KONYA Organize Sanayi Bölgesi
Konya Organize Sanayi Bölgesinin ülke ekonomisine yıllık 500 milyon euro girdi ve 15 bin kişiye istihdam sağladığını anlatan Büyükhelvacıgil, Konya Ankara Konya Aksaray devlet yolları arasında
Konya Organize Sanayi Bölgesinin ülke ekonomisine yıllık 500 milyon euro girdi ve 15 bin kişiye istihdam sağladığını anlatan Büyükhelvacıgil, Konya Ankara Konya Aksaray devlet yolları arasında
2008 yılında Organize Sanayi Bölgenizin gelişim hedefleri hakkında bilgi verir misiniz?
Yeni kurulacak 4 milyon metre karelik genişleme bölgemizin parsel ve altyapı çalışması başlanacak ve devam edecektir. Atık su arıtma tesisi devreye alınacaktır. Röle koordinasyon elektrik sistemi devreye alınacaktır. Peyzaj çalışmalarında 2. Kısım devreye alınacaktır.
Sanayiciye sunduğunuz altyapı imkanları nelerdir?
Elektrik:
407 MW Elektrik Alt yapımız ile Bölgemize İletim, İşletme ve Bakım Hizmetleri verilmektedir.
Elektrik Röle Koordinasyon Sistemi çalışmaları devam etmekte olup sistemin devreye alınması ile kesintisiz elektrik sağlanacaktır.
Su Temini ve Dağıtım Hizmetleri;
İçme Suyu Arıtma tesisimiz ile bölgemize TSE Standartlarında 1. Sınıf su temin edilmektedir.
Tesisimiz 3500 m3/gün kapasiteli olup tesis binamız 7.000 m3/gün kapasitelidir.
70 Km İçme ve Kullanma Suyu Şebekemiz ile Su İletim, İşletme ve Bakım Hizmetleri verilmektedir.
Doğalgaz Hizmetleri ; 75.000 m3/saat doğalgaz kapasiteli,
50 km Polietilen şebeke ve 20 km Çelik Hat doğalgaz alt yapısı
Scada Alt yapısı ile
Bölgemize 24 saat kesintisiz doğalgaz temin edilmektedir.
Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya’nın yatırımcılar nezdinde artık sadece ekonomik potansiyeli yüksek bir şehir değil, aynı zamanda geleceğe güven duyulan ve yarının ülke ve dünya ekonomisinde rekabet edebilmek için yatırım yapılması gereken bir “cazibe merkezi” halini aldığını söyledi.
Konya’nın doğrudan bir yatırım şehri olduğunu belirten Büyükhelvacıgil, “İstanbul Türkiye’nin Ticaret merkezi, Konya ise Türkiye’nin endüstri merkezi olma yolunda ilerliyor” diyerek, Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin, 25 milyon metre kare alanla ülkemizin en büyük OSB’leri arasında yer alacağını kaydetti. Konya sanayisinin yüzde 99’luk bölümünün KOBİ’lerden oluştuğuna dikkat çeken Büyükhelvacıgil, “Konya’nın bir özelliği de bazı şehirlerde birkaç sanayi dalında gelişmeler olmasına rağmen, Konya sanayisi geniş bir ürün yelpazesine sahip. Makine sanayinden kimyaya, tekstilden otomotiv yedek parçaya, elektrik-elektronikten gıdaya, ambalajdan döküme ve ayakkabıdan cam sanayine kadar 80 değişik sektörde üretim gerçekleştiriliyor. Üretimde başı ise otomotiv yan sanayi, makine, tarım makineleri, gıda, ayakkabı ve yeni yeni gelişmekte olan tekstil çekiyor. Özellikle son 10 yılda, dünya pazarlarındaki payı giderek artan otomotiv yedek parça sanayiinde gerek kalite ve gerekse üretim kapasitesi olarak iddialı bir konuma gelindi. Ülkedeki en önemli motor supap, motor piston ve gömlek, krank, dişli ve conta fabrikaları Konya’da bulunuyor. Sektörde 345 adet otomotiv yan sanayi üretimi yapan işletme faaliyet gösteriyor. Bir çok sanayi sektörüne ara girdi sağlayan dökümcülükte de Konya önemli bir noktada.”diye konuştu.
