Türkiyenin örnek OSB'si: İvedik OSB
İvedik Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin Makamında ziyaret eden Demir Çelik Store Dergisi İç Anadolu Bölge Temsilcisi Davut Karacan, başkanın gündeme ilişkin değerlendirmelerini dinledi. Söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
İvedik Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin Makamında ziyaret eden Demir Çelik Store Dergisi İç Anadolu Bölge Temsilcisi Davut Karacan, başkanın gündeme ilişkin değerlendirmelerini dinledi. Söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
Sayın Gültekin Ankara ve İç Anadolu Bölgesi için büyük önem taşıyan bir OSB’nin Yönetim Kurulu Başkanısınız. Sizi tanıyabilir miyiz?
Öncelikle sanayi bölgemize göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı tüm sanayicilerimiz adına şahsınıza ve Demir Çelik Store dergisine teşekkür ederim. İnsanlarımıza ve ülkemize faydalı olabilme duygusu, çocukluk yıllarımızda Anadolu’da yetişmiş olmanın bize kattığı bir özellik olsa gerek. Bu duyguların verdiği heyecan ve istekle iş hayatının içerisinde yerimizi aldık. O yıllarda ülkemizin çok fazla üretim yapmadığı veya yapamadığı yıllardı. Benim o dönemlerden çıkardığım en büyük ders şu olmuştur; üretmek ve sanayileşmek zorundayız. Bu amaçla çıktığımız yolda bugün geldiğimiz noktanın şahsım adına guru verici olduğunu düşünüyorum. Ancak günümüz dünyasında hedefe ulaştım deme şansımız yok. Hep daha ileri hedeflemek zorundayız.
İvedik OSB’nin kuruluş aşamasını ve bugünlere gelişini bizimle paylaşır mısınız?
Ankara’da mikro ölçekli sanayicinin üretim merkezini oluşturmak ve farklı sektörler de üretim yapan ancak birbirini tamamlayan sanayi siteleri kurma fikriyle 1987 yılında yola çıktık. O günlerde birçok kişinin bakıp ta sadece tarla gördüğü arazide biz sanayici için, bir üretim üssü insanlarımız için bir istihdam sahası gördük. Atacağımız adımlara hep bu ufukla baktık. Bu bakış açımız her türlü zorluğa rağmen yılmadan mücadele etmemizin temel dayanağı idi. İnsanlara boş arazileri gösterip burada büyük bir sanayi bölgesinin oluşacağına inandırmak tabiî ki zordu. Ancak biz daha çok bürokrasi ve prosedürlerle mücadele etmek zorunda kaldık. 2000 yılına geldiğimizde 477 hektar üzerine kurulmuş 8 bin iş yerinin bulunduğu büyük bir sanayi merkezi haline gelmiştik. Bu amaçla 2001 yılında OSB tüzel kişiliğini kazanmış olmak harcanan eforu taçlandırılmış oldu. O yıllarda enerjimizin büyük bir bölümünü alt yapı sorunlarına ayırmamız sayesinde bugün sanayicimiz için çok daha önemli olan teknoloji, tanıtım, kurumsallaşma konularında hizmet vermeyi planlayıp, uygulayabiliyoruz.
Türkiye’de OSB’lere yeterince önem verildiğini, desteklendiğini düşünüyor musunuz? Devlet yetkililerinden ne gibi beklentileriniz var?
Üretim sektörü tüm dünyada ekonomiler için temel oluşturmaktadır. Ülke ekonomisindeki sıkıntıların ana sebebi üretmemektir. OSB’ler de üretimin merkezidir. Bu sebeple OSB’lerin daha farklı konumda olması gerekir. Maalesef destek konusunda yeterli katkının sağlandığını söylemek mümkün değil. Üretimin mantığında kendinden çok yaşadığın çevreye ve ülkeye daha fazla katkı sağlamak yatar. Buradan hareketle üretimde dünya ile rekabet edebilmemiz için girdi maliyetlerinin düşürülmesi şarttır. Bunun içinde enerjiyi daha ucuza temin etmek ve dışa bağımlılığın azaltılması için geri dönüştürülebilir enerji yönünden devletten destek bekliyoruz. Ayrıca vergi yükünün hafifletilmesi de son derece önemlidir.
Son yıllarda OSB’lerin ülke genelinde yaygınlaştığını biliyoruz. Fakat OSB’ler arasında çeşitli alanlarda uçurumlar olduğunu görüyoruz. (Altyapı, doluluk oranı, diğer imkânlar vs.) Dünya standartlarını bünyesinde bulundurması için bir OSB’de nelerin var olması gerekiyor? İvedik OSB bu standartlara erişmiş midir?
Öncelikle OSB’lerin kuruluş amacını iyi analiz etmek şart. Ancak sanayinin az gelişmiş olan bölgelere de yaygınlaştırılması amacıyla ülke genelinde OSB’ler çoğaldı. Doğal olarak buralardaki doluluk oranı ve diğer konularda eksiklikler söz konusu. OSB’ler kurulmuş olmak için değil amacına uygun hizmet edebilmek için kurulmalıdır. Bunun için de OSB’lerin kurulmadan önce çok iyi planlanması ve tüm sorunları çözüldükten sonra faaliyete geçmesi dünya standartları açısından önemlidir. İvedik OSB 2008 yılı içerisinde tamamlamayı hedeflediği projeleri ile kuruluşundan bugüne geçen süre göz önüne alındığında hedeflenen standartlara hep ulaşmıştır. Ancak çıtayı hep daha yükseğe çıkardığımız için sürekli bir ilerleme çabası ile farkı hızla azaltıyoruz. Elbette yapılması gerekenler vardır; bunların tamamlanması için yılmadan çalışmaktayız.
