Mesut Akyapak: 50 yıllık makina üretim tecrübesine sahibiz
50 yıllık tecrübelerini müşteri odaklı hizmet bilinci ile harmanlayan Bendmak Makine’nin kurucularından Mesut AKYAPAK ile sektördeki ilerlemeler ve ürün yelpazeleri hakkında konuştuk…
50 yıllık tecrübelerini müşteri odaklı hizmet bilinci ile harmanlayan Bendmak Makine’nin kurucularından Mesut AKYAPAK ile sektördeki ilerlemeler ve ürün yelpazeleri hakkında konuştuk…
Sorularımıza geçmeden önce kendinizden kısaca bahseder misiniz?
1969 Bursa doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Bursa’da tamamladım. Bursa Atatürk Endüstri Meslek Lisesi, Elektrik Bölümü mezunuyum. Bu nedenle teknik odaklı düşünce ve çözüm konusunda makine sektöründe ilk andan itibaren hiç yabancılık çekmedim. Üniversite eğitimimi, Uludağ Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Ekonometri Bölümünde tamamladım. Daha sonra da yine Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yöneylem Bilim Dalı’nda Yüksek Lisans yaptım. Meslek hayatıma daha Üniversite’nin ilk yıllarında iken özel bir şirketin ihracat departmanında, staj yaparak başladım. O dönemden sonra, ihracat benim için vazgeçilmez bir tutku oldu. Büyümenin, gelişmenin tek çaresinin yurtdışına açılmak olduğunu o zamanlarda kavradım.
Bendmak Makina’nın kuruluşu ve yapılanması hakkında bilgi alabilir miyiz?
Bendmak Makina Aralık-2008 yılında Mesut ve İlhan Akyapak tarafından kuruldu. Kuruluş yılı her ne kadar yakın gibi gelse de makine üretim tecrübemizin 50 yıllık bir geçmişi vardır. Bu tecrübe aile büyüklerimizden kuşaktan kuşağa gelişerek aktarılmış olup, bizlerden önceki kuşaklardan alınan esnaf terbiyesi ve ahlakıyla, günümüz teknolojisi, müşteri odaklı hizmet bilinciyle harmanlanmış ve ortaya Bendmak Makinaları ve kalitesi ortaya çıkmıştır. Bendmak Şubat-2009 da ilk ihracatını yaptı. Kriz dönemi gibi hoş olmayan bir zamanda bile ihracatını hızla arttırdı. Kriz döneminde kabuğuna çekilmek yerine teknolojik yeni ürünler yaparak, kalitesinden ve müşteri odaklı hizmet anlayışından taviz vermeden üretimini sürdürerek bu zor dönemi rahatlıkla geçen Bendmak, bugün ise 70 ülkeye ihracat yapan, pazarını hızla büyüten, haritada yerleri bilinmeyen pek çok ülkeye ihracat yapabilen, dinamik, yaratıcı, müşteri odaklı, Türkiye’nin ihtiyacı olan, gurur duyulan teknoloji ihracatçısı bir firma olmanın haklı gururunu yaşamaktadır..
Kıvırma makineleri hakkında bizleri bilgilendirir misiniz? Bu makineler ağırlıklı olarak hangi sektörlerde kullanılıyor?
Çocukların oyun hamurunu getirin aklınıza. Bu hamuru yoğurup, şekillendirip nasıl hayallerini gerçeğe dönüştürmeye çalışırlar. Bizim makinalarımız da çeliği insanların hayal ettikleri, ihtiyaç duydukları biçimlere getirmektedirler. Çelik levhaları, çelik boruları, çeşitli profilleri dairesel büküm yapan makinalara, kıvırma makinaları diyoruz. Makinalarımız çok farklı sektörlerde kullanılır. Otomotiv endüstrisinden tutun, İnşaat, Reklam, Enerji, Havalandırma ve Baca, Makine imalatı, Çelik Konstrüksiyon, Altyapı, Mobilya, Ziraat, Kimya, sektörleri gibi birçok faaliyet alanında kullanılan makinalarımız mevcuttur.
Ürün yelpazenizde hangi ürünler yer alıyor? yurt dışına en çok hangi ürünleri ihraç ediyorsunuz?
Ürün yelpazemizde 3 ve 4 Merdaneli Silindir Makinaları, 2 Toplu Hızlı Büküm Silindir Makinası, High Definition Plasma ve Oksijen ile Kesme Makinaları, Profil Bükme Makinaları, Boru Bükme Makinaları, Kordon Makinaları, Boru ucuna çeşitli şekillendirmeler yapan End Forming Makinaları, Muf Makinaları, Yatay Bükme Presleri, Caka Makinaları, Kollu Makaslar, Pah Kırma Makinaları, metal kesme ve şekillendirme makinaları üretim yelpazemizi oluşturmaktadır. Bunların yanı sıra ürün yelpazemizin dışına taşmaması koşuluyla, iş ortaklarımıza metal şekillendirme işi ile ilgili komple hatlar, otomasyon sistemleri, NC ve CNC kontrol sistemli makinalar da üretmekteyiz.
