“TÜRK FİNANS SEKTÖRÜ SAMİMİYET SINAVINDAN GEÇİYOR”
Dünya ekonomisinde yaşanan küresel kriz sonrasında Türk Bankacılık sektöründe bir panik ortamı oluştuğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ..
Dünya ekonomisinde yaşanan küresel kriz sonrasında Türk Bankacılık sektöründe bir panik ortamı oluştuğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ..
Dünya ekonomisinde yaşanan küresel kriz sonrasında Türk Bankacılık sektöründe bir panik ortamı oluştuğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, “Türk Finans sektörü bu kriz ortamında Türk İhracatçısı ile birlikte hareket ederse küresel krizden güçlenerek çıkar. Bu süreç kötü yönetildiği takdirde sıralı olarak iki tarafta ciddi yaralar alır. Bu durum iki tarafında yararına olmaz. Finans sektörü ile ihracat dünyasının katolik nikahı ile birbirine bağlı olduğu hiçbir zaman akıldan çıkarılmamalı” diye konuştu.
Amerika Birleşik Devletleri’nde başlayan, Avrupa’ya ve Uzakdoğu’ya sıçrayan küresel ekonomik kriz ile ilgili ABD ve Avrupa’da ciddi tedbirler alındığını, Türkiye’de ise bankacılık sektöründe bir kriz işareti görülmediğini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Bu süreçte finans kesiminin piyasadaki verileri doğru okuması gerektiğini söyledi.
Finans sektörü ile ihracat dünyasının birlikteliğini “Katolik Nikahı”na benzeten Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, “Finans sektörü krizi kendileri açısından fırsat olarak görüp faizleri arttırmasın, krediyi vadesi geldiğinde kapattıktan sonra tekrar vermeyerek ihracatçıyı cansusuz bırakmasın, Türkiye’de bankacılık sektöründe hatırı sayılır bir hacme ulaşan yabancı sermaye Türkiye’de uzun soluklu kalmak istiyorsa bu süreç onlar içinde ciddi bir samimiyet sınavıdır, bu konuyu iyi değerlendirmeliler” şeklinde konuştu.
Son dönemde döviz kurlarındaki artış ile birlikte Türk ihracatçısının rekabet gücünün arttığına işaret eden Türkmenoğlu şöyle konuştu: “Gelen krizi çok önceden gören Türk ihracatçısı çok güçlü olduğu ABD ve Avrupa pazarlarındaki ihracatını arttırırken, alternatif olarak Çevre ve Komşu ülkelere, Ortadoğu ülkelerine, Uzakdoğu ülkelerine ve Afrika ülkelerine ihracatını daha büyük oranlarda arttırmıştır. 2002 yılında Toplam ihracatımızda yüzde 7 pay alan Çevre ve Komşu ülkeler bugün yüzde 37 paya ulaşmıştır. Türk ihracatçısı, Türk ekonomisinin lokomotifi ve moral kaynağı durumundadır. Üretim ve lojistiğini başarıyla gerçekleştiren Türk ihracatçısı, küresel krizden geçtiğimiz bu süreçte Türk finans sektörünün krizden en az zararla çıkmasının sigortası konumundadır. ABD ve Avrupa’da finans sektörüne kamu erki tarafından sağlanan desteğin 2.5 trilyon dolar seviyesine ulaştığına dikkati çeken EİB Başkanı Türkmenoğlu, dünyanın finansal krizi bertaraf etmek için vargücüyle çalıştığı bir süreçten geçildiğini belirterek, “Türkiye’de bankacılık sisteminde ciddi bir sorunun olmadığı ortamda reel sektöre sağlanan finansman kaynaklarında daralma olmamalı. Dünyada kabul edilebilir faiz oranlarının üstünde faiz oranları konulup uygulanması ihracattaki rekabetçiliğimizi sıkıntıya sokar. Bu kriz geçicidir. Bu süreci birlikte yönetmeliyiz. Dünyada finansman bolluğu olan ortamda Türk finans sektörü ile yaptığımız işbirliği sayesinde ihracat rekorları kırdık. Bu süreçte de birlikte hareket etmeliyiz. Bugün omuz omuza verirsek, yarında artan dış ticaretimizden beraberce nemalanırız” dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.