OSB sınırları içerisinde faaliyet göstermek firmaya ne gibi artılar kazandırıyor. OSB’ler firmalara ne gibi avantajlar sunuyor? İvedik OSB içerisinde faliyet gösteren firmalara hangi hizmetleri sunuyorsunuz?
İvedik OSB olarak Çevre Koruma Müdürlüğü, Elektrik İşletme Müdürlüğü, İmar Müdürlüğü, Küşat Müdürlüğü, birimlerimizle sanayicimize hızlı hizmet sunma gayretindeyiz. Bunun dışında bölge güvenliğini sağlayan özel güvenlik birimimiz mevcut. Sanayicimiz tanıtımı kendisini ilgilendiren konularda haberdar edilmesi ve ihtiyaç duyduğu konuları danışabileceği bilgi işlem birimimiz bulunmaktadır.
İvedik OSB içerisinde genel olarak hangi sektörden firmalar bulunuyor?
Bölgemizdeki işletmelerin 70’i üretim yapmaktadır. Üretimle beraber hizmet ve ticaret (alım-satım) sektörüne yönelik firmalarda bulunmaktadır. Üretim sektörünün başlıcalarını şöyle sıralayabiliriz; Ağır iş makinaları ve yedek parçaları imalatı - Ambalaj sanayi - Asansör vinç ve ekipmanları imalatı - Bankacılık, Sigorta, Döviz - Boya ve kimya sanayi - Çadır, Branda imalatı - Çelik kapı imalatı - Çevre tasarım, park, bahçe ve oyun grupları - Elektrik Aydınlatma grupları imalatı - Emlak ve Danışmanlık hizmetleri – Ferforje - Filtre imalatı – Gıda – Giyim - Hidrolik makina imalatı – Hurda - Isıl işlem merkezleri - İnşaat makineleri - Kağıtçılık kırtasiye - Lazer CNC - Metal kalıp sanayi - Orman ürünleri - Oto tamir bakım yedek parça - Reklam promosyon organizasyon işleri – Tekstil - Teknik hırdavat ve Uluslar arası nakliyat firmaları bünyemizde faaliyet gösteriyor.
2007 yılında OSB yönetimi olarak yapmış olduğunuz çalışmaları kısaca özetleyip, 2008 projelerinizden bahseder misiniz?
2007’de daha önce Büyükşehir Belediyesi ile yapılan protokol gereği bölgemiz sınırlarında ki arazilerin kooperatiflere tesisi gerçekleştirilmiştir. İmar hareketlerinin denetimi imar müdürlüğümüz tarafından yapılmıştır. Yine 2007 yılı içerisinde çevre düzenlemesine büyük önem verdik. Asfalt çalışmaları 10.000 asfalt malzemesi kullanıldı. Sanayimiz için bir prestij projesi olan Yönetim merkezi inşaatı başlatıldı. Resmi internet portalı hizmete girdi. 746 adet işyerine ruhsat verildi. Sanayi bölgemizin güvenliği için OSB bünyesinde bir güvenlik birimi oluşturduk. 2008 yılı için hedeflerimiz daha çok sanayi bölgemizin gelişen dünya teknolojisine ayak uydurması, tanıtımı, dünya piyasalarıyla rekabet edebilir konuma getirilmesi ve sosyal projelerle desteklenmesi konularındaki çalışmaları yoğunlukla sürdürecektir. AR-GE çalışmalarının sanayicimiz açısından çok önemli hatta olmazsa olmazı olarak gören İvedik OSB yeni hizmet binasında bu çalışmaların yapılabilmesi ve inovasyon kültürünün yerleşmesi için 4668m2 lik kısmını teknokent olarak değerlendirme kararı almıştır. 2008 yılında faaliyete geçecek olan yüksek kapasiteli konferans salonu ulusal ve uluslar arası bazda gerçekleşecek toplantı ve iş görüşmeleriyle sanayicimize kendini tanıtma imkanı sağlayacaktır. Kurulacak fuar alanı Ankara’nın ikinci büyük fuarı olma özelliğine sahip olup 54.896m2 yüz-ölçüme sahiptir. İnşaat alanı ise 22.000m2 dir. 2008 yılı projelerimiz arasında yer almaktadır.
Önemsediğimiz diğer bir konuda sanayicimize verilecek eğitim desteğidir. Kurulacak olan eğitim alanları vasıtasıyla konusunda uzman kişi ve kurumlar eğitim seminerleri düzenleyecektir. Açık veya kapalı alanda geçici ürün teşhir alanları düzenlenecek olup bölge sanayicimizin ürünlerinin tanıtımı yapılabilecektir. İvedik OSB de çeşitli yerlerde planlanmış ancak gerçekleşmesi zor olan spor alanlarını bir alanda toplayarak projelendirmiş 2008 yılında hayata geçirilmesini hedeflemiştir. Spor kompleksinin kapalı alanları idare binası, sporcu soyunma odaları ve yemekhaneden oluşmakla birlikte 2 adet basketbol sahası, 2adet voleybol sahası, çeşitli jimnastik aletlerinin bulunduğu spor alanı, koşu parkuru, çocuk oyun alanları ve seyir terası yer almaktadır.
Son olarak tekrar ilginizden dolayı teşekkür ediyorum. Sanayicinin sesini duyurmaya devam etmenizi ve bir dahaki buluşmamızda daha iyimser bir tabloyu konuşmayı temenni ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Kaynak: Demir Çelik Store / Nisan 2008
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.