İran'la 'ortak sanayi bögesi' tamam, Irak ve Suriye sırada
Türkiye, komşularıyla siyasi ve ekonomik yakınlaşma hamlesine şimdi de ortak yatırımlarla devam ediyor.
Türkiye, komşularıyla siyasi ve ekonomik yakınlaşma hamlesine şimdi de ortak yatırımlarla devam ediyor.
Türkiye, komşularıyla siyasî ve ekonomik yakınlaşma hamlesine şimdi de ortak yatırımlarla devam ediyor. Sanayi Bakanı Nihat Ergün ile İranlı meslektaşı Ali Akbar Mehrabian, iki ülkenin sınır bölgesinde bir 'ortak sanayi bölgesi' kurulması konusunda anlaşma imzaladı. Burada yatırım yapacak Türk ve İranlı firmalar, üçüncü ülkelere ihracat gerçekleştirecek.
Türkiye-İran sınırında 'ortak sanayi bölgesi' kurulması konusunda anlaşmaya varıldı. Yatırım için Van, Iğdır, Ağrı ve Hakkari'nin adı geçiyor. Sanayi Bakanı Nihat Ergün söz konusu projenin iki ülke arasındaki ticareti artıracağını belirtirken, müjdeli haber sınır illerinde sevinçle karşılandı. Türk ve İranlı işadamlarının bölgeye rekabet gücü yüksek sektörlerde yatırım yapması amaçlanıyor. Burada üretilecek malların üçüncü ülkelere de ihracatı hedefleniyor. İran ile pek çok alanda işbirliğini öngören mutabakat zaptı dün Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile İran'ın Sanayi ve Madenler Bakanı Ali Akbar Mehrabian tarafından imzalandı. Tarafların oluşturduğu 'Ortak İzleme Komitesi' önümüzdeki günlerde yatırım için yer tespiti yapacak. Bu konuda Van ve Iğdır öne çıkıyor. Sanayi Bakanı Ergün, daha önce Van'da helikopterle incelemede bulunmuştu.
Sanayi Bakanı Ergün, İran ile KOBİ'lerin yanında teknoloji transferi gibi konularda da işbirliği yapmayı hedeflediklerini söyledi. Benzer projelerin Irak ve Suriye ile de yapılabileceğini aktaran Bakan Ergün, "Onlardan da bu tür teklif ve talepler geliyor." dedi. Ergün, bölgede barışın, huzurun ve kalkınmanın sağlanması için komşu ülkelerin yakın işbirliğine ihtiyaç olduğunu kaydetti. İki ülke arasında birçok alanda işbirliği imkanı sağlayacak olan mutabakat zaptı ile sanayi ve ticaret alanlarında işbirliğinin daha da artırılarak sürdürülmesi, teknoloji ve eğitim konularında somut projeler oluşturulması, özelleştirme ve ortak yatırımlar konusunda özel sektörün teşvik edilmesi ve desteklenmesi hedefleniyor.
Öte yandan Türkiye, Endonezya, Malezya, İran, Bangladeş, Nijerya, Mısır ve Pakistan sanayi bakanları ile yardımcılarının katıldığı D-8 Zirvesi'ni de değerlendiren Nihat Ergün, otomotiv sektörünün işbirliği alanlarından biri olduğuna dikkat çekti. Ergün, "Bu alanda tecrübesi olan ülkeler var. Bunların başında Türkiye, İran, Endonezya ve Malezya geliyor. Bu ülkelerin dolayısıyla otomotivde D-8 ülkeleri arasında kapsamlı bir işbirliği yapma imkanı var." diye konuştu.
Sınır illeri, yatırımı çekmek için sıraya girdi
Mehmet Erat (Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı): Ortak sanayi bölgesinin sadece Ağrı'ya değil, çevre illere de büyük katkısı olacaktır. Şehrimiz ticaret merkezi haline gelebilir. Karar, milli gelirden kişi başına aldığı 568 dolarla Türkiye'nin en alt sıralarında bulunan Ağrı'yı daha iyi yerlere taşıyacaktır. 530 bin nüfuslu ilimizde 320 bin yeşil kartlı var. Ağrı, bu anlaşmayla çok büyük bir iş istihdamı sağlayacaktır.
Kamil Arslan (Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı): Türkiye ile İran arasında ekonomik işbirliğine varılması ve bölgede ortak sanayi bölgesinin kurulması bölgenin ekonomik olarak kurtuluşunu sağlar. Geçtiğimiz aylarda Türk heyeti ile İranlı yetkililer arasında ekonomik işbirliği alanlarında ön protokoller imzalanmıştı. Bu protokoller şimdi resmiyete döküldü. Ortak sanayi bölgesinin stratejik bölge konumunda olan Iğdır'da kurulmasını istiyoruz.
Zahit Kandaşoğlu (Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı): İki ülke arasında kurulacak serbest bölge kesinlikle Van'da açılmalı. Şehrimizin çevre illere göre birçok avantajı vardır. İran'ın 12 milyon nüfuslu Tebriz kenti İran'a sadece 150 kilometre mesafede. Van'dan Türkiye'nin belirli yerlerine 9 farklı uçuş var. Doğu ile Batı'yı birbirine bağlayan İpekyolu buradan geçiyor. Ayrıca şehrin aktif bir organize sanayi sitesi var. Metin Göktekin, Yusuf Sinan; Ağrı, Van
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.