İspanyollar ÇEPAŞ'ı alarak Türk Çelik Pazarına girdi
İspanyollar'ın demir-çeliğe ilgisi sürüyor. Sektörün devi Gestamp'ın iştiraki Gonvarri, ÇEPAŞ'ı alarak pazara girdi
İspanyollar'ın demir-çeliğe ilgisi sürüyor. Sektörün devi Gestamp'ın iştiraki Gonvarri, ÇEPAŞ'ı alarak pazara girdi
Geçen yıl üretimde dünya 8'incisi olan Türk demir-çelik sanayisi, yabancı şirketlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. 2012'de 17.2 milyar dolarlık ihracatla dünya sıralamasında 6'ncı olan demirçelik sektörüne, İspanyol şirketleri ağırlığını koyuyor. Krizde aldığı yarayı, ağır sanayisiyle aşmaya çalışan İspanya'nın metal devleri, Türkiye'de demir-çelik sektörüne odaklandı. Ülkenin önde gelen metal üreticilerinden Bamesa ve Schwartz Hautmont'un ardından Madrid merkezli demir çelik devi Gestamp da Türkiye'de şirket satın aldı. Gestamp'ın iştiraklerinden Gonvarri MS, ÇEPAŞ'ı satın aldı. 15 ülkede merkezi olan Gonvarri MS, CEPAŞ'la yüzde 40 ortak oldu.
İLK KEZ GESTAMP'LA GELDİ
ÇEPAŞ, Ereğlili sanayici Fazlı Erdoğan'ın kurduğu bir şirket. Gonvarri MS, bu tesisi aldıktan sonra sermayesini 25 milyon liraya çıkarmayı planlıyor. İspanyol çelik devi daha sonra şirketteki hisse oranını yüzde 51'e yükseltme hedefinde. Gonvarri'nin ana şirketi Gestamp, daha önce otomotiv ve enerji sektörüne yönelik Türkiye'ye yatırım yapmıştı. Faik Çelik Holding ile birlikte Beyçelik A.Ş. adlı şirketi kuran 30 bin çalışanı bulunan Gestamp, Bursa ve Gebze'de 5 üretim tesisine sahip. Şirket, son olarak 2010'da Faik Çelik Holding ile birlikte yenilenebilir enerjiye yönelik Balıkesir'de 30 milyon euro bedelle Gesbey Rüzgâr Kuleleri tesisini kurdu.
OTOMOTİVİN ÜSSÜ BURSA'YA ÇELİK AKINI
İspanyol firmalarının en çok yatırım yaptığı bölge otomotivin merkezi konumundaki Bursa. Otomotiv yan sanayi malzemesi üreten İspanyol sermayeli Bamesa, Orhangazi 'de tesis kurarken bir başka İspanyol üretici Schwartz Houtmont, yurtdışındaki ilk üretim tesisini Bursa'da kurmuştu. Schwartz Houtmont, 30 milyon euroluk yatırım yaptı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.