İspanyollar, çeliğin tozunu attıracak
TÜRKİYE’de açığa çıkan yıllık 500 bin ton çelik tozunun geri kazanımı için İspanyol Befesa, 120 milyon dolarlık yatırımla Adana ve İzmir’de iki tesis kuruyor.
TÜRKİYE’de açığa çıkan yıllık 500 bin ton çelik tozunun geri kazanımı için İspanyol Befesa, 120 milyon dolarlık yatırımla Adana ve İzmir’de iki tesis kuruyor.
TÜRKİYE’de açığa çıkan yıllık 500 bin ton çelik tozunun geri kazanımı için İspanyol Befesa, 120 milyon dolarlık yatırımla Adana ve İzmir’de iki tesis kuruyor. Türkiye’deki çelik tozunun yaklaşık yüzde 45’ini bertaraf edecek yatırımın yanı sıra 80-100 milyon dolarlık ihracat da yapılacak. Befesa, yeni bir alüminyum yatırımı da planlıyor.
TÜRKİYE’deki demir çelik endüstrisinden açığa çıkan yıllık 500 bin ton çelik tozunun geri kazanımı için İspanyol Befesa Adana ve İzmir’de iki tesis kuruyor. Türkiye’de Silvermet ile ortak girişim olarak faaliyet gösteren Befesa, toplam 120 milyon doları bulacak bu yatırımlar ile her biri 110 bin ton çelik tozunu arıtabilen tesisler kuracak. Böylece Türkiye’deki çelik tozunun yaklaşık yüzde 45’i bertaraf edilecek. Bunun yanı sıra arıtım sonrası ortaya çıkacak 80 bin ton yıkanmış çinko oksidi de ihraç ederek, ekonomiye 80-100 milyon dolar kazandıracak. Befesa, yeni bir alüminyum yatırımı için de fizibilite çalışmaları yürütüyor.
300 milyon dolara gidecek
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Befesa arasında alınan yeni yatırım kararının açıklandığı toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Befesa, 500 bin ton çelik tozunun yaklaşık yarıya yakını bir taraftan Adana ve İzmir’de çevreyle ilgili önemli bir çalışmayı gerçekleştirirken diğer yandan çinko oksit maddesini elde ederek hem ihracatçı konumunda olacak hem de Türkiye piyasasındaki tüketim noktasında önemli bir tedarikçi olacak. Türkiye, çelik tozunda 202 milyon dolarlık ihracat yapan bir ülkedir. Bu yapılan yatırım, 120 milyon dolarla başlayıp bana göre 300 milyon dolara kadar gidecek. Bu yatırımla ilk etapta yaklaşık 80 ile 100 milyon dolar civarında ilave ihracat imkanı ortaya çıkacak” diye konuştu.
Teşviklerden yararlanıyor
Bakan Çağlayan, Befesa’nın yatırımlarının bölgesel teşvik sistemi kapsamında değerlendirileceğini belirterek, “İzmir ve Adana organize sanayi bölgesinde yatırım yapılması nedeniyle bir alt bölgeden destek alma imkanı sağlanacak. Yatırımlarla vergi ve yatırım indiriminden de faydalanılacak. Befesa’nın yatırımları KDV istisnasına ve gümrük vergisi muafiyetine sahip olacak” dedi.
Yerel bankalarla görüşüyor
Befesa CEO’su Javier Molina Montes, endüstriyel atıkların geri kazanım ve geri dönüşümünü sağlayacaklarını belirterek, “Büyüme stratejisinin önemli dayanaklarından biri olacağına karar verdik. Her biri 50 bin metrekare alanda kurulacak tesisler, 110 bin ton kapasiteli olacak. 130 doğrudan 200 de dolaylı olmak üzere 330 kişiye istihdam, yılda 150 milyon dolarlık katma değer sağlayacak” diye konuştu. Yatırımın finansmanının da bir kısmını özsermaye bir kısmını da kredi ile karşılayacaklarını ifade eden Montes, “Yerli bankalarla finansman opsiyonları için görüşüyoruz” dedi.
İspanya’dan 4.2 milyar dolar yatırım
Türkiye’deki toplam yabancı sermayeli şirket sayısı 30 bin 300’e yaklaştı.
Türkiye’de faaliyet gösteren İspanyol yatırımcı sayısı 443’ü buluyor.
İspanyol firmalarının Türkiye’de son 10 yılda yaptığı yatırım miktarı 4.1 milyar doları buldu.
Befesa’nın yatırımıyla bu miktar 4.2 milyar doların üzerine çıkıyor.
Tefecilik yapan bankalar var
EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, katıldığı bir televizyon programında, yeni teşvik sistemiyle ilgili soruları yanıtladı. Bakan Çağlayan özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bazı bankaların ve sigorta şirketlerinin uygulamalarından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, şunları anlattı: “Türk bankacılık sektörünün tümü için söylemiyorum ama bugün büyük bankalar içinde zihniyeti hâlâ tefecilik olan bankaları görmekten üzüntü duyuyorum. Bilhassa Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sanki oralar vatan toprağı değilmiş gibi vatandaşlarımızın gayrimenkullerini ipotek kabul etmeyen bankalar var İsimlerini de çok net biliyorum. Bu bölgelerde yapılan tesisleri, fabrikaları sigorta etmeyen bazı sigorta şirketleri de mevcut. Bu bölgesel ayrımcılıktır ve eşkiyanın ekmeğine yağ sürmektir.”
STK’lar çalışma yapacak
TEŞVİK sistemini dünyanın her yerinde anlatacaklarını ifade eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Dünyanın her tarafında teşvik sistemini anlatma noktasında ayak basmadık yer bırakmayacağız. Aynen ihracatın yapılmasında gösterdiğimizi gayreti, yeni teşvik sisteminde yapacağız. Büyükelçiliklerimiz, ticaret müşavirlerimiz, TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, TİM, TUSKON gibi bütün sivil toplum kuruluşlarımız yeni teşvik sistemini tanıtan heyetler şeklinde yoğun çalışmalar yapacaklar” dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.