncü Boyut Akademi Türkiye'ye profesyonel koçlar kazandırmak için yeni dönem programını açmaya hazırlanıyor. Akademi tarafından, Bahçeşehir Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen 4 Boyutlu Koçluk Sertifika Programı 25 Nisan'da, İstanbul'da başlayacak. Çağlar Çabuk liderliğinde gerçekleştirilecek programa koçluk eğitimi almak isteyen herkes katılabilecek.
Önceki yıllarda 84 saat uygulanan programın bu yıl 114 saate çıkartıldığını söyleyen 4B Akademi'nin kurucusu ve profesyonel koçluk eğitmeni Çağlar Çabuk, "Program 6 haftadan 9 haftaya çıkartıldı. Meslekte yetkinlesmeyi hedefleyen programda sınıf eğitimi sonrasında grup supervizyon oturumları da yapılacak. Programın ölçme ve değerlendirme aşamalarında ise her zaman uyguladığımız gibi teorik bilgi, vaka analizi ve koçluk performansının izlemesi ve raporlama yapılacak" dedi. 4 Boyutlu Koçluk programının 25 Mayıs - 21 Haziran tarihlerinde sınıf içi eğitimleri butik eğitim yaklaşımla yürütülecek.
Koçluk hakkında doğru bilinen yanlışlar var
Koçluğun psikolojik danışmanlık, öğretmenlik, rehberlik iş dünyasındaki mentorluk ya da basketbol takımlarındaki koçluk ile karıştırıldığına dikkat çeken Çağlar Çabuk, koçluğun tanımını şöyle yaptı: "Destek verdiği kişinin içinde bulunduğu koşulları gerçekçi olarak değerlendirmesine yardımcı olan kişilere koç denilir." Kendini daha iyi tanımak, yeteneklerini keşfetmek, kendini geliştirmek isteyen herkesin koçluk hizmeti alabileceğini belirten Çabuk'a göre iyi bir koçta bulunması gereken özellikler ise şöyle "Destek verdiği kişiye hiçbir zaman kendi doğrularını empoze etmemeli, hizmet verdiği kişinin içinde bulunduğu koşulları doğru ve yansız bir açıdan değerlendirebilmeli, sorunlarının çözümünü kendi iradesiyle bulabilmesi için yardımcı olmalı."
Binlerce koç var!
Ülkemizde koçluk eğitimi alan binlerce kişi bulunuyor. Bunlardan yaklaşık 700’ünün koçluk derneklerine üyeliği mevcut. Koçluk hizmeti ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlerde veriliyor gibi görünse de yurt genelinde bu hizmeti veren kişi veya firma sayısı her geçen gün çoğalıyor. Çağlar Çabuk, bunun nedeninin koçluk eğitimi alan ve sahada çalışan koçların bir süre sonra eğitim alanına geçmesine bağlıyor.
Koçluk Platformu Derneği’nin başını çektiği ve diğer koçluk örgütlerinin de süreçte yer almaları sonucu meslek standartları devlet tarafından kabul edilip Resmi Gazete’de yayınlanmış olsa da koçluk hakkında doğru bilinen pek çok yanlış bulunuyor. Çağlar Çabuk sektörde bir standart oluşturmak amacıyla mesleki yeterlilik üzerine çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü ve bu çalışmalar sonuçlandırıldığında koçların belgelendirildiği ve mesleki gelişiminin izlendiği bir mekanizmaya kavuşulacağını söylüyor. Koçluk eğitmeni Çabuk meslekte sıklıkla karşılaşılan sorunları şöyle açıklıyor: "Eğitim alırken mutlaka yurtdışı onaylı olan firmalardan hizmet alınmalı, koçluk hizmetleri alınırken yurtdışı onaylı olmayan koçlarla çalışılmamalı, üniversitelerde verilen koçluk eğitimlerinden uzak durulmalı gibi görüşler var. Bu görüşler yanlış çünkü, ulusal eğitim akreditasyonunun henüz oluşturulmadığı ülkemizde yurtdışı organizasyonlar tarafından akredite edilmiş eğitimlerin kalitesini ciddi şekilde sorgulamak gerekir. Zira, bu akreditasyonların büyük çoğunluğu kağıt üzerinde yapılıyor, eğitmen yetkinliklerine olması gerektiği şekilde bakılmıyor ve belli bir bedeli ödeyenler eğitimlerine bu etiketi ekleyebiliyor. Bu kaosun düzeltilebilmesi uluslararası denkliği olan bir ulusal eğitim akreditasyon sisteminin kurulmasıyla çözülebilir. Aynı şekilde bir koçun almış olduğu eğitimin kendi yeterliliğini tek kıstas olarak göstermesi de yanlıştır. Mesleki yeterliliğin koşullarının belirlenmesi için yapılan çalışmalar henüz sona erdirilmedi. Bu ortamda sadece filanca etiketi taşıyan koçlardan hizmet alınmalıdır denilmesi meslek etiğine sığmadığı gibi, mevcut yasalarımıza göre haksız rekabet kapsamına girmektedir."
Çabuk'a göre her iş kolunda olduğu gibi bu alanda da rekabet ortamı olması olağan ancak, koçluk mesleğinin etik ilkelerine özen gösterilmesi ve mesleğin ana sorunlarının çözümlenmesi için koçların mesleki sorumluluk ve etik bilinciyle yan yana hareket etmesi gerekiyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.