Makine Tanıtım Grubu’nun yeni projesi
11 milyar $ ihracat yapan makineci ‘Turqum’ diyecek
11 milyar $ ihracat yapan makineci ‘Turqum’ diyecek
“Madem ihracatçısınız neden kendinizi yurtiçinde tanıtıyorsunuz” eleştirilerine maruz kalan ‘Tıkır tıkır’ reklamından sonra şimdi de Turqum (Türküm) adlı bir kalite belgesi vermeye hazırlanıyor. “Yurtdışından değil bizden alın” diyen makineciler, bu belge sayesinde merdivenaltı üreticilerin yarattığı kötü imajdan da kurtulacak.
Geçtiğimiz ay “Tıkır tıkır” reklamları ile çok konuşulan Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği bünyesindeki Makine Tanıtım Grubu şimdi de “Turqum” adlı bir kalite belgesi vermeye hazırlanıyor. “Bizim amacımız şovenistlik değil, gerçek milliyetçilik bu ülke için üretim yapmaktır” diyen Birlik Başkanı Adnan Dalgakıran Türk makine üreticileri için hazırladıkları 5 yıllık stratejinin ikinci ayağının, bir kalite belgesi ile iyi ile kötüyü birbirinden ayrıştırmak olduğunu söyledi.
Anadolu’yu gezecekler
Turqum, makinecilerin kalitesini ortaya koyan bir belge olacak. Böylece Avrupa çapında üretim yapan makine üreticileri ile merdivenaltı ayrışacak. Adnan Dalgakıran sonraki aşamada ise Anadolu’yu gezerek hem üreticilerle hem de makine alan firma yöneticileri ile toplantılar düzenleyeceklerini ve sektörün kendini tanıtmasına katkıda bulunacaklarını anlattı. “Teknoloji üretmeden güçlü olan bir ülke var mı? Biz 220 milyar dolarlık makine ihraç eden Almanya’ya bile mal satıyoruz” diyen Dalgakıran’a göre Türkiye gerçek gücünü tam olarak bilmiyor.
’Tıkır tıkır’ nasıl çıktı?
Adnan Dalgakıran, “Makine ihracatçısı kendini niye Türkiye’de tanıtıyor” eleştirilerine maruz kalan ’Tıkır tıkır’ reklamının nasıl ortaya çıktığını ise şöyle anlattı: “Önce bir çalışma yaptırdım. 24 milyar dolarlık makine ithalatımızı kalem kalem çıkarttım. Bu ürünlerin yüzde 70’inin Türkiye’nin ihraç ettiği ürünler arasında olduğunu tespit ettim. Bunun ardından bir algı araştırması yaptık, sektörde, piyasada, medyada. Türk makine sektörünün tanınmadığını, teknolojisi konusunda şüpheler olduğunu gördük. Onun üzerine bu reklam kampanyasına başladık.”
Sonuç almaya başladık
Reklamın anlatmak istediği mesaj, “Türk makineciler 11 milyar dolarlık ihracata imza atıyor ama aynı ürünler için yurtdışına gidenler bizim kalitemizi bilmiyor. Türkiye’ye ithal edilen 24 milyar dolarlık makinenin 15 milyar dolarlık kısmı burada üretilebiliyor.”
Adnan Dalgakıran, bu reklamın etkisini şimdiden gördüklerini açıkladı. Dalgakıran, üye şirketlerinin hiç ulaşamadıkları alıcılarla iletişim kurmaya başladıklarını, artık tekliflerinin listeye konulduğunu söyledi.
Bu işsizliğe rağmen kalifiye işgücü eksiği var
Adnan Dalgakıran, krizde artan işsizliğe rağmen makine sektöründe hâlâ kalifiye işgücü eksiği olduğunu söyledi. Japonya’da meslek okullarının oranının yüzde 70 olduğunu, bu oranın bizde ise sadece yüzde 30’da kaldığını vurgulayan Dalgakıran, işsizliği azaltmak için meslek liselerinin sayısının artırılması gerektiğini söyledi.
Kriz makine ithalatını yüzde 40 düşürdü
Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, krizde dibin görüldüğü görüşünde. Türk makine sektörünün krizden güçlü çıkacağını, mali yapısı güçlü hiçbir firmanın zorluk yaşamadığını vurgulayan Dalgakıran, düzelmenin ise yavaş olacağını belirterek 2008 sonu seviyeye ancak 2010 sonunda gelinebileceğini öngördü. Dalgakıran, kriz nedeniyle ithalatın yüzde 40, ihracatın ise yüzde 25 civarında daraldığını vurguladı.
15 milyar dolarlık ithalat yerliye dönse 1 milyon kişiye iş yaratılır
Adnan Dalgakıran, 24 milyar dolarlık makine ithalatının 15 milyar dolarının yerli üretime dönmesi halinde Türkiye’nin bu alanda dünyanın en güçlü ülkeleri arasına gireceğini vurguladı. Türkiye’nin emek yoğun sektörlerde rekabet avantajını kaybettiğini, krizin zorladığı dönüşüm döneminde teknoloji yoğun sektörlere yoğunlaşmasının kaçınılmaz olduğunu anlatan Dalgakıran, şöyle devam etti: “15 milyar dolarlık makine yurtdışından değil yerli şirketlerden alınsa en az 1 milyon kalifiye iş gücüne ihtiyaç olur. Bunu dünya yapıyor, ABD Başkanı bile ’Amerikan malı alın’ diyor. İthalata karşı değiliz. Tek isteğimiz bizi de bir görmeleri. Yerli üreticilere de bir şans verilmesini istememiz suç mu?”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.