İhracatın Muhteşem Nursan, İsdemir ve Tosyalı Dış Ticaret A.Ş.
Hatay'ın 2008 yılı ihracatının ilk üç firması TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından verilen plaketle ödüllendirildi.
Hatay'ın 2008 yılı ihracatının ilk üç firması TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından verilen plaketle ödüllendirildi.
Hatay'ın 2008 yılı ihracatının ilk üç firması TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından verilen plaketle ödüllendirildi. Hatay ihracat birincisi Nursan Çelik Sanayi A.Ş adına Sabri Keleş, İkinci İskenderun Demir Çelik A.Ş adına Genel Müdür İsmail Akçakmak ve üçüncü Tosyalı Dış Ticaret A.Ş adına Fuat Tosyalı plaketlerini aldılar. Plaket töreninin yanı sıra ülkemizin ihracat rakamları, ağırlıklı olarak ihracata çalışan sektörlerin durumu ve siyasi gelişmeler masaya yatırıldı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ocak ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 27,91 düşüşle 7 milyar 51 milyon 818 bin dolar olduğunu bildirdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ocak ayı ihracat rakamlarını Hatay'ın İskenderun ilçesinde açıkladı. Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarı Kongre Merkezi'nde düzenlenen programda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, son bir yıllık ihracatın ocak ayı itibariyle 124 milyar 768 milyon 977 bin dolarda kaldığını ifade etti. Ocak ayında en fazla ihracat yapan sektörün, 1 milyar 153 milyon dolar ile Hazır Giyim ve Konfeksiyon olduğunu belirten Büyükekşi; bunu, 1 milyar 4 milyon dolar ile Otomotiv ve Yan Sanayi, 965 milyon dolar ile Demir Çelik sektörlerinin takip ettiğini kaydetti.
Büyükekşi, "Tarım grubu sektörlerimizin ihracatı, Ocak ayında yüzde 5,25 gerilerken, toplam ihracat içerisinde yüzde 16,02 pay almıştır. Ocak ayında toplam ihracatımızın yüzde 81,76'sını gerçekleştiren sanayi grubunda ise ihracatımız yüzde 31,08 gerileyerek 5 milyar 766 milyon dolarda kalmıştır. Sanayi sektöründe geriye dönük bir yıllık ihracatımız ise 108 milyar dolar olmuştur. Madencilik ürünleri sektörümüz ihracatı ise, Ocak ayında yüzde 30,05 azalarak 156 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Sektör son bir yılda ise 3 milyar 191 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiştir." dedi.
Türkiye'nin özellikle Ortadoğu'ya açılan penceresi olan İskenderun Limanı'nın, güçlü çevresi ile önemli rol oynadığını vurgulayan TİM Başkanı Büyükekşi; Irak, İran ve Suudi Arabistan gibi Türkiye'nin en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkelere açılan İskenderun Limanı'nın, artan ihracat oranlarıyla dikkat çektiğini vurguladı. Büyükekşi, 2007 yılına oranla Irak'a olan ihracatın 2008 yılında yüzde 39 arttığını ve 2,8 milyar dolardan 3,9 milyar dolara yükseldiğini söyledi. İran'a aynı zaman diliminde ihracatın 1,4 milyar dolardan 1,9 milyar dolara çıktığını ve yüzde 41'lik bir artış gösterdiğini ifade eden Büyükekşi, Suudi Arabistan'a gerçekleştirilen ihracatın ise geçtiğimiz yıla oranla yüzde 54 arttığını ve 1,4 milyar dolardan 2,2 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.
TİM Başkanı Büyükekşi, 2009 yılının kayıp yıl olacağı şeklindeki yorumların ne yazık ki çoğalmaya başladığını ifade ederek şöyle devam etti: "2009 artık bir kayıp yıl olarak görülüyor ve dünya ekonomilerinin ancak 2010 yılının başlarından itibaren toparlanmaya başlayacağı öngörülüyor. Dünyada bu olumsuz hava sürerken artık bazı politikalarda ısrar etmenin anlamsızlığı net bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bunun en büyük sebebi dünyada krize neden olan spekülatif atağın bizde yüksek faiz biçiminde cereyan etmesi ve bunun faturasının son sekiz yıldır Türkiye'nin ihracatçısı tarafından günü gününe ödenmiş olmasıdır. Türkiye'nin ihracatçısı, üreticisi yatırımcısı bu faturayı daha az üreterek ödemiştir, istihdam üretemeyerek ödemiştir, karsız bir şekilde ihracat yaparak ödemiştir, özkaynaklarını tüketerek ödemiştir, ayakta kalmak için borç imkânlarını sonuna kadar zorlayarak ödemiştir."
"Krizde Övünülecek En Önemli Konu Bankacılık Sistemi"
Bu krizde övünülecek en önemli konunun bankacılık sistemi olduğunu söylediklerine işaret eden TİM Başkanı Büyükekşi, Türk bankalarının dünya yatırım bankacılığı krizini yaşamadıklarını, bunun temel nedeninin de iç piyasanın faiz açısından çok doyurucu olmasından kaynaklandığını kaydetti. İşsizliğin bir sosyal patlamaya dönmemesi için istihdamın teşviki ve korunması için acil tedbirler alınması gerektiğine değinen TİM Başkanı Büyükekşi, "Bu noktada bizim ihracatçılar olarak şöyle bir önerimiz var. Biz, kısa çalışma ödeneği yerine vergi ve SSK prim borcu olmayan firmaların, işçi çıkarmamak koşulu ile, SSK ve muhtasarlarının yüzde 25'nin 2009 yılı için 1 yıl süre boyunca işsizlik fonundan ödenmesini öneriyoruz. Eğer bu önerimiz hayata geçirilirse bu şekilde firmalarımızın istihdamlarını korumalarını teşvik etmiş olacağız. Biz inanıyoruz ki devlet-özel sektör, işçi-patron, şirket-müşteri ele ele vererek bu kriz sürecini en az hasarla atlatacağız. Tüm Türkiye olarak gerekli önlemleri en kısa sürede hayata geçirerek, bu bunalımdan daha güçlenmiş bir Türkiye olarak çıkacağımıza inancımız tamdır." diye konuştu.
Üreterek ve ihracat yaparak global krizin etkilerinden kurtulabileceklerinin altını çizen TİM Başkanı Büyükekşi, alternatif pazar arayışlarına hız verilmesi gerektiğini belirterek, dünyanın her bölgesinin krizden aynı oranda etkilenmediğini sözlerine ekledi.
Davos Tepkisine Destek
Ayrıca, Davos'ta son derece kötü ve haksız bir biçimde yönetilen oturumu terk eden Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı'nın arkasında olduklarını da vurgulayan TİM Başkanı Büyükekşi, "Orada bulunan Patagonya cumhuriyeti başbakanı değil. Sayın Tayyip Erdoğan bizim başbakanımızdır. Tabii ki onu uluslararası arenada destekleyeceğiz ve tavrına sahip çıkacağız. Bunun aksini düşünemeyiz. Öte yandan, diplomatik davranmak diplomatların görevidir. Başbakan diplomatik bir hata yaparsa (ki biz yaptığını düşünmüyoruz) diplomatların görevi yaygara yaparak Başbakanı eleştirmek değil, sessizce gereğini yapmaktır. Dışişleri ve diplomasi bunun için vardır" dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.