Hep yapabileceklerimizi taahhüt ettik
CMC Makine Genel Müdürü Cemal Kaplan ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.

CMC Makine Genel Müdürü Cemal Kaplan ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Öncelikle firmanızı tanıyabilir miyiz?
Firmamız 1995 yılında İzmir’de 4. Sanayi Sitesi’nde faaliyetine başlamıştır. Başta Demir-Çelik sektörü olmak üzere Çimento Sektörü, Maden Sektörü, Kum ocakları, Mıcır tesisleri ve yağ sektörü gibi değişik alanlardaki firmalara makine imalat ve talaşlı imalat olarak hizmet vermekteyiz. 2010 yılı başında CNC makine parkuru kurma adına yeni yatırımlar yaptık. Bu yatırım kapsamında 1600x800x800xve 4200x2600x1100 ölçülerinde parça işleyebileceğimiz 2 adet dik işleme merkezi, 500x1700 1 adet CNC torna tezgahlarını makine parkurumuza dahil ettik. Bununla birlikte CNC bölümünü ayırarak ikinci bir şube açtık. 2011 yılında yağ sıkma presi bazında Nijerya’ya ithalat gerçekleştirdik. Hali hazırda çeşitli ülkelerle ihracat konusunda iş görüşmelerimizi sürdürüyoruz. CMC MAKİNA olarak daima müşteri memnuniyetini ön planda tutuyoruz. Şu ana kadar uygun fiyat ve kalite konusunda müşterilerimizden hep olumlu eleştiriler aldık. Biz “hep yapabileceklerimizi taahhüt ettik” felsefesiyle yola çıktık ve o yolda ilerlemeye devam edeceğiz.
Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler neler?
Firmamız talaşlı imalat ve makine imalat konusunda sektöre hizmet vermektedir. İmalatlarımız müşterilerimizin talepleri doğrultusunda verilen projeye göre veya talep edilen ekipmanı kendi bünyemizde projelendirip imalatını gerçekleştiriyoruz. Ağır tip redüktörler, pinch role, termeks üniteleri, uçar makas, ikili kutu, üçlü kutu, yarma kasalar, yolluklar, hadde yatakları, haddehane şaftları, kumlama makinesi başlıca imalatlarımız arasında yer alır.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Ağırlıklı olarak demir-çelik ve maden sektörüne hizmet vermekteyiz.
Firmalar ürün ve hizmet alımında neden sizi tercih etmeli? Sunmuş olduğunuz ayrıcalıklar neler?
Firmamız müşteri portföyünde bulunan ülkemizin her bölgesinde ki müşterilerimizin bizi tercih etmesindeki en büyük neden, firmamızın “ HEP YAPACAKLARIMIZI TAAHHÜT ETTİK “ felsefesi, uygun fiyat ve kalitedir. Zamanın çok önem taşıdığı günümüzde, taahhütlerimizi hep zamanında gerçekleştirdik.
Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Firmamız, genellikle müşterilerimizin üretimlerindeki sıkıntıları ve iyileştirme ile ilgili talepleri doğrultusunda, bilgi birikimimiz ve teknolojik yazılımlar ile çözümler üretmek konusunda Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirmektedir.
Türk sanayisinin gelişimi hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce 2014 yılında demir çelik sektörü nasıl bir seyir izleyecek?
Bize göre Türk sanayisinin gelişimi, tamamen inşaat sektörüne endekslidir. Zira Türk sanayisinin amiral gemisi inşaat sektörüdür. Ülkemizde inşaat sektörünün canlanması ile ilgili bazı projeler hayata geçirilmektedir. Fakat bu projeler çoğunluğa hitap edecek boyutlara ulaşamadığı için ivmesi çok dar alanda gerçekleşmektedir. Kentsel dönüşüm gibi ülkemizin genelini kapsayan projeler hayata geçmeye başladığında ivmenin boyutu da çok büyük olacaktır. İnşaat sektörünün en büyük aktörlerinden biri olan demir-çelik sektörü ile birlikte tüm sektörlerin çıkış trendine gireceği bir gerçektir. Fakat çoğunluğu kapsayabilecek boyuttaki bu projelerin 2014 yılı sonuna kadar gerçekleşebileceğini düşünmüyorum. Global bir sıkıntı yaşanmaz ise rutin çalışma temposu ile yılı tamamlarız.
Piyasadaki rekabet ortamı hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce piyasada adil bir rekabet ortamı var mı?
Kıyaslanabilir adil rekabet kaliteyi ve gelişimi yükseltir. Fiyat bazlı rekabet firmanın kendine veya müşterisine zarar verir. Bu bizim kesinlikle içinde olmak istemediğimiz bir durumdur. Bizim için en önemlisi fiyat ve kalite bazında rekabet ortamının olmasıdır.
Uluslararası piyasalarda yaşanan çalkantılar hakkındaki öngörüleriniz neler?
Dünya piyasalarındaki çalkantılar tamamen spekülatif hareketlere müsait bir zeminin varlığından kaynaklanıyor. Biz bunu film stüdyosuna benzetiyoruz. 2 boyutlu maket evler gibi önü var, arkası yok. Borsada işlem gören bir şirket düşünün, çok iyi bilanço açıklıyor, 1 ay sonra temettü dağıtacak, fakat borsada hisse değeri düşüyor. Başka bir şirket batık durumda, fakat birileri kağıtları topluyor, 3 ayda hisse değeri %138 artıyor. Bu durumun reel bir açıklamasının olması mümkün değildir. O ip o yükü taşımaz fakat ne zaman isterlerse o zaman kopar.
Kar marjlarının düşüşünü neye bağlıyorsunuz?
Fiyat ve kalite kıyaslaması yapılmadan oluşan rekabet ortamları, hesabını yapmadan büyüyen firmalar (iş yoğunluğunda tezgah yatırımı ve eleman istihdamı yapan, fakat işler rutine girdiğinde o hatanın giderlerini karşılamak için fiyatları minimum limitlerin bile altına çeken ve bir süre sonra kepengi indirip giderken ayakta kalan firmalara fiyatlarını emsal olarak miras bırakan) ve bunun gibi sayabileceğimiz örnekler kar marjlarını düşürmüştür.
Devletin sektöre yeteri desteği sağladığını düşünüyor musunuz?
Devletin pek çok konuda desteklerinin olduğunu düşünüyorum. Biz bu konuda sanayi ve ticaret odalarının çok geri planda işlevsiz kaldığını düşünüyoruz. Bu durum daha çok maddi olmayan konularla ilgili… Sanayi odaları sadece aidat toplamanın ötesinde daha aktif olmalı. Kobilerin sadece evrak gerektiğinde gittikleri bir yer olmamalı. Güçlü sanayiler, güçlü tedarikçi firmalarla olur.
Devletin verdiği desteklerden haberi olmayan, bu destekleri nasıl alacağını bilmeyen Kobi’ler var. Oda yöneticileri KOBİ’lerin kendisine gelmesini beklemeyip, ekipler oluşturarak üyelerini ziyaret etmeli, sıkıntılarını dinlemeli, çözüm konusunda ısrarla takipçisi olmalıdır. İthalat-ihracat konularında danışmanlık hizmeti vermelidir.
Sadece sanayicilerin değil, KOBİ’lerin de uluslararası pazarlara açılma konusunda yol gösterici olmaları gerekir. Parasal destek tek başına hiçbir şeyin çözümü değildir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.