Ürün yelpazemizin genelde tümünü ihracat yapmaktayız. İhracat edilen makine talebindeki farklılıklar dünyada makinanın talep gördüğü sektörde yaşanan ekonomik konjenktüre göre farklılık göstermektedir. Makinenin kullanıldığı sektörde herhangi bir kriz yaşanmakta ise o makinayada talep doğal olarak düşmektedir. Bendmak olarak gurur duyduğumuz ve şanslı olduğumuz konu ise çok farklı sektörlere uygun makine imalatı yaptığımızdan dolayı, belirli sektörlerde kriz yaşandığında alternatif sektörlerde alternatif satış olanakları yaratabilmemizdir.’
Ürünlerinizin üretimi nerede ve nasıl gerçekleşiyor?
Ürünlerimiz, Bursa’nın Nilüfer İlçesi, Akçalar Sanayi Bölgesi’ndeki kendi fabrikamızda üretilmektedir. Fabrikamız yaklaşık 8.000,- m2’ si kapalı, toplamda 15.000 m2 alanda kurulu bulunmaktadır. Üretimde 68 personelin yanı sıra 5 mühendis, 17 üniversite mezunu beyaz yaka yönetim kadrosu ile ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmaktadır.
Makinalarımızın motor, redüktör ve elektrik parçaları kısmı hariç diğer tüm aksamları fabrikamızda üretilmektedir. Tüm parçalar ham mamul halden makineye dönüşene kadar tüm üretim süreçleri fabrikamızda tamamlanmaktadır.
Üretilen makinalarımızın 82 si yurtdışına ihraç edilmekte olup, 18i yurtiçi piyasaya satılmaktadır.
Ürün ihracatınızı ağırlıklı olarak hangi ülkelere yapıyorsunuz?
Gururla belirtmek gerekir ki, ihracatımızın 64’lük kısmı Avrupa ülkelerine yapılmaktadır. 30’luk bölüm ise denizaşırı (Amerika, Kanada, Avustralya, vb) ülkelere yapılmaktadır. Eskiden sadece hammadde ihraç eden bir ülke görüntüsünden çıkıp, teknoloji ve makine ihraç eder bir ülke olmak yolunda kararlı adımlarla ilerlemekteyiz.
Bu duruma paralel olarak, yeni gelişmekte olan pazarlar firmamızca dikkatle takip edilmektedir.
Şu sıralar üretimi için üzerinde çalıştığınız herhangi bir makine projesi var mı? Varsa kısaca anlatabilir misiniz?
Bendmak’ın ürün yelpazesine katacağı 3 farklı ürün üzerinde çalışmalar sürmektedir. Günümüz rekabet ortamında Bendmak’ın geliştirdiği makine projeleri hakkında bir açıklama yapmanın rakiplerimize bilgi vermek anlamını taşıdığı için üzülerek bu konuda bilgi veremeyeceğim.
Sizin için bir makinenin üretiminden satış aşamasına kadar geçen süreç içerisinde, en önemli husus nedir? Ar-Ge mi, yoksa satış pazarlama mı sizin için daha fazla önem arz ediyor? Neden?
Bendmak için üretimden, satış aşamasına kadar olan süreç içerisinde en önemli husus kalitedir. Müşteri odaklı bir üretim bilincine sahip olan Bendmak, daha tasarım aşamasında iken imalatını yapacağı makinenin iş ortaklarına yapacağı katkı kaygısı ile hareket eder. Amaç iş ortaklarımıza en ekonomik, en verimli, en kaliteli çözümü sunabilmektir. Bu süreç hammadde tedarik aşaması ile başlar. En kaliteli malzeme temini ilk aşamadır. Bunu titiz ve kontrollü üretim süreci takip etmektedir. Bendmak ailesinin kalifiye üyeleri, üretilen makinelerin ülkeleri, firmaları ve kendileri için ne kadar önemli olduğunun bilincini taşıyarak, kalite proses aşamalarını tam anlamıyla uygularlar.
Bu bilgilerin ışığında sorunuz cevaplanmış oldu zaten. Ar-Ge Bendmak için çok önemlidir. Gerektiği gibi yapılan Ar-Ge çalışmaları ile satış pazarlamanın rakiplere göre her zaman daha önde ve başarılı olacağı açıktır. Burada iki olgu birbiri açısından tercih edilen değil, birbirini tamamlayan iki unsurdur.
Ülkemizde sizce sektörle alakalı olarak üretici firmalar ne gibi sıkıntılar yaşıyor?
