KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel: Türkiye, hurdaya ciddi şekilde bağımlı olarak imalat yapıyor
KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bunun yanı sıra fabrikanın yatırımları ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bunun yanı sıra fabrikanın yatırımları ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Çelik piyasasının ciddi bir şekilde ivme kazandığını belirten Demirel, "Karabük'te fiyatlar bin 300 TL civarlarına çıktı. Fakat bir müddet önce tekrar aşağıya iniş yaşandı. Bu dünyadaki paralelinde oldu sadece Karabük'te değil. Özellikle kömür, cevher ve hurda fiyatları ciddi şekilde yukarıya gitti. Onunla paralel olarak da mamul fiyatları da yukarıya gitti.
Bu dünyadaki hammadde, çelik arz talepleriyle ilgili, bir de hammaddeyi elinde bulunduran büyük şirketlerin dünyadaki davranışlarıyla da ilgili alakalı. Türkiye çok ciddi bir şekilde hurdaya bağımlı imalat yapıyor. Türkiye hurda ithalatında ilk 5'in içinde. Biz hurda ağırlıklı imalat yapmıyoruz, bizim farklılığımız da bu. Bizim hurda payımız yüzde 22'lere kadar çıkıyor. Fabrikanın üretimi geçtiğimiz yıla göre artı değerde. Sene sonuna doğru 1 no’lu fırının montajı bitmiş olacak. 4 fırına çıkmış olacağız bu yapıldıktan sonra da yine üretimimiz artmış olacak. Bu sene ki programımız 1 milyon 300 bin tondu, buna ulaşmaya çalışacağız. Yüksek fırın bittiği zaman bu rakamlar 1,5 milyon tonun üzerinde olacağını düşünüyoruz" dedi.
Yatırımlar Devam Ediyor
Yatırımların devam ettiğini belirten Genel Müdür Demirel, "Bildiğiniz gibi Sinter yatırımımız var, enerji tesisi yatırımımız var. Sinter ile ilgili yatırımımız sürüyor. Beton ve temel atma işlemleri şu anda devam ediyor. 1,5 ay içerisinde beton işleri bitmiş olacak. Ondan sonra makine montaj işleri başlayacak. Enerji yatırımı ile ilgili hem finansmanı hem de yatırımcı firmayla ilişkiler ve teknik bilgilendirmeler bitti. Onunda yatırımı sürüyor. Devlet Demir Yolları (DDY), Avusturyalı Vaestelpine (VAE) ve KARDEMİR arasındaki makas fabrikası ortaklığı var. Bununla ilgili sözleşmeyi imzaladık. Vaestelpine'nin yüzde 51, bizim yüzde 34 ve Devlet Demir Yolları'nın burada yüzde 15 hissesi olacak. Türkiye için önemli bir yatırım ve ilk makas fabrikası olacak. DDY Çankırı'daki arazisiyle buraya ortak oldu. Bu nedenle Çankırı seçildi. 150'nin üstünde istihdam yapacak bir proje. Yatırımlar yapıldığında ilk etapta 20 milyon euronun üzerinde bir yatırım hedeflenmiş olacak. Artık Türkiye kendi demiryolunu yerli malzemelerle ve son teknolojiyle yapabilir bir konuma gelmiş oluyor" diye konuştu.
KARDEMİR'in polemik haline getirilmesini istemeyen Demirel, polemiklerin şirketi aşağıya çekeceğini söyledi. Demirel sözlerini şöyle tamamladı:
"Fabrikamız çok eski bir kuruluş olması nedeniyle binalarda, çevrede, altyapısında düzenlemeler yapacağız. Genel Kurulumuzu yapmıştık, şirket hissedarları gelip gidişatıyla ilgili bilgileri paylaştık. Biz fabrikamızı ileriye taşıyacak, büyük şirketler arsına girmesine yardımcı olacak her türlü görüşe açığız. Bunu dışındaki görüşler fabrikaya yardımcı olmuyorsa, zarar veriyorsa fazla yapacak bir şeyimiz yok. Biz sorumsuz laflar edemeyiz. Karabük'ün yatırıma ihtiyacı var. El ele vererek Karabük için bir proje üretmemiz lazım. Proje üretemiyorsak o zaman değer taşımayan söylemler içerisindeyiz demektir. Demir-çelik kütle taşımacılığı ile yapılıyor. Bunun için bize liman lazım. Bu fabrikayı kahve meselesi yapmasınlar, polemik bu şirketi aşağıya çeker."
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.