130 ülkeye ihracat
Konyalı işletmelerin 130 ülkeye 39 farklı ürün grubunda 1 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Büyükhelvacıgil, kazan, makine, mekanik cihaz ve aksamı en fazla ihracat gerçekleştirilen kalemler arasıda ilk sırada yer aldığını kaydetti. Büyükhelvacıgil, Konya’da sanayicilerin yüzde 55’inin ihracat yaptığını, Almanya, Avusturya, Kazakistan, Romanya, İran ve Bulgaristan’ın ihracatta başı çeken ülkeler olduğunu söyledi.
Yıllık 500 milyon Euro girdi sağlanıyor, 15 bin kişi istihdam ediliyor
Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin ülke ekonomisine yıllık 500 milyon euro girdi ve 15 bin kişiye istihdam sağladığını anlatan Büyükhelvacıgil, “Konya Ankara – Konya Aksaray devlet yolları arasında Konya Şehir merkezine yaklaşık 20 km mesafede 12 milyon metre karelik bir alan üzerinde kurulan KOS toplam 530 sanayi parselinden oluşuyor. On iki milyon metre kare alanda şu an için boş yerimiz kalmadı. Genişleme bölgemizle birlikte 16 milyon metrekareye çıkan bölgemiz, Türkiye’nin en büyük sanayi bölgelerinden biri oldu.”dedi. Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde çeşitli sektörlerde 71 adet tesisin inşasının devam ettiğini ve 174 tesisin proje aşamasında olduğuna değinen Büyükhelvacıgil, tüm parsellerin tahsisi yapılan Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde şu anda 280 sanayicinin gıda, dokuma ve giyim, orman, kağıt, basım, rezerve kauçuk, deri mamulleri, lastik, plastik, kimya, ısı cam, demir ve çelik, demir dışı metaller, madeni eşya, elektriksiz makinalar, tarım alet ve makinaları, elektrikli makinalar, elektronik, karayolları taşıtları (otomotiv) imalat sanayi dallarında faaliyet gösterdiğini aktardı.
Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin çalışmaları ve hizmetleri hakkında da bilgi veren Büyükhelvacıgil, “Çalışmalarımız da ana amaç ; sanayicilerimizin üretim maliyetlerini düşürme, bilgiye ulaşmalarını kolaylaştırma, alt ve üst yapı problemlerini çözüme kavuşturma ve daha düzgün bir enerji politikası oluşturabilmektir. Organize Sanayi Bölgemizin gelişen yüzüyle ekonomik alanda Anadolu’nun kalbi olma yolunda hızla ilerlerken, bölge müdürlüğümüz olarak üzerimize düşen görevi yapabilmenin haklı heyecanını yaşıyoruz.”şeklinde konuştu. Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin kanalizasyon, su, drenaj, yağmur suyu, elektrik, doğalgaz, scada, internet ve yol dahil tüm alt yapı inşaatlarını tamamladığını dile getiren Büyükhelvacıgil, “Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin atık su arıtma tesisinin de proje çalışmaları devam etmektedir. Bölgelerimizde; kanalizasyon ve yağmur suyu sistemleri mevcut olup gelişmiş ülkelerde kullanılan ayrık sistem altyapı mevcut olup atık su arıtma tesisimizin fizibilite çalışmaları devam etmektedir. Toplam 407 MWA’lık Kurulu güce sahip elektrik altyapısına sahiptir. İçme suyu şebekemiz 2003 yılında PE(Polietilen) olarak yenilenmiş olup bölgemizde toplam 70 km ‘lik içme suyu şebekemiz mevcuttur. Ayrıca sulama suyu şebeke çalışmalarımız devam etmektedir.
Doğalgaz altyapısı tamamlanarak 2003 yılında sanayicilerimizin kullanımına sunulmuştur. Bölgemiz de kullanılmak üzere otel, konferans salonu, sergi salonu, camii, lokanta ve kargo gibi tesisler sanayicilerimizin kullanımına sunulmuş ve bölgemizde Gümrük ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü, Türk Telekom, PTT, Karakol ve Sağlık İstasyonu bulunmaktadır.”dedi.
Büyükhelvacıgil, Bölge Müdürlüğü olarak sanayicilere, elektrik şebekesi işletme ve dağıtım, su şebekesi işletme ve dağıtım, inşaat ve altyapı hizmetleri, doğalgaz şebekesi işletme ve dağıtım, itfaiye, sağlık istasyonu, çöp, temizlik ve çevre hizmetleri, kanalizasyon ve terfi merkezi işletme ve bakımı gibi hizmetlerin verildiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: Demir Çelik Store / Haziran 2008
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.