Konyalı sanayici yalın felsefeyle buluştu
Netsis ve Yalın Enstitü Derneği, Konya Sanayi Odası’nın desteğiyle 8 Nisan’da Konya’da düzenlenen “Düzleşen Dünya ve Yalın Konferansı”nda
Netsis ve Yalın Enstitü Derneği, Konya Sanayi Odası’nın desteğiyle 8 Nisan’da Konya’da düzenlenen “Düzleşen Dünya ve Yalın Konferansı”nda
Netsis ve Yalın Enstitü Derneği, Konya Sanayi Odası’nın desteğiyle 8 Nisan’da Konya’da düzenlenen “Düzleşen Dünya ve Yalın Konferansı”nda sanayicileri bir araya getirdi. Şirketlerin daha kaliteli ürünü daha düşük maliyetle temin etmesini sağlayan yalın düşünce sisteminin detaylı olarak incelendiği konferansa, Konyalı sanayiciler yoğun ilgi gösterdi. Konferansta, Japon otomobil üreticisi Toyota ile dünyanın önde gelen birçok firmasının benimsediği yalın düşüncenin sağladığı avantajlar Konya iş dünyasına aktarıldı.
Sanayicilere üretkenlik konusunda yeni bir bakış açısının sunulduğu konferansın açılış konuşmasını Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahir Şahin yaptı.
Şahin’in konuşmasının ardından kürsüye çıkan Netsis Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ihlamur, Türk sanayicisinin dünyadaki rekabet koşullarına ayak uydurması hatta söz sahibi olması gerektiğini vurguladı. Ihlamur, “Türk sanayicisi, küresel rekabette söz sahibi olabilmek için öncelikle teknolojiye yakın durmalı. Ürün ve hizmetleri daha düşük maliyetlerle, en hızlı şekilde müşteriye sunabilmek için teknolojiden yararlanmak şart” dedi. Netsis’in yalın felsefe ile yaklaşık 3 yıl önce tanıştığını kaydeden Ihlamur, “Yalın düşünce, ERP uygulamalarını destekleyen bir yaklaşım olmamasına rağmen Yalın’ı destekliyoruz. Endüstri mühendisliğinde temel konulardan olan malzeme ihtiyaç planlaması ve üretim planlaması yaklaşımları, Amerikan otomotiv sektöründen çıkmıştır. Yalın düşünce bu ezberleri de tamamen değiştiriyor. Çok basit bir planlama yaklaşımı ile sipariş geldikçe üretim yaklaşımını ortaya koyuyor.
Bu yaklaşımlar, bizi de uygulamalarımızı pratik ve kolay hale getirmeye itiyor. Bunun yanında görsel fabrika, anında bilgiye ulaşma gibi konularda da yazılım yeniliklerini beraberinde getiriyor. Biz de yazılımlarımızı bu felsefeye uygun olarak yalınlaştırıp, basitleştirme fazındayız.
Şirketin yönetiminde de her kademede yalının etkilerini görebiliyorsunuz. Hiyerarşinin azalması ve çok yönlü yetkinlik kazanmış ekiplerimizle, sürecin tamamının yönetilmesine yönelik organizasyon yaklaşımı gibi önemli değişimlerden geçiyoruz” diye konuştu.
Yalın Enstitü Derneği Başkanı Yalçın İpbüken ise konuşmasında, uygulanmaya başlandığı ilk andan itibaren şirketlerin üretim süreçleri, üretkenlik ve kapasite kullanım yeteneklerinde önemli artışlara yol açan yalın düşünce sistemini sanayicilere aktardı. Yalın Düşünce’nin geçmişten bugüne geçirdiği safhaları anlatan İpbüken, Yalın Düşünce’nin günümüzün artan rekabetçi koşullarında ve müşteri taleplerindeki belirsizlikte neden en iyi cevap olduğunun üzerinde durdu. Dünyadan ve Türkiye’den uygulama örnekleri sunan İpbüken, özellikle Eskişehir’de gerçekleşen sekiz KOBİ ve Tülomsaş ile yapılan projeyi sanayicilerle paylaştı.
Konuşmaların ardından sanayiciler soru – cevap bölümünde merak ettikleri sorulara yanıt aradı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.