Hidropnömatik Güç Devreleri Ekonomimize Büyük Avantajlar Sağlıyor
Hidropnömatik Sistemler, delme, kesme, katlama, bükme vb. gibi hareket mekanizmalarında istenilen hareketlerin daha hassas, düzgün ve seri olmasını sağlamak amacı ile dizayn edilmiş sistemlerdir.
Hidropnömatik Sistemler, delme, kesme, katlama, bükme vb. gibi hareket mekanizmalarında istenilen hareketlerin daha hassas, düzgün ve seri olmasını sağlamak amacı ile dizayn edilmiş sistemlerdir. Bünyesinde Hidrolik ve Pnömatik sistemleri barındırmaktadır. Bu nedenle sanayinin hemen hemen tüm alanlarında kullanılma imkanı bulunmaktadır.
Hidropnomatik sistemlerin gelişme sebebinin başında, pnömatik sistemlerin en büyük dezavantajlarından olan ‘havanın sıkışabilirliği’ nedeniyle düşük ve düzgün hareket elde edilememesi gelmektedir. Bu yüzden düşük hızlarda düzgün hareketi sağlayan HİDROPNÖ- MATİK sistemler geliştirilmiştir.
Hidropnömatik Güç Birimlerinin temel çalışma prensibi esasen Pascal Teorisine dayanır. Pascal Teorisi: Bir kapta var olan akışkana bir pistonla kuvvet uygulanır. Pistona kuvvet uygulanması ile pistonun ilerlemesi neticesi kaptaki ya da silindirdeki akışkanda basınç meydana getirecektir. İlerleme alanı, F=p x s bağıntısı gereği akışkanın piston yüzeyine ‘’F’’ gücüne eşit fakat başlangıç gücünün aksi bir basınca ulaşıncaya kadar sürer. Bu sistemlerde de hava basıncı ile piston milini çok seri olarak işi yapma noktasında ki karşı dirence kadar ilerletmektedir. Homojen yapısından dolayı tüm alana eşit bir F uygulayacağından hidrolik yağ devreye girmekte ve işi tamamlamaktadır.
Aynı işi sadece hidrolik sistem ile yapmak daha maliyetli (işletme maliyeti) olması yanı sıra hidrolikte yaklaşma strokundan da zaman kaybedileceği için çok daha az mal üretilecektir. Hidropnömatik sistemler temel olarak bir çevirici (Hidropnömatik ünite), iş elemanı ve bir Pnömatik yön denetim valfinden oluşmaktadır. Ancak sistemde kullanım amaçlarına göre konumlama, hız ayar, debi kontrol ve çift hız valfleri kullanmak mümkündür.
Bu tür valflerin değişik kombinasyonları ile iş elemanını değişik konumlarda ve değişik hızlarda hareket ettirme olanakları vardır. Yine isteğe bağlı olarak çift el emniyetli ve diğer emniyet detayları da mevcuttur.
Hidropnömatik Güç Birimi sayesinde büyük enerji tasarrufu elde edilmekle birlikte diğer avantajlarından da bahsetmek gerekir :Yaklaşma stroku pnömatik ancak çalışma stroku hidrolik olduğundan çok süratli ve daha verimlidir. 0,6 tondan 100 ton a kadar geniş çalışma aralığı olup kolay kumanda sistemi, otomasyon sistemlerine kolay adapte olabilmektedir.
Komplike olmadığı için bakımı kolaydır. Düşük gürültü düzeyi ile çalışır ve çevre dostu olarak temiz çalışma ortamı sağlar. Saydığımız bu avantajlar işletme maliyetine olumlu yansıdığından ekonomiye büyük katkı sağlamaktadır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.