M. Yunus Çelik: Hedefimiz 50 büyük sanayi kuruluşu arasına girmek
İç Anadolu Bölge Temsilcimiz Davut Karacan’ın Karabük’te faaliyet gösteren Alter Demir..
İç Anadolu Bölge Temsilcimiz Davut Karacan’ın Karabük’te faaliyet gösteren Alter Demir Çelik firmasını ziyaretini ve firmanın genel Müdürü M. Yunus Çelik ile yapmış olduğu söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
Alter Demir Çelik’in faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Alter Demir Çelik 2007 yılının sonunda güçlü bir ortaklık yapısıyla kurulmuş ve Türkiye’nin gelecekte öncü sanayi kuruluşlarından birisi olmaya aday bir kuruluştur. Firmamız faaliyetlerini Karabük Organize Sanayi Bölgesinde sürdürmektedir.
Yaklaşık 110.000 m2 arazi üzerine kurulu İndüksiyon Ocağı tesislerimizde günlük 1.000 ton demir kütük üretme kapasitesine sahip bulunmaktayız. Tesislerimizde 200x200 mm. ebatına kadar demir kütük üretilebilmektedir. Şu anda tesislerimizde deneme üretimlerini tamamlamış bulunmaktayız. Ağustos ayının sonunda ise firmamız tarafından yapımı gerçekleştirilen Karabük OSB Trafo Merkezi işi tamamlanacak ve tesislerimizde tam kapasite üretime geçebileceğiz. Fabrikamızda kurulu bulunan 3 set İndüksiyon ocağı teknik olarak ele alındığında Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahiptir. Ülkemizde başka İndüksiyon ocağı tesisleri bulunsa da bizim ocaklarımızın gerek kapasite gerekse ergitme özellikleri bakımından bazı eşsiz özellikleri bulunmaktadır.
Peki son dönemlerde yaşanan fiyat dalgalanmaları sizleri nasıl etkiledi?
Yaşanan fiyat artışları ülkemizde demir-çelik sektörüne karşı olan ilgiyi oldukça arttırdı. Sektörde faaliyet gösteren firmalar büyük çaplı yeni yatırımlar için düğmeye bastılar. Ayrıca hem yerel hem de yabancı ortaklı bazı yeni yatırımlar için de start verildi. Bunlar ülkemiz ve demir-çelik sektörü adına sevindirici gelişmelerdir. Öte yandan yaşanan fiyat artışları gerek üreticilerde gerekse de nihai tüketicilerde ciddi bir tedirginlik ve belirsizlik yarattı. Bunun sonucu olarak satışlarda bir daralma yaşandı. Ancak son günlerde artan fiyatlar yeniden düşme eğilimine girdi ve çok daha makul seviyelere kadar gerilemiş oldu. Firmamız olarak fiyat artışlarının yaşandığı dönemde ciddi tonajlarda üretim yapamamamız sebebiyle herhangi bir olumsuzluk yaşamadık.
Bundan sonraki dönemler için öngörüleriniz nelerdir?
Önümüzdeki dönemde mamul fiyatlarında biraz daha düşüş yaşanacağını öngörmekteyiz. Ayrıca hurda demir fiyatlarının da benzer şekilde düşmesini umut ediyoruz. Aksi taktirde daralan kar marjları üreticiler açısından ciddi sıkıntılara sebebiyet verecektir. Tabii ki bu senaryonun tam tersine hem hurda hem de mamul fiyatlarında artış bekleyen kişilerin de görüşlerine saygı duymak gerekir.
Sektörünüzdeki rekabet ortamı hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Demir-çelik sektörü tüm dünyada çok ciddi bir rekabetin yaşandığı bir iş alanı olma özelliğini koruyor. Ülkemiz ise özellikle son yıllarda gerçekleşen dev yatırımlar ile çok daha rekabetçi pazar koşullarının yaşandığı bir döneme girmiş bulunuyor. Önümüzdeki üç yıl içerisinde ise bu rekabetin çok daha üst seviyelere çıkacağını düşünmekteyim. Ancak rekabetçi ortamın gerek fiyatlar üzerindeki etkisi gerekse üretici firmaların kaliteli üretime verecekleri önem göz önüne alındığında tüketici üzerinde olumlu bir etkisi olacağını da ümit ediyorum.
Firma olarak 2008 yılının ilk yarısında hedeflerinize ulaşabildiniz mi?
Firma olarak 2008 yılının ilk yarısındaki en önemli hedefimiz fabrikamız ile ilgili yatırım çalışmalarını sona erdirmek ve bir an önce üretime geçebilmekti. Şükürler olsun bu hedefimize haziran ayı itibariyle ulaştık. Bir diğer önemli hedefimiz ise elektrik enerjisi ihtiyacımızı karşılayabilmek amacıyla kurduğumuz trafo merkezi yatırımımızı tamamlayabilmekti. Bu hedefimize de yedi ay gibi kısa bir süre içerisinde başarıyla ulaştık.
Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum hakkında neler düşünüyorsunuz?
Ülkemiz ekonomisi 2008 yılında önceden de öngörüldüğü üzere ciddi bir darboğaz yaşamakta. Özellikle enflasyon rakamlarındaki artışlar, düşük döviz kurları, işsizlik, ekonomik durgunluk, dünya piyasalarında gelişen olumsuz hava gerçekten tüm ülke insanına zor günler yaşatıyor. Tüm bu olumsuz etmenlerin üzerine eklenen AKP’nin kapatılması istemiyle açılan dava da ekonomik göstergeleri negatif yönde etkilemiş bulunuyor. Neyse ki kapatılma davası sonucu ekonomik açıdan korkulan olmadı ve piyasalar rahat bir nefes aldı. Ancak 2008 yılının sonuna kadar ekonomik dengeler yönüyle çok da iyimser bir tablo ile karşı karşıya değiliz. Bu konuda tek tesellimiz ise zannediyorum geçmiş dönemlerde olduğu gibi büyük ekonomik krizlerin ülkeyi bir kaos ortamına sürüklememesi oldu.
Gelecek dönemde firmanızın ne gibi projeleri var?
Kısa vadede gerçekleştireceğimiz yatırımlarımız arasında fabrikamızın kapalı alan kapasitesini arttırmayı ve pota ocağı yatırımımızı sayabiliriz. Ayrıca hurda hazırlama ile ilgili olarak bazı yatırımlarımız olacak. Orta vadede ise fabrikamızın devamında yüksek kapasiteli bir haddehane kurmak istiyoruz. Bu konuda proje çalışmalarında son safhaya gelmiş bulunuyoruz. Uzun vadede ise Alter Demir Çelik firmasını ülkemizin 50 büyük sanayi kuruluşu arasına sokmak bulunuyor. Son olarak sizlere firmamıza göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Kaynak: Demir Çelik Store / Ağustos - Eylül 2008
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.