MAZAK, Integrex i Serisi, 5 Eksen Tornalama Merkezleri
Form Makina’nın 1992 yılından beri Türkiye temsilciliğini yaptığı Japon Mazak firması, yeni nesil Integrex- i Beş Eksen Tornalama Merkezlerini sizlere sunmaktadır.
Form Makina’nın 1992 yılından beri Türkiye temsilciliğini yaptığı Japon Mazak firması, yeni nesil Integrex- i Beş Eksen Tornalama Merkezlerini sizlere sunmaktadır.
Form Makina’nın 1992 yılından beri Türkiye temsilciliğini yaptığı Japon Mazak firması, yeni nesil Integrex- i Beş Eksen Tornalama Merkezlerini sizlere sunmaktadır. Stoktaki ham malzemeden, bitmiş ürüne tek bir tezgahta ulaşabilme olanağı sağlayan entegre bir tezgahtır. Havacılık, Medikal, Prototip Parça Üretimi, Makina Üreticileri ve benzeri bir çok sektör firmasının tercih ettiği bir tezgah türü olmaktadır.
Mazak Integrex serisi tezgahlar, yüksek teknolojisi ile müşterilerin verimlilik ve karlılığının arttırılması amacı ile üretilmiştir. “i” serisi çevreye daha duyarlı, daha az enerji tüketen,
daha az yer kaplayan, daha verimli, daha hassas tezgahlardır. Integrex Tornalama Merkezlerinde, X, Z, C, Y ve B eksenleri bulunmaktadır. Bu tezgahlar hem tornalama hem de frezeleme işlemlerini bir arada yapabilmektedir. Bu özellikleri sayesinde, çok değişik işlemleri tek tezgahta, tek bağlamada gerçekleştirebilmektedir. Integrex tezgahlarının bu özellikleri ile aparatlama, takımlama maliyeti azalmakta ve imalat zamanları kısalarak, parça üretim maliyeti düşmektedir. İş parçaları tek tezgahta ve tek bağlamada işlenebildiği için üretim daha hassas olmaktadır. Integrex-i tezgahlarında işleme merkezlerinde olduğu gibi takım magazini bulunmaktadır. (Standart: 36 Takım, Opsiyon: 76 ve üzeri takımlı) Tezgah, 5 eksen simultane olarak çalışma için gerekli tüm opsiyonlara sahiptir. Integrex-i tezgahlarının B-Ekseninde, “Roller Gear CAM” (Backlash Free, Kam Dişli Haraket Sistemi) kullanılmıştır. B-Ekseni, 240° (-30°~210° ) derece dönme kapasitesine sahiptir. Integrex-i tezgahlarının C eksen motorları, en az bir işleme merkezi kadar güçlüdür. 2 Integrex-i S, (S: ikinci ayna) serisi tezgahlar çift aynalı olarak tasarlanmıştır. Tezgah, 1.aynadan 2. aynaya otomatik parça transferi yaparak, parçanın her iki tarafını da tek bağlamada işleyebilmektedir. Integrex-i ST, (T: alt taret) serisi tezgahlarda 240 derece dönebilen taretin dışında ikinci bir alt taret bulunmaktadır. Üst taret işlem yaparken, alttaki
taret farklı işlemleri yapabilmektedir. Alttaki ikinci taret drum tipi olup, 9 takım kapasitelidir. Alttaki taret istenirse karşı punta veya ara yatak (lünet) olarak kullanılabilmektedir.
INTEGREX-i Serisinin Ana Belirleyici Nitelikleri:
Daha hızlı, daha güçlü, daha verimli bir yapı; Yeni jenerasyon INT i serisi; 22 kW’lık yüksek güçte frezeleme iş miliiledonatılmıştır.120 Nm maksimum tork, 12.000 devir freze iş mili (opsiyonel olarak 20.000 devir seçilebilir.) temel belirleyici farklardır. Boşta geçen sürelerin enaza indirilmesi amacı ile, X,Y,Z eksen hareket hızları 50/40/50 m/dak.’ya çıkartılmıştır. Yüksek hızlarda MAZAK, Integrex i Serisi, 5 Eksen Tornalama Merkezleri yüksek hassasiyetler için, tüm eksen kızaklarında masuralı rulmanlar kullanılmıştır. Daha geniş işparçaları için, daha geniş Y-Ekseni; Y Ekseni Stroke’u 250 mm. ( ±125 mm. ) çıkartılmıştır. Daha esnek ve Rijit B-Eksen: B Eksen Stroke’u 240° (-30°~210°) çıkartılmıştır. Minimum indeksleme 0.0001 derecedir. Eksen dönüş sisteminde, KAM Dişli haraket sistemi kullanılmıştır.
Yüksek Hassasiyet;
Yapısal analizler ile oldukça rijit bir makina yapısı oluşturulmuştur. Bağımsız çift yönlü “pitch error compansation” fonksiyonu sayesinde, tüm lineer eksenler (X,Y,Z) ve döner eksenlerde (B,C), ISO standartlarında öngörülen pozisyonlama hassasiyetlerinin yarısını sağlamaktadır.
Yeni Akıllı Sistemler;
Mazak, yeni jenerasyon tezgahlarda çok önemli beş adet fonksiyonu, tezgahla birlikte standart olarak sunmaktadır. Tezgahlar, Mazak’ın eşsiz “i-machine” yani “Akıllı Makine” özellikleri ile donatılmıştır.
Bu özellikler sayesinde “Akıllı” tezgahlar ortamdaki değişiklikleri algılayıp, bu değişikliklere tepki verebilmektedir.
1- Aktif Vibrasyon Kontrol Sistemi: Parça işleme anında, makina hassasiyetini ve işleme zamanını direk etkileyen, yüksek eksensel ilerlemelerden doğabilecek vibrasyonu önleme sistemidir.
2- Akıllı Isı Kalkanı: Tezgah ile çalışma ortamı arasında oluşan ısı farklarının kontrol edildiği bu fonksiyon sayesinde, hassasiyetlerin sürekliliği temin edilmektedir.
3- Akıllı Güvenlik Kalkanı: Özellikler setup zamanlarında operatör hatalarından kaynaklanan makina bindirmelerini önleme adına çok ciddi bir koruma sağlamaktadır.
4- Sesli Uyarı Sistemi:Operatörün sesli olarak da yönlendirilmeleri sayesinde, dalgınlıkla yapılabilecek hatalara karşı, ikinci bir uyarı sistemi sağlanmaktadır.
5- Akıllı İş mili Performansı: İş milinin ani duruşlarını önleme adına, iş mili çok değişik sensörler ile donatılmıştır.
6- Akıllı Bakım Destek Sistemi: Makina üzerindeki sarf malzemelerinin ömürleri bakım amaçlı, sürekli gözetim altında tutulmakta ve değişim zamanları geldiğinde operatörler uyarılmakta ve yönlendirilmektedirler
Matrix Kontrol Sistemi:
Yeni geliştirilmiş olan CNC (Matrix) kontrol ünitesi sayesinde, ultra yüksek hızlı hesaplamalar yapılabilmekte ve eşzamanlı (simültane) hareketler ile boşta geçen süreler enaza indirilerek, yüksek verimliklere ulaşılabilmektedir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.