Hızlı Prototipleme Merkezi ile ihracatta katma değer artacak
Türkiyenin 2023 yılı için hedeflediği 500 milyar dolarlık ihracata kilitlenen ihracatçılar, lise düzeyinde tasarımcı yetiştiren okulun ardından hayata geçirdikleri Hızlı Prototipleme Merkezi projesi ile yüksek katma değerli üretime destek olacak
Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin (TET) koordinatörlüğünü yaptığı İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ile İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (İDDMİB) ortak olduğu, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) destekli “Hızlı Prototipleme Merkezi Kurulumu” projesinde sona gelindi ve merkezin açılışı Dış Ticaret Kompleksi’ndeki törenle gerçekleştirildi.
Açılışa, Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz ve İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki katıldı.
Elektrik-elektronik, metal ve plastikten mamul ürünler sektörlerindeki üreticilerin küresel rekabet güçlerini artırmak amacıyla geçtiğimiz Ağustos ayında hayata geçirilen “Hızlı Prototipleme Merkezi” ihracatçılara, sektör uzmanlarına, üniversite ve meslek lisesi öğrencilerine ürünlerine prototiplerini oluşturma imkânı veriyor. İMMİB Erkan Avcı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile ihracatçının tasarımcı ihtiyacını meslek lisesi seviyesinde çözerek önemli bir adım atan ihracatçılar katma değerli üretimin önemli bir ayağını oluşturan hızlı prototiplemeye el attı. Yeni kurulan bu merkez sayesinde ihracatçılar, maliyetleri üzerinde baskı oluşturan büyük bir yükten kurtulurken, potansiyeli yüksek ürünlerinin pazara girişi de hızlanacak.
Proje kapsamında oluşturulan ekip öncülüğünde Mart ve Nisan aylarını kapsayan süreçte tasarım ve mühendislik öğrencilerine yönelik 6 çalışma grubu düzenlenecek. Ana teması prototipleme süreci olan bu workshoplarda medikal aletler, el aletleri, ambalaj ve genel olmak üzere konular ele alınacak. Workshoplar ile sektörde prototiplemenin hem ulaşılabilirliği hem de farkındalığının artırılması hedeflenirken, yeni tasarlanan ürün prototiplerinin üretilmesi için nihai kullanıcı testleri de yapılacak. Tasarımı yapılan ürünler ise katalogda bir araya getirilecek.
Neden Hızlı Prototipleme?
Prototipler neredeyse her sektörde bir ürünün son haline ulaşmasındaki en önemli basamak. Eskiden son basamak olarak tanımlanan prototipleme, gelişen prototipleme teknolojileri sayesinde bir ürünün üretim sürecine daha en başından dahil oluyor. Bu sayede üretim süreleri kısalıyor, ürünler tüketiciye ulaşmadan ortaya çıkabilecek pek çok sorun analiz edilerek çözülüyor.
Prototipler sadece ürün tasarımlarında sorun analizleri için değil, görsel temsiller gerektiğinde, az miktarlarda üretim yapılması istendiğinde ve üretimi durdurulmuş parçaların butik üretimlerinde de önemli avantajlar sağlıyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.