Kalıp; imalat sektörünün olmazsa olmazıdır
Güvenal Kalıp Elemanları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Avni Tarakçıoğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Güvenal Kalıp Elemanları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Avni Tarakçıoğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Üreticinin tüm tasarımları kalıp ile birlikte oluşur
Kalıp; imalat sektörünün kalbi, olmazsa olmazıdır. Üretim yapan makineler kalıp ile birlikte çalışmak zorundadır. Üretimdeki kalite, çeşitlilik ve yeniliklerle hayatımızı kapsayan her objenin oluşumunu kalıp tamamlar, üreticinin tüm tasarımları kalıp ile birlikte oluşur. Kalıbı basit olarak bir elmanın iki yarısı olarak tanımlayabiliriz. Ancak her zaman olduğu gibi çok iyiler için çok çalışmak ve bilgi gerekir, en azından eskiden böyleydi.
30 sene evvel daha basit ve emek yüklü kalıplar vardı. Günümüzde ise; emek, tecrübe, beceri azaldı. Kalıp teknolojisi Bilgisayarla Kalıp programları seyrinde yapılıyor, CNC tezgahlarda şekillenip, hazır kalıp elemanları ile toparlanıp bitiriliyor. Yani bilgi beceri ve emek dağıtılmış durumda, bu programın son işleminde görev aldık. Hazır kalıp elemanları yani işin en heyecanlı ve hızlı pozisyonunda istenilen herşey anında hazır ve seçenek arz edip, mevcut kalıp fiyatını zorlamaması gerekir. Ayrıca yeni orijinal takımla tasarıma destek de sağlamalıyız, çünkü araştırmacı pozisyondaki görevi ile sektördeki bilinen en heyecanlı firma olmuştur. Güvenal olarak kalıp sektöründe hızlı, doğru, verimli çalışmalarımız ile ekonomik kalıp yapımına katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz.
“Günümüzde Kalıpçılık tamamen tasarıma bağlı”
Günümüzdeki kalıpçılık tamamen tasarıma bağlı olarak sürmektedir. Yani bilgisayar teknolojisi mükemmel… Bu iş için ancak tüm bu elementleri bir araya getirecek bir bilen lazımdır, işte burada kalıp pozisyonunu tamamlayacak ustalar gerekiyor. Bu konu yetersizlik taşıyor ve gittikçe azalıyor. Önlem alınmazsa meslek kayıplara karışacak, sorumluluk taşıyan kalıp ustalığı yetişme tarzına bağlı olarak süreci tamamlar. Yetenek, pratiklik ve tecrübe seyrinde olmalıdır. Bilgi birikimleri mutlak gerekmekte olup tüm bunlar süreç ile birlikte oluşur. Önceleri bu süreçte görev alacak çok kişi vardı. Meslek okulları vardı, kalıp atölyeleri ve çırak, kalfa ilişkileri vardı. İnanıyorum ki; ülkemizdeki mükemmel günümüz kalıpçılığını taşıyan bu organize durumdu, bu gün maalesef çok az kişi kaldı. Tersine işliyor süreç… Genç ve dinamik nüfusumuz başarıyı kolayca hızlı ve inatla istiyor. Olmayacağı gerçeği ortada, sadece istemek yetmez emek ve fedakarlık lazımdır. “Aradığını bilmeyen, bulduğunu anlayamaz (Bernard)” Bilgi birikimi olmayan dükkan, firma sahibi olmak için şartlarını zorluyor.
Herkes olması gerektiğinden fazla pastaya hücum ediyor. Oysa azalan pasta yetmiyor ki; böylece acımasız rekabet başlıyor. Emeksiz küçük sermaye de yetmiyor, herkes umutsuz ve zor durumda bekliyor. Çare pastayı büyütmek… Tekrar yeni büyük pasta lazım, iyi bir mutfak ve pasta ustaları gerekiyor. 15 yıl önceleri her hafta birkaç yeni kalıp atölyesi için grup takımlar hazırlardık firmamızda. Artık olmuyor, her sene düşüş var. 10 aydır yeni kalıp atölyesi için hazırlıkları göremiyorum, atölye, işin mutfağı kapanıyor. Yani “Mutfak yok, ustaya güle güle” bu şekildeki sistem üretimi /istihdamı engelliyor, işsizlik ve terör tırmanıyor. Elbette bizim konumuz bu değil; Tereciye tere satma niyetinde değilim, ama içim acıyor, tecrübelerim saptı. Bir araya gelip bu sorunlara bir çare bulmak lazım. Yeni nesil düşünceleri ve farklı sistemleri bulmak gerekli, özellikle gençlere değişimi tavsiye ediyorum. Bizler de çok zor günlerde çaresizlik yaşadık ve aştık. (bilgisayarlarımızda yoktu) Eminim ki sizde yaparsınız, bizim çocuklarımız yapmalı, devşirme kişilerle olmaz. Ülke çıkarları birlikte çözülmeli… Sorunlarımızı birleşerek birlik olarak çözebiliriz. Unutmayalım ki; hoşgörü ve sorumlu davranış en büyük desteğimizdir. Bu destek ile gerek kendimize gerekse de ülkemize faydalı olabilmek adına çalışmalıyız.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.