Bilindiği üzere ülkemizde Metal İşleme Makinaları İmalat sektörü son 10 yılda çok başarılı bir grafik göstermiştir. Dünyada bu sektörde lider ülke olma konumuna doğru hızla gidilmektedir. Ama bu sıkıntıların olmadığını göstermemektedir. Aksine sektörümüzdeki makina imalatçısı firmaları bu kadar sıkıntıya ve engellemeye rağmen dağları delip su getiren Ferhat’a benzetiyorum. Bu sektördeki her bir firma tamamen kendi dinamikleri sayesinde bir yere gelmişlerdir. Bu dinamikler sayesinde dünyada adı sanı bilinmeyen ülkelerde fuarlara katılmışlar, satış yapmışlardır. Sektörün lokomotifleri olarak, devletin, medyanın, üniversitelerin, fuar şirketlerinin yol göstericisi olduk.
En önemli sıkıntıları şu şekilde özetleyebiliriz:
Bürokrasi: Son zamanlarda yapılmaya çalışılan iyileştirmelere rağmen iş akışını yavaşlatan en önemli unsurlardandır. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen alınamayan fuar, yatırım teşvikleri, KDV iadeleri, bunlarda engellenen mahsup işlemleri, mevzuat sıkıntıları, örnek verilebilir.
Finansal sıkıntılar: Yabancı ülkelerdeki imalatçılar, satışlarını arttırmak amacı ile kendi ülkelerinin Eximbank olanaklarını, alıcılara tahsis edebilmektedir. Bu durumda finans bulmak yabancı imalatçı adına çok kolay olabilmekte ve makine satışlarını arttırmaları sağlanabilmektedir. Ülkemizde ise imalatçı hem devlet, hem de bankalar tarafından sanki cezalandırılmaktadır. Gerek devlet, gerek bankalar para kazanmanın yolunu direkt imalatçıdan görmektedirler. Bankalar ve devlet alıcıya finans yaratıp, ekonomik sürecin devamını sağlamaktansa, direkt imalatçıdan yüksek faizle para kazanma peşindedir.
Kalifiye eleman: Sektörümüzün teknik gelişim anlamında üniversitelerinde önünde gitmesi, üniversitelerdeki kalitenin düşmesi kalifiye eleman sorununu ortaya çıkarmıştır. Üniversite, sanayici işbirliğinin arttırılmasına yönelik iyileştirmeler acilen gerçekleştirilmelidir.
Yaptığınız ihracatlarda kriz sizi ne denli etkiledi? Ülkemizde krizin geçtiğini düşünüyor musunuz?
Krizden makine sektörü önemli oranda etkilendi. Tüm firmalar gibi bizimde satış oranlarımızda düşüş gerçekleşti. Ancak firmamız bu krizden tüm sektörün ve dünyanın etkilendiği ölçüde etkilenmedi. Bunun sebebi ise firmamızın tüm dünya geneline makine satabilme yetisine sahip olmasıdır. Firmamız krizin yoğun olduğu bölgelere bağlı kalmayıp, krizin daha hafif seyrettiği ülkelere daha çok mal satarak krizi en hasarsız şekilde atlatabilmiştir.
Kurulduğunuz günden itibaren sektörde istediğiniz hedef kitlesine ulaşabildiniz mi? Bu başarıyı neye borçlusunuz?
İstatistiksel olarak istediğimiz rakamlara ulaştık. Ancak istatistikler her zaman psikolojik tatmini yansıtmıyor bildiğiniz gibi. Ülkemizin kalkınmasında ihracatın ve döviz girişinin öneminin bilincinde olan imalatçılar olarak, yurtdışında satış yaptığımız ülke sayısını ve tutarı daha da çok arttırtmak arzusundayız. Makinalarımızın dünyada ismi bile tanıdık olmayan ülkelerde dahi satılıyor olması bir gurur kaynağı bizler için. Sözünü ettiğiniz başarıya ulaşmada herhalde en büyük itici güç bu.
Bunu sürekli kılan ise müşteri odaklı, kalite bilincine sahip, sorumluluk duygusu ile çalışan, ar-ge ile kaliteyi hep ön planda tutan yönetim anlayışımız ve üretim geleneğimizdir.
2011 yılının ilk yarısını geride bırakmak üzereyiz bu dönem ve ileriki dönemler ile ilgili projelerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Bendmak, 2011 de 6 farklı ürün grubunu daha bünyesinde piyasaya sunacak. Bununla ilgili çalışmalar son aşamasında. Böylelikle ürün yelpazemizde hiç boşluk kalmayacak. Buna bağlı olarak ek fabrika binası yatırımımız halen sürmekte. Makine parkımızı da ilave ürün grubumuza göre genişletiyoruz. Bu amaçla bir çok yeni imalat makinası aldık.
Bu gelişmeler ışığında 2011 ve 2012 yıllarında Bendmak 2010 yılına göre yaklaşık 3 kat daha büyüyecek. Amacımız ülke ekonomisine katkıda bulunup, artı değer yaratmak.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.