İhracat rekabetinde öne geçmek için paslanmaz çelik üretimi şart
Paslanmaz çelik sektörü yaklaşık 5 milyar dolarlık bir hacme ulaşmış durumda. Sektörde yaklaşık 500 firma faaliyet gösteriyor. Mutfak araç gereçlerinden tekne imalatına, santral üretiminden endüstriyel makina parçalarına, araba parçalarından havacılık ve uzay sanayisine, bina iç ve dış cephesinden inşaat demirlerine kadar Türkiye’nin lokomotif sektörlerine tedarik sağlıyor. Bu da sektörün Türkiye sanayisi için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Yaklaşık 250 milyar dolar ihracat yapan Türkiye’nin daha fazla üretim yapabilmesi, daha fazla ihracata ulaşabilmesi için paslanmaz çeliğe daha çok ihtiyaç duyuluyor. Türkiye, paslanmaz çelik ihtiyacının tamamını ithalatla karşılıyor. Yıllık ortalama 2-2,5 milyar dolarlık ithalat yapılıyor. Yapılan ithalat 700-800 bin ton civarında seyrediyor. Devlet-özel sektör işbirliği ile kurulacak bir tesis hem ithalatı önleyecek hem de firmaların ihracatta rekabet gücünü arttıracak. Türkiye ikinci yüzyılında mutlaka paslanmaz çelik üretimi için çalışmalara başlamalı.
Türkiye dünyada krom cevheri üretimi sıralamasında ilk 8 ülke içinde yer alıyor
Türkiye için paslanmaz çelik üretimi, yer altı, yer üstü ve insan kaynakları da dahil ülke kaynaklarını harekete geçirerek ülke insanın ihtiyaçlarını karşılayabilen kritik sektör. Türkiye dünyada krom cevheri üretimi sıralamasında ilk 8 ülke içindedir. Krom üreticisi ülkelerden yalnız Türkiye ve Arnavutluk’un paslanmaz çelik tesisi yoktur. Küba’da ihracat yapabilen 150.000 ton kapasiteli bir paslanmaz çelik tesisi bulunmaktadır. Türkiye demir çelik sektöründe güçlü rakiplerle baş edebilmesi için paslanmaz çelik üretmesi önem arz ediyor. Kurulacak bir tesis rekabet gücünü tartışmasız daha da yükseltecektir. Geleceğin malzemesi olan paslanmaz çeliğin üretimi; ülke ekonomisinin büyütülmesi ve geliştirilmesi açısından büyük önem taşıyor.
Ayrıca ülkemiz için 2025 yılının huzurla, barışla, toplumsal ve ekonomik gelişimle, anılacağı bir yıl olmasını temenni ediyorum.
Sevgiyle kalın…
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.