Marmara - Siegener Galvaniz A.Ş. Sıcak Daldırma Galvaniz Sektöründe büyüyor
Marmara – Siegener Galvaniz A.Ş. Gebze IMES OSB’de Türkiye’nin en büyük havuzuna sahip galvanizleme tesisinin açılışı için gün sayıyor. Temmuz 2011 sonunda faaliyete geçmesi planlanan tesiste son hazırlıklar tamamlanmak üzere.
2004 yılından İzmit’te, Sıcak Daldırma Galvaniz alanında faaliyetlerine başlayan Marmara Galvaniz, Almanya’da kurulu sektöründe 125 yıllık tecrübesi ve güvenirliliğiyle söz sahibi olan Siegener Verzinkerei Holding ile 2008 yılında imzalanan ortaklık anlaşması sonucunda faaliyetlerine Marmara-Siegener Galvaniz A.Ş. olarak devam ediyor. Ortaklık 2008 yılından buyana başarılı çalışmalara imza atıyor. Marmara-Siegener Galvaniz GEBZE İMES OSB’de yıllık kapasitesi 70 bin tonluk bir tesis kuruyor. Tesisin 2011 yılı Temmuz ayı içerisinde devreye alınması planlanıyor.
Marmara-Siegener Galvaniz A.Ş İş Geliştirme Koordinatörü (CMO) Bünyamin Halaç, bu ortaklıkla daha da güçlenen yapısı, yüksek teknolojisi, 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet verebilen donanımıyla Marmara-Siegener Galvaniz’in İzmit’teki tesisinde yıllık 30 bin ton galvanizleme kapasitesine sahip olduğunu söylüyor. Demir ve çelik ürünlerin paslanmaya karşı korunmasını sağlayan metalik bir kaplama yöntemi olan sıcak daldırma galvaniz sektöründe hizmet verdiklerini belirten Halaç, enerji, inşaat, yapısal çelik, ulaştırma ve otomotiv sektörleri ağırlıklı olmak üzere, birçok sektöre hizmet verdiklerini ifade ediyor.
Türkiye deki büyük galvanizli yapıların pek çoğunun galvanizleme işlerini yaptıklarını belirten Halaç, Formula 1 tribün vs. çelik konstrüksiyonlarının galvanizlemesinin yanında Galatasaray Spor Klübünün Türk Telekom Arena stadının galvanizleme işleri de yaparak çıtayı daha da yükseltiklerini söyledi.
Marmara-Siegener Galvaniz’in uluslararası bilgi ve tecrübeyle dünyada kullanılan üretim yeniliklerini ve galvaniz teknolojilerini uygulamak üzere, Gebze’de 16 metre uzunluğunda daha yüksek kapasitede diğer bir tesisin faaliyete geçmesi için gün saydıklarını belirten Halaç, “Türkiye’de en büyük galvanizleme ocağına sahip olacak Marmara-Siegener Galvaniz, sahip olacağı bu yüksek kabiliyetle müşterilerinin her türlü talebine ve isteğine en kısa zamanda cevap verecek. Gebze İMES OSB’de yıllık kapasitesi 70 bin tonluk bir tesis kuracağız. Tesisi Temmuz 2011 de devreye almayı planlıyoruz.
Kriz sonrası dönemde sektörde gelişme bekliyoruz. Ve artmasını tahmin ettiğimiz yurtiçi ve yurtdışı taleplere hazır olmayı planlıyoruz. Bu doğrultuda hedefimiz Marmara Siegener Galvanizi dünyada ve Türkiyede ilk akla gelen firmalardan biri yapmaktır. Stratejik olarak Türkiye’deki galvaniz pazarını artırmayı hedeflediklerini anlatan Halaç, böylece Avrupalı yatırımcıları teşvik ederek imalatlarını Türkiye’ye kaydırmalarını sağlayacaklarını dile getiriyor. Ürünlerinin yüzde 60-70’inin müşterileri aracılığıyla yurtdışına ihraç edildiğini anlatan Halaç, ISO 9001: 2008 ve ISO 1461 Kalite Belgeleri’ne sahip olduklarını ayrıca Avrupa Galvanizciler Birliği’ne (EGGA-GA) ve Türkiye Galvanizciler Derneği’ne (GALDER) üye olduklarını da sözlerine ekleyerek galvaniz sektörü hakkında da şu kısa değerlendirmeyi yaptı; “Misyonumuz firma büyüme hedefimizin yanı sıra, aynı zamanda ülkemizin galvaniz pazarının artırılması, mevcut pastanın büyütülmesi ve bu vesileyle galvanizleme bilincinin ortaya çıkartılarak ülke ekonomisine katkı sağlanmasıdır. Ülkemizde maalesef galvaniz sektörü ve sektörün faydası bilinmemekte. Özellikle açık atmosfere maruz kalan metal ürünlerin mutlak süratle galvanizlenmesi lazım. Bu yöntem tüm dünyada çok yoğun kullanılıyor. Ülkemizde ise yaygınlığı yok maalesef. Biz bunu arttırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Akılda kalması ve farkındalığın artması için firmamızın galvanizleme işlerini yaptığımız birkaç önemli projeden bahsetmek istiyorum. Galatasaray Seyrantepe TT Arena Stadı ve Formula 1 pistinin oturma, bölme, korkuluk, çit ve pek çok konstrüksiyonun galvanizlemesini yaptık. Bu tip yapıların artması ve galvaniz kullanımın gündelik hayata girmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Çünkü yöntem ekonomik faydası 1 yılda onlarca milyar doları bulabiliyor.
Son söz olarak bir Kocaeli firması olmamız sebebiyle ilimizle ilgili galvanizli ürün kullanımı konusunda güzel bir konuya da değinmek istiyorum: Kocaeli sınırları içerisinde, köy ve kasaba, ilçeler dahil pek çok galvanizli ürün kullanılmaktadır. Bu anlamda özellikle galvanizli şehir mobilyalarının (banklar, korkuluklar, parklar) kullanımının en yoğun olduğu il Kocaeli diyebiliriz. Bu bize ayrı bir mutluluk vermektedir. Türkiye de başka bir il de bu kadar yoğun kullanım yok, yıllar önce ilimizde başlayan galvanizli ürün kullanımı faydasını çok kısa sürede gösterip alternatif kaplamalara karşı rüştünü ispat etmiştir.Bu anlamda ilimiz bir Avrupa kenti görünümündedir. Darısı tüm illerin ve tüm Türkiye’nin başına diyelim.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.