Karbürün Yeni Bir İsmi Var; Biz Ona Ceratizit Diyoruz
Ceratizit Endüstriyel Aşınma Parçaları Türkiye Sorumlusu, Satış Mühendisi Tahsin Alşan ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz
Ceratizit Endüstriyel Aşınma Parçaları Türkiye Sorumlusu, Satış Mühendisi Tahsin Alşan ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz
Öncelikle kendinizden ve firmanızdan kısaca bahseder misiniz?
Yıldız Teknik Üniversitesi, Makine Mühendisliği Bölümü’nü bitirdim. Meslek yaşamım boyunca sadece sert malzemeler sektöründe çalıştım ve halen aynı sektörde çalışma hayatımı sürdürmekteyim. Çalışmakta olduğum Ceratizit firması, merkezi Avusturya ve Lüksemburg olmak üzere, Avrupa’da dört ayrı ülkede (Almanya, İtalya, Avusturya ve Lüksemburg) yüksek teknoloji donanımlı beş adet fabrikası ile hizmet veren bir aile şirketidir.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Firmamızın üretim prosesi sadece toz metalurjisidir. Çalışma alanları, sert metal (tungsten karbür), sermetler ve seramikler olmak üzere üç ana grupta toplanmaktadır.
Ürünlerin kullanım alanlarını ise aşınma parçaları, kesici takımlar ve ağaç&taş işleme başlıkları altında toplamaktayız . Öyle ki, hammadde (toz) üretiminden prosesin son operasyonu olan kaplamaya kadar tüm işlemler tek bir kaynakta yapılmaktadır.
Müşterilerimize, içinde bulundukları endüstriyel segmentlere göre ürün ve hizmet vermekteyiz. Bu endüstriyel segmentler; uzay, otomotiv, kimya, sigara, dental, kaplama teknolojisi, kalıp ve takım, electronic, yiyecek, cam, makine konstruksiyonu, tıp, petrol, kağıt, güç, pompa, demirylou, geri dönüşüm, rulman, vida ve çivi, çelik, taş işleme, tekstil, saat ve mücevharat, su jeti, tel, ağaç olarak sayılabilir. Ceratızıt özel endüstriyel çözümler alanında dünya pazarının lideri olup, dünyada dördüncü büyük karbür üreticisi konumundadır.
Ürünlerinizin şekillenme sürecinden ve imalat sürecinden bahseder misiniz?
Aşağıda verilen şekilde de görüleceği gibi, hammadde (toz) hazırlığı, granül edilmesi, presleme operasyonları, (mekanik, hidrolik, isostatik) şekillendirme, sinterleme, (vakum yada HIP) sinterleme sonrası talaşlı imalatlar (taşlama, tel ve dalma erozyon, polisaj) ve kaplama (CVD ya da PVD) ürünlerimizin şekillendirme süreçleri olarak verilebilir.
Kalıp sektörünün genel durumu, pazar büyüklüğü ve gelişimi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Kalıp sektörünün genel durumunu, karbür malzeme kullanımını refere ederek değerlendirebilirim. Bir çok kalıp üretecisi, genellikle çelik malzeme kullanarak üretimlerini gerçekleştirmektedirler. Karbür malzemenin gerek kalite seçimi ve gerekse işleme konusundaki yetersizlik, piyasada ciddi bir sorun olarak durmaktadır.
Bu tarz kalıpların temini için hala yurt dışına bağımlı olunması düşündürücüdür. Bu bağımlılığın azaltılması amacıyla, her yıl düzenlemekte olduğumuz genel “kalıp ve takım endüstrisinde karbür malzeme kullanımı ve işlenmesi” başlıklı teknik seminerlerimizin yanısra firmalara özel olarak butik seminerler gerçekleştirmekteyiz.
Sektörde en çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir? Bunların iyileştirilmesi için çözüm arayışlarınızı anlatır mısınız?
Kalıp imalatında gerektiğinde karbür malzeme kullanmak ya da karbür malzeme işlemek ciddi bir handikap olarak maalesef hala karşımızda duruyor. Kendini aşmaya çalışan firmalarla çalışmak son derece keyifli. Fayda-maliyet analizini yapan az sayıdaki firmalar her zaman kazanıyor ve kazandırıyor. Bu sayıyı yükseltmek için çabalıyoruz.Türk kalıp sektörünün geleceği hakkındaki düşüncelerinizi aktarır mısınız? Bu bağlamda firmanız çalışmaları nelerdir? Piyasaya baktığımızda kalıpçılık konusunda umut verici gelişmeleri görmekteyiz. Ceratızıt olarak önümüzdeki yıl iki yeni karbür kalitesi (CF-S18Z ve CF-20HP) ile kalıp sektörüne katkı sunmaya çalışcağız. Bu kalitelerle ilgili teknik bilgileri kalıp sektörüne aktarmaya başladık bile… Karbürün yeni bir ismi var, biz ona ceratizit diyoruz. CERATIZIT olarak 2014 yılından neler bekliyorsunuz? Hayata geçirmeyi düşündüğünüz plan ve projeleriniz neler? Ceratızıt olarak, geçen yıl başlatılmış olan “sintegrasyon projesi” kapsamında yapılan workshop çalışmalarında elde edilen tecrübeler, 2014 yılında da devam edecek ve elde edilen sonuçlar, kalıp sektöründeki müşterilerimiz ile yapacağımız gerek teknik seminerler ve gerekse de butik seminerlerle paylaşılacak. Son olarak dergimiz aracılığıyla sektöre yönelik neler söyleyebilirsiniz? Sektörün fayda-maliyet analizine odaklanmasını bir kez daha vurgulamak isterim.
Türk kalıp sektörünün geleceği hakkındaki düşüncelerinizi aktarır mısınız? Bu bağlamda firmanız çalışmaları nelerdir?
Piyasaya baktığımızda kalıpçılık konusunda umut verici gelişmeleri görmekteyiz. Ceratızıt olarak önümüzdeki yıl iki yeni karbür kalitesi (CF-S18Z ve CF-20HP) ile kalıp sektörüne katkı sunmaya çalışcağız.
Bu kalitelerle ilgili teknik bilgileri kalıp sektörüne aktarmaya başladık bile… Karbürün yeni bir ismi var, biz ona ceratizit diyoruz.
CERATIZIT olarak 2014 yılından neler bekliyorsunuz? Hayata geçirmeyi düşündüğünüz plan ve projeleriniz neler?
Ceratızıt olarak, geçen yıl başlatılmış olan “sintegrasyon projesi” kapsamında yapılan workshop çalışmalarında elde edilen tecrübeler, 2014 yılında da devam edecek ve elde edilen sonuçlar, kalıp sektöründeki müşterilerimiz ile yapacağımız gerek teknik seminerler ve gerekse de butik seminerlerle paylaşılacak.
Son olarak dergimiz aracılığıyla sektöre yönelik neler söyleyebilirsiniz?
Sektörün fayda-maliyet analizine odaklanmasını bir kez daha vurgulamak isterim.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.